El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els sindicats de mestres pressionen Cambray amb sis dies de vaga al març


Els sindicats de mestres han convocat cinc dies de vaga per demanar la dimissió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per als propers 15, 16, 17, 29 i 30 de març, als quals s’hi suma un dia més per la vaga del 23 de març contra la sentència del 25% de castellà i en defensa de la immersió. Aquestes vagues aniran acompanyades d’accions de protesta als centres encara per concretar. I aquest calendari encara s’ajunta a la vaga feminista del 8 de març, que no té res a veure amb la confrontació amb Cambray però acaba de rematar un març complicat de cara a les famílies.

Els sis punts sobre els quals pivota la convocatòria dels cinc dies de vaga anunciats aquest dimecres són la demanda d’un 6% del PIB per educació, la reversió de les retallades -el que inclou la reducció de ràtios que el Govern va anunciar-, la retirada de l’ordre d’avançament del curs i del nou currículum per a la secundària i la dimissió del conseller per poder mantenir una negociació “real”.

Els sindicats de mestres, el dia que es van tancar la seu del Departament d’Educació / ACN

La portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, ha assegurat que el departament ”no té intenció de canviar ni una sola coma”, pel que no faran ”ni un pas enrere” si no s’aconsegueix, com a mínim, una negociació real. ”No podrem acostar postures si el departament ens envia documents que no es poden negociar i són inamobibles”, ha denunciat Segura.

En paral·lel, fonts sindicals consultades per aquest diari expliquen que segueixen disposats a negociar amb la conselleria per desconvocar aquesta vaga, però no tenen ”massa esperança” que el conseller reconsideri la seva posició.

Dues setmanes des de la primera convocatòria

Els sindicats educatius van convocar aquesta vaga -però sense concretar els dies que es farà- ara fa dos divendres, després que la reunió que van mantenir amb el conseller Josep Gonzàlez-Cambray després d’ocupar l’edifici d’Educació fos “decebedor”. Malgrat la pressió dels sindicats amb la tancada de 24 hores al departament, el conseller es va mantenir ferm amb l’avançament del curs escolar perquè “les transformacions no poden esperar”.

Cambray va desestimar la moratòria del calendari

Poc després el conseller va convocar el Consell Escolar de Catalunya a una reunió extraordinària per tractar el nou calendari. En aquesta trobada Cambray va rebutjar la moratòria d’un any al canvi de calendari que se li va demanar. Ho va fer amb el mateix argument que “els canvis no poden esperar”. Després d’aquesta trobada, en una compareixença davant la premsa, el conseller va assegurar que la majoria de membres del Consell estaven “d’acord amb el què” i va reiterar que el Govern s’obre a parlar amb els sindicats sobre el “com”. Aquests, però, exigeixen una “negociació real” i la dimissió del conseller per la seva “unilateralitat” i “prepotència”, pel que finalment han convocat la vaga.

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray / ACN
El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray / ACN

Tot i que els sindicats han convocat aquesta aturada de forma unitària, els ha costat concretar les dates de la vaga. Ara fa una setmana es va celebrar una reunió que havia de servir per arribar a un acord, però fonts sindicals asseguren que no s’hi ha arribat fins fa un parell de dies. 

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Berrinche arriba, berrinche abajo a març 02, 2022 | 11:07
  Berrinche arriba, berrinche abajo març 02, 2022 | 11:07
  No accepto lo que me dan, pues nada, un berrinche y huelga. Tanto da la educación, la cuestión es salirse con la tuya. Que se vayan a trabajar a la empresa privada, allí si no funcionas, patitas a la calle.
 2. Icona del comentari de: A Catalunya, escola 100% en català a març 02, 2022 | 11:47
  A Catalunya, escola 100% en català març 02, 2022 | 11:47
  5 dies de vaga perquè perden dies de vacances, 1 dia de vaga contra la castellanització de l'escola catalana: als sindicats d'ensenyament els preocupa 5 vegades més les vacances que la llengua.
 3. Icona del comentari de: Sindicats creadors de gandularia a març 02, 2022 | 15:12
  Sindicats creadors de gandularia març 02, 2022 | 15:12
  No estic d'acord amb Cambray, jo volia començar una setmana abans però amb horari normal de matí I tarda. Seria prestigia l'escola... però d'aquests sindicats no me'n fio gens, tot és defensar la gandularia de la professió, menys hores, menys alumnes, més mestres, més vacances (a cursets n'hi van poquíssims)... Sí, però no. Aquesta vaga és absurda. Treballeu, estimeu la quitxalla... A vegades penso que s'hauria d'anul.lar l'estatus de funcionari.. crea gandularia.
 4. Icona del comentari de: Anònim a març 02, 2022 | 19:13
  Anònim març 02, 2022 | 19:13
  ....Ho tornarem a escriure perquè ho torneu a censurar: els sindicats d'ensenyament faran 5 dies de vaga per protestar per la retallada de vacances i un dia vaga per protestar per la castellanització de l'escola catalana que els espanyols volen imposar. Conclusió: als sindicats d'ensenyament els preocupen més les seves vacances que la llengua catalana.
 5. Icona del comentari de: Avi a març 03, 2022 | 08:28
  Avi març 03, 2022 | 08:28
  Sr. Conseller, l'heu espifiada. Le vostres no son les maneres adients; a casa ens tocarà tenir cura dels nets escolaritzats durant la vaga. I ho faré amb tot el gust, tot esperant us clavin la puntada de peu que us mereixeu.
 6. Icona del comentari de: Ricard a març 03, 2022 | 08:36
  Ricard març 03, 2022 | 08:36
  La rialla de la vaguista coherent amb la gravetat laboral de la situació...
 7. Icona del comentari de: Malgastem molts diners en ensenyament a març 03, 2022 | 11:28
  Malgastem molts diners en ensenyament març 03, 2022 | 11:28
  Sra Segura, ja podeu riure, ja. Ja us heu menjat més (les tardes i tot) de la setmana que dieu que us imposen (bé cobreu oi els dos mesos de vacances i un més (finals de juliol i quinzena de setembre) de preparació i jubilació als 60 anys... Quina altra professió és tan esplèndida. I els alumnes cada cop menys preparats (ah i els mestres també). Això és ROBAR, ÉS MALGASTAR ELS DINERS DE TOTS. ENS SORTIU MOLT CARS PER TREBALLAR TAN POC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa