La possibilitat de buscar algun mecanisme per obligar els sanitaris a vacunar-se –encara que sigui de manera indirecta, ja que legalment no es pot obligar ningú a deixar-se vaccinar– s’ha situat al centre del debat després que el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, demanés a la seva junta un posicionament al respecte en un tuit polèmic. En plena cinquena onada de Covid, aquesta es converteix en una qüestió cabdal i comparteix protagonisme amb altres batalles que s’estan lliurant al camp de l’opinió pública, com la legalitat del passaport covid per entrar a restaurants o la necessitat de vacunar els nens.

Una de les mesures que Padrós deixava entreveure per incentivar aquest 7% de sanitaris que encara no s’han vacunat a fer-ho és limitar el seu exercici professional o fins i tot arribar al punt de suspendre’l. Per ara, el Col·legi de Metges analitza la qüestió i s’espera que al setembre es conegui el seu posicionament, però els sindicats del sector i el Col·legi d’Infermeres de Barcelona mostren una ferma oposició a la possibilitat d’obligar els sanitaris a vacunar-se.

En conversa amb El Món, Gustavo Tochinsky, secretari del Col·legi de Metges de Barcelona, assegura que per ara la junta només està valorant com afrontar la qüestió tant des del punt de vista ètico-deontològic com mèdico-legal. “Hem pres la iniciativa d’elaborar un document per ponderar aquests dos aspectes i donar un criteri acurat sobre la idoneïtat d’obligar els metges a vacunar-se”, explica Tochinsky, que afegeix que el concepte de prohibició de l’exercici professional s’ha de tenir molt ben estudiat. “La prohibició hauria d’estar justificada amb dades, per això farem una valoració que inclourà l’ètica, el dret i l’autoregulació professional”, subratlla.

El doctor Tochinsky considera que l’eficàcia de la vacuna quant a la prevenció de la malaltia greu i els ingressos és “un factor amb molt de pes” a l’hora d’optar perquè tots els professionals estiguin protegits. A aquest element se li suma la necessitat de reduir la transmissió i el risc que els metges contagiïn els seus pacients. En cas que els Col·legis de Metges de Catalunya recomanessin finalment la vacunació, s’estudiarien els casos individuals que ho incomplissin abans de prendre la decisió de sancionar.

Possible vulneració del codi deontològic

El secretari del Col·legi de Metges de Barcelona considera que qualsevol metge que no estigui en condicions adequades per atendre els pacients –sigui pel motiu que sigui– està trencant el codi deontològic. “Abans de la Covid ja teníem una comissió per avaluar metges portadors de malalties com la sida o l’hepatitis C, que tenen prohibida l’activitat en certs procediments”, explica Tochinsky, que afegeix que circumscriure la vulneració del codi deontològic només a la Covid i la vacuna és “posar el focus massa petit”. 

En sentit contrari, el sindicat de Metges de Catalunya discrepa obertament de la idea que no vacunar-se comporti trencar el codi deontològic. Així ho explica David Arribas, vicesecretari general del sindicat, que assegura que “és una qüestió que s’ha d’analitzar molt bé”. “Si fos així deontològicament, estaria prohibit des de fa mesos exercir sense haver-se vacunat”, afirma. Sí que comparteix, però, que els metges tenen l’obligació de garantir que les seves accions no faran emmalaltir els pacients. 

Contraris a aplicar mesures “especials” als sanitaris

“Com a col·lectiu mèdic entenem que la vacunació és la principal acció que podem fer”, subratlla Arribas després de recordar que els sanitaris han de “promoure i defensar la vacunació” com a eina que permet disminuir la gravetat de la malaltia i prevenir els contagis. Tot i així, Arribas defensa que “seria incomprensible” que es facin accions “especials” sobre el personal mèdic. És a dir, el sindicat és contrari a aplicar mesures només als metges, com demana Padrós, i aposta per “campanyes per promoure la vacunació orientades a la població en general”.

“No entendríem que es busquessin mesures de càstig o penalització només per al nostre col·lectiu, quan la prevenció és una tasca de tota la comunitat”, explica. A més, el sindicat de metges considera que molts dels professionals que no s’han vacunat tenen justificacions, com ara contraindicacions o malalties. “És cert que les justificacions per no vacunar-se no arriben al 7%, però no coneixem la casuística de cadascun dels professionals que encara no s’han vacunat”, resol Arribas. El vicesecretari admet que un 7% “pot semblar molt” per l’elevat grau de conscienciació del col·lectiu, però defensa que “si es repliqués la xifra a la societat ja hauríem fet tota la feina”.

Personal sanitari de l'Hospital Clínic rep la primera dosi de la vacuna de Pfizer | Jordi Play
Un sanitari de l’Hospital Clínic rebent la primera dosi de la vacuna de Pfizer | Jordi Play

Ni obligar, ni sancionar: recomanar criteris de bona pràctica

El punt principal del codi deontològic tant dels metges com dels infermers és la protecció de la seguretat del pacient. Una de les persones que va participar en la redacció del codi ètic del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona és Isabel Pera, que ara és assessora de responsabilitat de la institució. Pera explica que vacunar-se no garanteix no ser portador de la malaltia, és a dir, que una persona vacunada pot seguir transmetent el virus. Per tant, considera que no es pot afirmar que garantir la seguretat del pacient depèn de la vacunació del personal sanitari. “Això comporta que no es pot dir que s’incompleix el codi deontològic en no vacunar-se”, subratlla.

Per aquest motiu, Pera considera que no es pot obligar a una “autovacunació” sense una bona argumentació que sustenti aquesta necessitat. “El que s’ha de fer no és obligar ni sancionar, sinó recomanar els criteris de bona pràctica”, afirma taxativament. Pera defensa la necessitat de preservar el dret a escollir, la llibertat individual de cadascú.

La mala praxi seria, segons Pera, oblidar les mesures universals que serveixen per a qualsevol tipus d’infecció transmissible: la distància, el rentat de mans, la ventilació i els equips de protecció individuals. “Això és la bona praxi, i no complir-ho sí que suposa trencar el codi deontològic”, conclou l’experta.

La llei també posa traves a la vacunació obligatòria

“L’obligació, per ara, no es preveu”. Així de contundent es mostra Ignasi Pidevall, vocal de la secció de dret sanitari del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. L’expert adverteix que la vacunació obligatòria requeriria “un debat que comportaria la modificació de lleis orgàniques”, per la qual cosa es necessitaria un consens parlamentari suficient per tirar la mesura endavant, i seria “complicat”. 

 “A dia d’avui l’únic que podria regularitzar-se és que les empreses prenguin mesures amb els treballadors sanitaris que no es volen vacunar”, explica Pidevall, que recorda que es parteix del punt de vista legal de la no obligació. Aquestes mesures de les empreses estarien fonamentades en els plans de prevenció, un instrument jurídico-legal per atribuir-los nous rols que minimitzessin el risc. “També podrien obligar-los a sotmetre’s a proves de prevenció contínues, com PCR o tests d’antígens”, afegeix l’expert. 

Sobre les possibles conseqüències a que es podrien enfrontar els sanitaris que rebutgen la vacuna en cas que els Col·legis de Metges recomanessin fermament la vacunació, Pidevall considera que “per ara no se sap si és sancionable o no”. “Haurien de trobar la manera legal de fer que les sancions fossin sòlides, cosa que no és gens senzilla partint d’una no obligatorietat de la vacunació”, resol. 

El fet que la vacuna no asseguri del tot la immunització és una escletxa per rebutjar vacunar-se”, explica Pidevall, que assegura que hi ha arguments a favor i en contra de l’obligatorietat de vacunar-se. “Seria bo que els sanitaris es vacunessin per la quantitat de contacte que tenen amb els malalts. Hi ha molt poques professions on l’actuació sigui tan íntima o agressiva amb el cos dels altres”, considera l’expert, que assegura que els sanitaris haurien de ser els màxims abanderats de la vacunació en ser els màxims referents de la població. 

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Mikelet a agost 04, 2021 | 21:11
  Mikelet agost 04, 2021 | 21:11
  Ja se que no és pot obligar a una persona a posar-se el vaccí, però els malalts d'un hospital no tenen xque veure umentada la probabilitat de contagi xque hi hagi unes persones que no és volen vaccinar. Que es dediquin a una altra cosa.
  • Icona del comentari de: La Rosa de Reus a agost 05, 2021 | 14:13
   La Rosa de Reus agost 05, 2021 | 14:13
   Si comencem a anular drets, aviat viurem en una societat totalitaria. Mira, tu et creus tot el que diuen els mitjans i creus que la vacuna és la sol.lució a la pandemia. Però la realitat és molt més complexa: les vacunes tenen efectes secundaris en algunes persones, no immunitzen mai el 100% ni són sempre efectives en la gent gran. Tampoc eviten les variants del virus. I els efectes a llarg termini, són encara desconeguts. Vacuna't i deixa que cadascú decideixi personalment.
   • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a agost 05, 2021 | 17:48
    Doctor Strangelove agost 05, 2021 | 17:48
    Els teus drets acaben on comencen els meus, idiota! Si no et vols vacunar et dediques a buscar menjar pels contenidors, però no a la sanitat. Ja n,hi ha prou els sanitaris no han de pensar, sinó curar, per pensar ja hi som nosaltres, els intel.lectuals! Doc.
  • Icona del comentari de: Josep a agost 05, 2021 | 14:27
   Josep agost 05, 2021 | 14:27
   Tu ja que no pots opinar amb criteri cientic i sense empatia millor dedicat a una altra cosa. Ningu ha demostrat que una persona sana sense vacunar sigui un vector de contagi superior respecte a algu vacunat.
 2. Icona del comentari de: Joan a agost 04, 2021 | 21:36
  Joan agost 04, 2021 | 21:36
  No és pot obligar a ningu a vacunar-se. Si tenim alguna cosa que és nostre és el propi cos. Ni el president d´Espanya, ni la d´Europa ni que sigui pot obligar a algú a vacunar-se. Es decisió propia de cadascu.
  • Icona del comentari de: Mikelet a agost 04, 2021 | 22:20
   Mikelet agost 04, 2021 | 22:20
   Doncs em sembla molt bé, però si no es vaccinen, s'han de buscar una altra feina. Un malalt té el dret a que no aumenti la probabilitat de que el contagiïn.
   • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a agost 05, 2021 | 09:53
    Doctor Strangelove agost 05, 2021 | 09:53
    Él el primercomentari amb sentit del Vendetta. Fins i tot ell ho veu. Doc.
    • Icona del comentari de: Vendetta a agost 05, 2021 | 23:01
     Vendetta agost 05, 2021 | 23:01
     Pobret catedratic orangunyol, tu no as entrat mai a una universitat tontorron
  • Icona del comentari de: Vendetta a agost 05, 2021 | 23:03
   Vendetta agost 05, 2021 | 23:03
   Pues a la chiná o vacci o una bala, tu mateix recordau cuan miris el teu movil
 3. Icona del comentari de: Vendetta a agost 04, 2021 | 21:47
  Vendetta agost 04, 2021 | 21:47
  Cap problema o vacci o al carrer
  • Icona del comentari de: Jac Lou a agost 05, 2021 | 07:21
   Jac Lou agost 05, 2021 | 07:21
   Quin fàstic fas .
   • Icona del comentari de: Vendetta a agost 05, 2021 | 23:05
    Vendetta agost 05, 2021 | 23:05
    Per no se un hippynazi de merda com tu?
 4. Icona del comentari de: 2021 a agost 05, 2021 | 08:05
  2021 agost 05, 2021 | 08:05
  Però al mateix temps el sindicat d'infermeria ha posat el crit al cel perquè s'ha decidit que, excepcionalment, les auxiliars d'infermeria posin vacunes, assegurant que això posa en perill la seguretat dels malalts. Doncs ara fa pensar que protegeixen més les seves atribucions professionals que no pas la seguretat dels pacients.
 5. Icona del comentari de: Jordi a agost 05, 2021 | 10:49
  Jordi agost 05, 2021 | 10:49
  Interessants els comentaris de Doc i Vendetta: FEIXISME en estat pur ----> Imposició (vacci) i repressió (carrer)! Fer el mateix amb temes com: "Catolic o expulsió"? o "Treballa o quedat sense protecció social"? o "Vesteix com et dic o agressió sexual"? o sera allò de "Escanyol o t'ostio"? En fi. Quin nivell.
  • Icona del comentari de: Vendetta a agost 05, 2021 | 22:58
   Vendetta agost 05, 2021 | 22:58
   Els fascistas del futur es faran dir antifascistas signat Winston Churchill, aket sabia un munt de lluitar contra piltrafillas com tu, menjaflors processista com tu, a y repeteix am mi, putaejpanya troset de hippy ,totis
   • Icona del comentari de: Jordi Gran a agost 11, 2021 | 14:31
    Jordi Gran agost 11, 2021 | 14:31
    Doncs si és veritat que els feixistes del futur es fan dir antifeixistes, potser jo et diria seriosament: Ei, antifeixista, per què no pegues a un anticomunista com jo, que sóc de la Unió Soviètica! Fa mal, oi? Doncs abandona Churchil·làndia i torna a la realitat. I para d'insultar a tothom.
 6. Icona del comentari de: Arnau a agost 05, 2021 | 11:28
  Arnau agost 05, 2021 | 11:28
  Que es vacuni Pujol!
 7. Icona del comentari de: Fart a agost 05, 2021 | 11:58
  Fart agost 05, 2021 | 11:58
  Ja ningú es recorda que els professionals sanitaris es van enfrontar a l'COVID a cara descoberta, sense equips de protecció personal. Si no volen vacunar-se els seus motius tindran. Ara surten tots aquests que aplaudien als santiarios per que s'enfrontaven a la malaltia com els bombers de Txernòbil a l'incendi i diuen que se senten en perill per que no es vacunen un 7%. I que passa amb la nova esclavitud indocumentada que es mou per tots els territoris desesperada a la recerca d'una millor vida. Quants són? un 5%, un 10%, un 15%, un 20%. És clar això és populisme i l'altre no.
 8. Icona del comentari de: A 'Fart' a agost 05, 2021 | 16:31
  A "Fart" agost 05, 2021 | 16:31
  Comprenc els teus arguments. Cert que encara desconeixem molt de la malaltia, etc. Però dubto que criticar l'actitud d'alguns sanitaris sigui criticar el col.lectiu en conjunt. Qualsevol professió té el seu percentatge de gent poc responsable. Qualsevol. Per posar un exemple, les infeccions adquirides de manera secundària quan algú ingressa a un hospital, són a causa principalment d'una escassa higiene de mans. Segur que la immensa majoria es renta les mans entre pacients, però no tothom. Pel que fa a les vacunes, m'emprenyaria força que el meu pare cardiòpata fos atès per un sanitari no vacunat. I miri, en poques setmanes han emmalaltit de covid dos coneguts meus, un d'ells encara a l'UCI, l'altre va morir fa pocs dies. Ni ells ni les seves famílies estaven vacunats perquè "no es refiaven" Segur que tampoc no els agradaven els hospitals però hi van anar corrents quan es van veure fotuts. Dubto que gaire gent es vacuni amb total confiança i tranquil·litat; a tothom li resulta incòmode dur mascareta i es pesat no poder quedar amb gent. Però malauradament fins saber-ho tot sobre el covid, és l'únic que tenim.
 9. Icona del comentari de: 2021 a agost 05, 2021 | 16:41
  2021 agost 05, 2021 | 16:41
  Encara m'he deixat una cosa en el comentari d'abans. Els infermers i infermeres no permeten que els auxiliars vacunin, ni per l'excepcionalitat de la situació, però bé que van demanar, no fa pas gaire, el poder fer receptes, cosa que era exclusiu dels metges. Tothom té dret a defensar el seu pa, però la situació està fora de control. En aquest cas es van trobar els docents quan alguns llocs de secundària es van haver de cobrir amb mestres en comptes de professors especialistes. Crec que podríem trobar exemples similars.
 10. Icona del comentari de: Expulsionista forever a agost 05, 2021 | 19:27
  Expulsionista forever agost 05, 2021 | 19:27
  L'única cosa obligatòria que s'hauria de fer és informar de tot sobre el vaccí contra la covid, bajanades cap ni una; informació seriosa i transparent. I que els feixistes de m***a deixin en pau els drets de les persones. Això va per vosaltres, Doctor Strangelove i Vendetta, que esteu signats per a tota la vida.
 11. Icona del comentari de: estruch a agost 05, 2021 | 19:59
  estruch agost 05, 2021 | 19:59
  Des de fa molts anys, una de les característiques que li he vist al Padrós i la seva junta, son les ànsies totalitàries. El creure que hi ha una veritat absoluta, que és la que li diuen les farmacèutiques (i no sé si li paguen), que s'ha d'imposar per la força, com qualsevol dictador.
  • Icona del comentari de: Ja que passava per aquí a agost 06, 2021 | 02:51
   Ja que passava per aquí agost 06, 2021 | 02:51
   Bravo! Més que pagar-li, ell els deu tot el que és. Espero poder veure com respon davant d'un tribunal per crims contra la Humanitat.
 12. Icona del comentari de: Vendetta a agost 05, 2021 | 22:59
  Vendetta agost 05, 2021 | 22:59
  Aixo a la chiná us costaría anar al camp de concentración, tanto ke criticabeu al Trump y tenía rao
 13. Icona del comentari de: Diego a agost 06, 2021 | 15:10
  Diego agost 06, 2021 | 15:10
  Pero no veis que con la excusa del "corona" quieren acabar con todo? no hay que ser muy listo para verlo.. quieren meteros 3 o 4 vacunas experimentales al año, y luego un carnet de buen ciudadano con puntos, para que te portes bien.. en febrero ya lo tenían en china.. apagar la tv, abrir la mente..
 14. Icona del comentari de: Miguel a agost 09, 2021 | 16:36
  Miguel agost 09, 2021 | 16:36
  En cualquier caso, lo que están inyectando no es ninguna vacuna, porque ningún inyectable ha sido aprobado como vacuna por ningún organismo oficial al no haber cumplido con los requisitos de pruebas y tiempo necesario para serlo. Lo que inyectan es un tratamiento médico que ha sido autorizado (repito, que no aprobado) basado en una terapia génica que es experimental (repito, experimental, porque nunca antes se ha inyectado en seres humanos). Lo que no deberiamos permitir es que el miedo o el poder de algunos nos obligue a inyectarnos algo, o que no inyectarnos un experimento nos cueste libertades o derechos humanos por los que durante muchos siglos, muchas personas, han dado su vida.

Nou comentari

Comparteix