El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les 312 mesures del Govern contra el canvi climàtic
  • CA

El Govern té un pla per adaptar-se al canvi climàtic abans que arribi el 2030. La consellera de d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha presentat aquest divendres el document que conté el full de ruta per fer front a l’impacte del canvi climàtic amb 312 mesures que impliquen tots els departaments de la Generalitat. La intenció és facilitar l’adaptació dels entorns naturals i el territori als nous escenaris climàtics abans que arribi el 2030. “Toca fer un pas valent i començar a actuar des de ja per avançar-nos als efectes del canvi climàtic”, ha assegurat la consellera, que ha situat en blocs les mesures incloses en aquest marc.

De les 312, 76 estan pensades per als sistemes naturals, 187 per als àmbits socioeconòmics i 49 per als territoris. Aquest marc incorpora les assegurances i el sector financer, els riscos naturals (inundacions, incendis forestals) i protecció civil, a diferència de l’anterior marc. També inclou l’impacte a la muntanya, l’interior i el litoral i s’incorporen dos conceptes transversals clau: la vulnerabilitat social i la territorial. Jordà ha recordat que el canvi climàtic afecta de manera diferent les persones segons el seu estatus social i la manera com viuen. Per això cal tenir-les en compte en la priorització del desplegament de mesures. “És responsabilitat de les administracions públiques preveure els possibles efectes que l’emergència climàtica directament sobre el dia a dia més immediat de les persones”, ha assenyalat Jordà.

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà / ACN
La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà / ACN

Concreció de les mesures

Jordà no ha profunditzat en les 312 mesures, però la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya, s’ha detingut en algunes de les mesures, com ara fer una cartografia detallada de tota la línia litoral per poder identificar les activitats econòmiques i les propietats privades que es podrien veure afectades pel canvi climàtic. Una altra de les mesures és la creació d’una assegurança pública per fer front a l’impacte de l’emergència climàtica i fomentar la ramaderia extensiva.

L'exdiputada de la CUP Mireia Boya serà la nova directora general de Canvi Climàtic | ACN
L’exdiputada de la CUP Mireia Boya, directora general de Canvi Climàtic | ACN

Per últim, Jordà s’ha compromès a garantir que les polítiques de desenvolupament social, econòmic i territorial que s’impulsaran a partir d’aquest marc estaran supeditades a la conservació dels sistemes naturals i a la protecció de la biodiversitat, l’aigua, els boscos i els ecosistemes marins de la mà de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat. “Continuarem fent noves infraestructures de país per impulsar el creixement econòmic, només faltaria, però a partir d’ara haurem de ser capaços de fer-ho d’una manera diferent”, ha avisat.

Més notícies
L'exdiputada de la CUP Mireia Boya, directora general de Canvi Climàtic | ACN
Mireia Boya entra al Govern d’ERC com a directora general de Canvi Climàtic
Notícia: Mireia Boya entra al Govern d’ERC com a directora general de Canvi Climàtic
Comparteix
El nomenament de l'exdiputada de la CUP es farà en les properes setmanes
El president d'Iberdrola, Ignacio Galán (esquerra), i el de Naturgy, Francisco Reynés
Naturgy i Iberdrola, entre els líders del sector energètic involucrats en el canvi climàtic
Notícia: Naturgy i Iberdrola, entre els líders del sector energètic involucrats en el canvi climàtic
Comparteix
Els presidents de les companyies, Francisco Reynés i Ignacio Galán, figuren en la llista de les empreses energètiques més involucrades en la iniciativa de l''Aliança de CEO líders climàtics'
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a la sessió de control a l'Assembla de Madrid | ACN
Ayuso titlla de “gran estafa” l’agenda contra el canvi climàtic
Notícia: Ayuso titlla de “gran estafa” l’agenda contra el canvi climàtic
Comparteix
La ministra de Transició Ecològica afirma que les declaracions de la presidenta de la Comunitat de Madrid són una "barbaritat" i una "salvatjada"
La cimera mundial del clima, la COP27, enguany se celebra a Egipte | EP
Arrenca la cimera del clima que busca acords per frenar el canvi climàtic
Notícia: Arrenca la cimera del clima que busca acords per frenar el canvi climàtic
Comparteix
Un dels objectius de la COP27, que enguany es fa a Egipte, és concretar mesures de suport per part dels estats més rics cap a la resta del món

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan a gener 13, 2023 | 21:23
    Joan gener 13, 2023 | 21:23
    Mesures d´ERC fins ara contra el canvi climatic, donar suport a construir un complex de casinos a Tarragona per a crear feines de cambrer i feines de treballadors socials per a tractar amb els ludopates que tindrem, intent d´ampliar l´aeroport de Barcelona, tombat per el govern espanyol degut a incompetencia, i intent de fer uns Jocs d´Olimpics d´hivern al Pirineu amb canons de neu, tambe tombat per el govern espanyol. Tot molt ecologic i molt d´esquerres i sobretot independentista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa