El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Xarxa Vives d’Universitats reclama a l’Eurocambra el català a Erasmus+

La Xarxa Vives d’Universitats ha viatjat fins al Parlament Europeu per demanar que la plataforma ‘Online Language Support’ (OLS), l’eina que utilitzen els estudiants dins el programa Erasmus+ per estudiar idiomes a la seva universitat de destí, inclogui el català, l’esquerra i el gallec. El secretari executiu de l’entitat, Ignasi Casadesús, ha declarat des de l’Eurocambra que l’absència d’aquestes llengües és “una anomalia greu que perjudica milers d’usuaris” i ho titlla de “discriminació”. Els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont i Clara Ponsatí, i el d’ERC, Jordi Solé, també han assistit a l’acte d’aquest dijous a Estrasburg i han denunciat la situació i han proposat portar-la davant la justícia europea.

Casadesús ha aprofitat la seva intervenció des de l’Eurocambra per recordar que la no inclusió del català, l’eusquera i el gallec a Erasmus+ no permet que els estudiants del programa pugui aprendre les llengües “al mateix nivell que la resta d’idiomes d’ús habitual a les universitats europees”. “Assistim a una discriminació en relació amb la resta de centres”, ha afegit. A més, el secretari executiu de la Xarxa Vives d’Universitats ha instat al govern espanyol a actuar davant la Comissió Europea per incloure les tres llengües a l’Erasmus+ i a qualsevol eina de formació de llengües que s’impulsi en el futur.

El secretari executiu de la Xarxa Vives d'Universitats, Ignasi Casadesús (esquerra), juntament amb el president de la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística, Miquel Àngel Sureda, durant la seva intervenció a l'Eurocambra d'Estrasburg | ACN
El secretari executiu de la Xarxa Vives d’Universitats, Ignasi Casadesús, i el president de la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística, Miquel Àngel Sureda, a l’Eurocambra | ACN

Els eurodiputats catalans lamenten la “desprotecció” del català

El president a l’exili i eurodiputat, Carles Puigdemont, ha assenyalat l’existència una tendència “lingüicida” i ha suggerit portar la qüestió davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). “S’han plantejat litigar a la justícia europea per aquests incompliments flagrants? Crec que és una via que s’hauria de tenir en compte”, ha proposat.

Per la seva banda, l’eurodiputat d’ERC considera “justes” les demandes de la plataforma d’universitats i ha assegurat que aquestes reivindicacions posen en evidència la diversitat que pretén exhibir la Unió Europea. “No és que s’estigui deixant desprotegides les llengües, és que se les està discriminant; […] s’està impedint el funcionament normal d’uns sistemes universitaris consolidats”, ha dit.

Per últim, l’eurodiputada Clara Ponsatí ha recordat que la mateixa sessió, en la qual els ponents i els eurodiputats no han pogut utilitzar el català perquè no hi ha traducció al Parlament Europeu, és una mostra més de “discriminació”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Català a l'escola i a tot arreu a febrer 16, 2023 | 21:56
  Català a l'escola i a tot arreu febrer 16, 2023 | 21:56
  La UE còmplice de l'estat colonial espanyol, en l'extermini de les llengües i les cultures dels pobles colonitzats per Castella
  • Icona del comentari de: Cal dir-ho ! a febrer 17, 2023 | 13:03
   Cal dir-ho ! febrer 17, 2023 | 13:03
   Amic, no t'erris d'enemic, les llengües oficials de la Unió Europea les sol·liciten els estats. És clar i evident, els catalans hauríem de fer més pressió, els catalans ens ho hauríem de creure molt més i no és així, fins i tot hi ha ingenus que intenten justificar la no oficialitat de la llengua catalana, tot dient que el català, excepte a Andorra, és llengua "cooficial", quan hi ha com a mínim dos estats membres de la Unió Europea on les llengües oficials, la pròpia i l'anglès en son llengües oficials de la Unió Europea. Paradoxalment, es tracta d'Irlanda i Malta i gràcies a aquests dos estats l'anglès és llengua oficial a la UE, cosa que no treu ni impedeix que el maltès cooficials a Malta, amb uns 500.000 parlants i el gaèlic irlandès cooficial a Irlanda, amb uns 170.000 parlants, també ho siguin. El català llengua oficial a la UE, ara !
 2. Icona del comentari de: Anna a febrer 17, 2023 | 13:35
  Anna febrer 17, 2023 | 13:35
  El català és una de les 79 llengües que, a tot el món, té la consideració d’acadèmica. Molts de catalans no som conscients del lloc i de tot allò que li pertoca a la nostra llengua, no solament al nostre país sinó a la resta del món. Cal despertar-nos i prendre'n consciència. També és necessari saber i capir tot allò que fa (i no fa) l'estat espanyol per a perjudicar la nostra llengua. Si no en som conscients d'aquestes dues coses, no arribarem enlloc i fa molt de temps el temps ens va en contra.
 3. Icona del comentari de: Delfí Artós a febrer 17, 2023 | 15:30
  Delfí Artós febrer 17, 2023 | 15:30
  La llengua catalana durant anys ha fet part de programes europeus d'ensenyament de llengües com el Programa Sòcrates, però, quan els programes o iniciatives reeixides s'acaben cal tornar a començar de zero i tornar a demanar explicacions al govern espanyol, com ara, per l'absència de català en el suport lingüístic d'Erasmus+. El fet que la llengua catalana fos oficial a La Unió Europea evitaria aquestes situacions tant greus provocades per part de l'estat espanyol, però, a l'estat espanyol ja li està bé la situació actual i que arrossega des de l'entrada de l'estat espanyol a la UE l'any 1986. Així, entre altres actuacions l'eurodiputada Riba el setembre del 2022 va adreçar una pregunta a la Comissió Europea arran de la petició de les universitats catalanes per incloure el català a l'OLS ( Suport lingüístic en línia del programa Erasmus+) i que va constatar que el govern espanyol no ho havia ni sol·licitat. I ara tot continua igual. L'estat espanyol ens va sempre a la contra en aquesta qüestió i en la majoria de qüestions que afecten el nostre país. A sobre ens aplica el lawfare judicial, la conclusió és que encara hi ha molts de catalans adormits i no fan res per protestar contra la rancúnia i la malvolença d'Espanya contra tot allò que és català o ateny els catalans.
 4. Icona del comentari de: Vaja, com sempre fent l'antimare a febrer 17, 2023 | 17:28
  Vaja, com sempre fent l'antimare febrer 17, 2023 | 17:28
  La mare: “donar molt, demanar poc”. Nacionalistes catalanets: “demanar molt a canvi de res”.
  • Icona del comentari de: La mare del Tano a febrer 17, 2023 | 20:48
   La mare del Tano febrer 17, 2023 | 20:48
   Mentre no aconseguim fer efectiva la independència es poden fer moltes coses, moltíssimes coses per avançar, entre les quals en l'àmbit de la llengua, per exemple segurament tu ets dels que si haguessis de matricular-te a una autoescola per a obtenir el permís de conduir demanaries de poder tenir material didàctic, classes i fer la prova teòrica i pràctica en català, o quan compres un aparell electrodomèstic o un vehicle demanes el manual i les instruccions en la nostra llengua... i evidentment ja deus haver enviat emails tot sovint a la Unió Europea fent-los notar que entre les 24 llengües oficials hi trobes a mancar la llengua catalana...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa