França ha detectat una nova variant -de moment anomenada B.1.640.2- en dotze pacients del sur del país. Es tracta d’una variant amb 46 mutacions que causa símptomes lleus. Un grup d’investigadors ha publicat una investigació que encara no ha estat revisada després d’identificar el cas d’un pacient que va arribar a França procedent de Camerun i que hauria contagiat onze persones més amb aquesta variant. Les mutacions són el que fan especial aquesta variant, donat que la majoria estan localitzades a la proteïna espiga, que és la que el virus utilitza per accedir a les cèl·lules i a la qual es dirigeixen les defenses adquirides per un contagi previ o per les vacunes.

És complicat que aquesta variant localitzada a França es propagui en un context en què Òmicron és la variant majoritària amb rècords de contagis diaris. Perquè aquesta variant pogués tenir recorregut hauria de tenir una capacitat de contagi superior a Òmicron així com una major facilitat per esquivar els anticossos.

Aquest dimarts  l’ocupació de les UCI catalanes s’ha acostat perillosament als nivells de la cinquena onada. Segons les dades del Departament de Salut, a Catalunya hi ha 475 persones a les unitats de cures intensives, un 17,5% més que fa una setmana. Barcelona, amb 154 pacients crítics, i la regió metropolitana Nord, amb 114, són les que tenen les UCI més plenes.

L’elevada ocupació de les UCI pot portar els hospitals catalans al límit. Durant el pic d’ingressats de la cinquena onada, les unitats de crítics del país van arribar als 598 pacients, un 25% més que ara, però amb la diferència que la sisena onada encara no ha tocat sostre. Les autoritats sanitàries estimen que el pic de contagis s’assolirà aquesta setmana o la següent, però els hospitals encara trigaran 10 o 15 dies a arribar al pic d’ingressats.

Salut ha declarat gairebé 30.000 casos nous de Covid-19 en les últimes 24 hores. En l’última setmana Catalunya ha registrat el 10% de tots els contagis des de l’inici de la pandèmia, una xifra que dona una idea de la capacitat de transmissió de la variant Òmicron.

Comentaris

  Ricard Gener 04, 2022 | 20:02
  Anem pas bé. Els negacionistes poden seguir escrivint bajanades sobre llurs paranoies, però, res no faran canviar. Tenim un problema de responsabilitat col·lectiva, segurament ens en sortirem cal tirar endavant. Ànims a tothom.
  Joan Gener 04, 2022 | 22:18
  Dels 475 a les UCIs quants estan vacunat i quants no? sempre igual, amagant dades. Esteu fent un flac favor a la societat. I per cert poc periodisme professional.
  El silenciat Gener 04, 2022 | 22:37
  Això vol dir que anem bé i que la fi de la pandèmia està a la vista això ja és sàvia que acabaria passant el virus sesta convertint en un virus endèmic i això és una bona notícia sol cal veure que va passar en aquell virus que en un dia eren pandèmics i es van anar convertint en endèmics a poc a poc aquest virus acabarà sent un refredat o una grip tothom es contagiarà, però sol hi haurà algun cas aïllat hospitalitzat.
  Jaume monfort Gener 05, 2022 | 10:47
  Es qurios que a tota discrepància se li diu negacionisme i se l'ajunta amb vox i demés. Mai l'esquerra europea s'havia descarat tant fanaticament totalitaria. La ciència es el nou opi del poble.

Nou comentari