La Xarxa Vives d’Universitats ha viatjat fins al Parlament Europeu per demanar que la plataforma ‘Online Language Support’ (OLS), l’eina que utilitzen els estudiants dins el programa Erasmus+ per estudiar idiomes a la seva universitat de destí, inclogui el català, l’esquerra i el gallec. El secretari executiu de l’entitat, Ignasi Casadesús, ha declarat des de l’Eurocambra que l’absència d’aquestes llengües és “una anomalia greu que perjudica milers d’usuaris” i ho titlla de “discriminació”. Els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont i Clara Ponsatí, i el d’ERC, Jordi Solé, també han assistit a l’acte d’aquest dijous a Estrasburg i han denunciat la situació i han proposat portar-la davant la justícia europea.
Casadesús ha aprofitat la seva intervenció des de l’Eurocambra per recordar que la no inclusió del català, l’eusquera i el gallec a Erasmus+ no permet que els estudiants del programa pugui aprendre les llengües “al mateix nivell que la resta d’idiomes d’ús habitual a les universitats europees”. “Assistim a una discriminació en relació amb la resta de centres”, ha afegit. A més, el secretari executiu de la Xarxa Vives d’Universitats ha instat al govern espanyol a actuar davant la Comissió Europea per incloure les tres llengües a l’Erasmus+ i a qualsevol eina de formació de llengües que s’impulsi en el futur.

Els eurodiputats catalans lamenten la “desprotecció” del català
El president a l’exili i eurodiputat, Carles Puigdemont, ha assenyalat l’existència una tendència “lingüicida” i ha suggerit portar la qüestió davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). “S’han plantejat litigar a la justícia europea per aquests incompliments flagrants? Crec que és una via que s’hauria de tenir en compte”, ha proposat.
Per la seva banda, l’eurodiputat d’ERC considera “justes” les demandes de la plataforma d’universitats i ha assegurat que aquestes reivindicacions posen en evidència la diversitat que pretén exhibir la Unió Europea. “No és que s’estigui deixant desprotegides les llengües, és que se les està discriminant; […] s’està impedint el funcionament normal d’uns sistemes universitaris consolidats”, ha dit.
Per últim, l’eurodiputada Clara Ponsatí ha recordat que la mateixa sessió, en la qual els ponents i els eurodiputats no han pogut utilitzar el català perquè no hi ha traducció al Parlament Europeu, és una mostra més de “discriminació”.