Els professors han aconseguit una petita victòria enmig del conflicte obert que mantenen amb el departament d’Educació. Però no ha estat gràcies a la conselleria, sinó als tribunals. El Tribunal Suprem ha desestimat recentment el recurs de la Generalitat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que havia anul·lat dos articles clau del decret de plantilles, una norma que els experts consultats per El Món consideren “totalment opaca”. 

Fins ara, els directors tenien la potestat de triar el seu personal amb una entrevista que era eliminatòria i segons els experts tot el procés estava “mancat de transparència”. Això, segons denuncien, generava actituds autoritàries d’alguns directors, que podien decidir de forma subjectiva sobre una plaça pública. El Suprem els dona ara la raó i anul·la l’article que establia l’entrevista com eliminatòria en considerar que “atempta contra el principi de mèrit i capacitat”, el que suposa un èxit del sindicat que va interposar el primer recurs, l’Aspepc. A partir d’ara, l’entrevista es contemplarà com un mèrit més i no es podrà accedir a una plaça pública únicament per l’entrevista ni ser acomiadat per un mal informe.

La façana del Tribunal Suprem, a Madrid / Q.S.
La façana del Tribunal Suprem, a Madrid / Q.S.

L’entrevista, la part més “opaca” del procés per aconseguir una plaça

El professor de psicologia i ciències de l’educació de la UOC Jordi Perales assenyala que un dels aspectes clau del funcionament de l’administració pública és el principi de mèrit, mentre que aquest decret fa que determinades places s’omplin només per l’entrevista del director. Així, “pots ser el millor professor del món que si al director no li sembla bé que hi siguis no tindràs cap opció”.  

Perales està d’acord que els directors puguin valorar els professors amb una entrevista, perquè poden tenir grans currículums però no encaixar al centre, però no amb que sigui eliminatòria. Per això diu ser “defensor del decret de plantilles” però “en cap cas de l’aplicació que en fa el departament”. “El departament dona la raó als sindicats que van advertir que es produirien desigualtats, perquè té coneixement que n’hi ha i no reacciona. De fet, ho permet i ho tolera”, denuncia Perales. 

“Hi ha places que s’han adjudicat sense entrevista i sense cap documentació que l’acrediti tot i que la llei diu que s’ha de conservar”, assenyala l’expert com exemple d’un dels greuges. Afegeix que el departament “n’és ben conscient” però es queda “immòbil”. “Tot és molt opac i per arribar a la veritat has d’anar fent sol·licituds d’informació pública, el que provoca que et tiris mesos per accedir a la documentació”, denuncia. L’expert va més enllà i assenyala que els alts càrrecs del departament són conscients de la falta de transparència del procés per assignar places públiques, però no actuen. 

L’immobilisme d’alts càrrecs d’Educació és “corrupció”

“Seleccionar persones a partir de subterfugis legals per col·locar-les al lloc que interessa és corrupció”, denuncia Perales. “El departament sap que és un procés opac i per això des del 2019 va intentar donar-li més transparència”, assenyala Perales. La conselleria va decidir que a banda del director hi havia d’haver també un membre de l’equip directiu i un del consell escolar present durant les entrevistes. Això, en realitat, “no resol res”, ja que els membres que assisteixen a l’entrevista són els que ha seleccionat prèviament el director.  

Perales: “Els alts càrrecs d’Educació són conscients de la falta de transparència del procés”

Segons Perales el departament hauria de mullar-se i establir una manera transparent de seleccionar els professors que acompanyen el director en l’entrevista, ja que en cas contrari els directors no seleccionaran algú contrari a ells i el problema seguirà existint. 

“Clientelisme” i “por” als claustres

Un dels sindicats que més ha reivindicat la derogació d’aquest decret es CCOO, ja que considera que genera “clientelisme” amb places públiques i força els professors ja contractats a estar “en silenci” per por a ser acomiadats l’any següent. “Els claustres abans eren espais de debat i ara només d’informació, perquè els docents tenen por”, assenyala la portaveu d’aquest sindicat d’educació, Teresa Esperabé. La portaveu subratlla que l’autoritarisme no és una pràctica generalitzada, tot i que sí que es produeix prou com per fer una reclamació. De fet, CCOO ha entregat recentment 5.000 signatures a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per fer-li saber que l’actual no és un sistema que es pugui mantenir a llarg termini. 

Esperabé lamenta que amb aquest decret “no es tinguin en compte els mèrits ni les capacitats” i es produeixin “greuges” entre el personal de l’administració pública. Alguns d’aquests greuges són preguntes personals en les entrevistes eliminatòries, com ara si té intenció de quedar-se embarassada en cas de les dones o quina és la situació familiar dels candidats per veure si poden treballar més hores. “En vista d’això el departament prepara un guió per fer les entrevistes amb més transparència. Esperem que ho compleixi”, assenyala Esperabé.  

La secretaria general de CCOO Educació, Teresa Esperabé / EP

Tombar el decret per fer-lo de nou, l’aposta de CCOO

La portaveu de CCOO, Teresa Esperabé, considera que és “molt bona notícia” l’eliminació de l’article relatiu a l’entrevista, ja que es un dels punts en que es veu que el decret “no té en compte la transparència, la publicitat ni els mèrits”. “Vam pressionar fa tres anys perquè les places vacants fossin públiques, i ho vam aconseguir parcialment”, explica com a exemple de la falta de transparència de l’administració

Tot i aquesta petita victòria, CCOO vol més. Reclama que es retiri completament aquest decret per poder seure amb una nova proposta que vagi encaminada a què les places s’ordenin per punts i antiguitat. “Entenem que en les places específiques on es necessiti una especialitat es facin entrevistes i es demanin requisits concrets, però estem en contra que es perfilin tants llocs de feina quan no requereixen una formació especial”, resol. 

Publicar la descripció completa de les places

Pel contrari, Perales creu que n’hi ha prou amb aplicar bé la sentència del Suprem i fer que l’entrevista sigui un mèrit més i no una prova eliminatòria. En paral·lel, assenyala que s’hauria d’assegurar la transparència del procés d’assignació de places a partir de la publicació dels criteris per aconseguir aquesta plaça. “S’haurien de publicar les places de forma completa, és a dir, amb els requisits, la tasca que haurà d’acomplir, l’especialitat i el perfil que es demana”, assenyala. Actualment, lamenta, no es publica la descripció total de la plaça perquè “moltes no s’aguanten”. “No s’aguanta per enlloc que un professor hagi d’estar especialitzat en matemàtiques i física i a més faci teatre”, explica abans d’afegir que la demanda cauria molt si es publiqués el que demanen perquè és “absurd”. 

Educació creu que el Suprem no ha esmenat el punt més important

El Departament d’Educació, a preguntes d’aquest diari, ha tret ferro al clatellot del Suprem i ha afirmat que la sentència “no esmena el punt més important” del decret de plantilles, que és el fet que un centre pugui contractar un perfil docent concret. Fonts del departament sostenen que és “molt important per les direccions” que es mantingui aquest decret i és “vital” en els centres de complexitat.

Més notícies
La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras / ACN

ERC, Junts i PDeCAT demanen el Congrés més plantilles de reforç a l’escola

Notícia: ERC, Junts i PDeCAT demanen el Congrés més plantilles de reforç a l’escola
Comparteix
Els tres partits registren una PNL conjunta per reclamar a l'executiu que ho financi
Notícia: ERC, Junts i PDeCAT demanen el Congrés més plantilles de reforç a l’escola - Mobile
Part superior de la façana del Tribunal Suprem, el 2 de novembre de 2018 / ACN

Clatellada del Suprem a la Generalitat: tomba part del decret de plantilles

Notícia: Clatellada del Suprem a la Generalitat: tomba part del decret de plantilles
Comparteix
No es podrà accedir a una plaça pública a partir d'una entrevista ni ser acomiadat per un mal informe del director
Notícia: Clatellada del Suprem a la Generalitat: tomba part del decret de plantilles - Mobile
La protesta dels sindicats en el segon dia de vaga del març / Dani Martín (USTEC)

Per què els professors surten al carrer aquest 25 de maig?

Notícia: Per què els professors surten al carrer aquest 25 de maig?
Comparteix
La demanda irrenunciable dels sindicats per desconvocar les vagues i seure a negociar amb la conselleria és la reducció d'hores lectives per a tots els docents
Notícia: Per què els professors surten al carrer aquest 25 de maig? - Mobile
Professors protesten contra els plans d'Educació pel pròxim curs / Europa Press

El personal laboral d’Educació s’afegeix a la vaga contra Cambray

Notícia: El personal laboral d’Educació s’afegeix a la vaga contra Cambray
Comparteix
USTEC denuncia que el personal laboral del departament és "invisible" per la conselleria
Notícia: El personal laboral d’Educació s’afegeix a la vaga contra Cambray - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gerard de sarria a maig 29, 2022 | 17:22
  Gerard de sarria maig 29, 2022 | 17:22
  Que els comunistes fossin els que més crítiquessin aquest filtre de responsabilitat no m extranya. Per ella la poltrona ha de ser de per vida i inqüestionable. Els ganduls han guanyat una baralla més a Catalunya gràcies a Escanya. Res és casual.
  • Icona del comentari de: elMónCorruptgent.Cot a maig 30, 2022 | 13:05
   elMónCorruptgent.Cot maig 30, 2022 | 13:05
   Falta la eesposta que fa hores he enviat al nostrat becari corruptgent Gerard. Cot, enten perquè no es mereix ni un centim de subvencions? Falta de professionalitat periodística, potser?
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2022 | 18:12
   Anònim maig 31, 2022 | 18:12
   Curiós que qui va portar aquest decret de plantilles als tribunals "només" fos Professors de Secundària (ASPEPC-SPS)...i ni surt esmentat a l'article. Algú ha pagat perquè CCOO s'emporti el rèdit?
 2. Icona del comentari de: Una a maig 29, 2022 | 18:33
  Una maig 29, 2022 | 18:33
  El defensor del poble hauria d'entrar a la fundació Bofill a trobar les connivències entre alts càrrecs de la Generalitat i l'educació religiosa privada. No es pot anar a missa i repicar. Quant a la meritocràcia dels funcionaris. Qui és que farà més mèrits? Els més obseqüents amb el poder? Com els jutges?
  • Icona del comentari de: Una a maig 29, 2022 | 22:04
   Una maig 29, 2022 | 22:04
   El Síndic de greuges, vaja
 3. Icona del comentari de: Nepotisme il·limitat a maig 29, 2022 | 18:38
  Nepotisme il·limitat maig 29, 2022 | 18:38
  La cadena d'amics i coneguts ha estat salvatge. Als directors els triava el departament i després els directors triaven qui ocupava les places, sempre disposats a pagar els favors al departament, que per gratitud la cosa no quedava. Els mèrits i l'experiència no valien per res. Amb una entrevista a l'endollable n'hi havia prou per decantar la balança.
 4. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 29, 2022 | 18:41
  Pere Llimonera i Citronell maig 29, 2022 | 18:41
  Todo es 0paco en la Educación Catalana, N0 solo el decreto de las plantillas...
  • Icona del comentari de: Transparències a maig 29, 2022 | 21:05
   Transparències maig 29, 2022 | 21:05
   Pitjor l'espanyola, que encara es regeix pels principis de Francisco (opaco) Franco.
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 30, 2022 | 00:11
    Pere Llimonera i Citronell maig 30, 2022 | 00:11
    ¿Ves como N0 hacéis mas que presumir de hablar y escribir mejor en Español/Castellano que todo el resto de españoles, gracias a la inmersión y las 'Madrasas' y es al revés? ... Al final los catalanes cada vez salen leyendo, hablando y escribiendo cada vez Pe0R, tanto en Catalán como en Castellano (en Ingles u otros idiomas extranjeros, Ya Ni hablamos... ) .... Tengo que corregirte, porque lo has entendido y escrito MAL... Lo primero es que cuando se habla de Educación Española, esta incluye todas las Regiones Autonómicas, y por tanto Catalunya... y segundo, lo que tu querías decir es: "... que encara es regeix pels principis de Francisco (o Paco) Franco." ... Yo nunca he sido muy fan suyo y le llamaba el Paquito, pero me pregunto, y sospecho que sí, que para muchos enajenados que corren y comentan por estos lares, debería ser "Don Francisco", porque esta clase de Frikis ignaros abducidos y sumidos en Fantasías y ficciones aberrantes, hacen bueno a cualquiera ("El Risitas", ese que sale en muchos videos populares entre el vulgo, en Internet, es un Sabio a su lado)... ! Imagínate hasta donde han llegado algunos en el onanismo onírico y la enfermedad para que sea así ! ... Apa, Bon Dia!
    • Icona del comentari de: Extrema tara a maig 30, 2022 | 09:01
     Extrema tara maig 30, 2022 | 09:01
     No eres gaire fan de don francisquito, eh? Ja veig. El seu estil d'executar dissidents no t'acabava de convèncer, oi? Això del garrote vil era massa lent pel teu gust. Tu deus ser més de gasejar catalans de cent en cent.
     • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 30, 2022 | 11:33
      Pere Llimonera i Citronell maig 30, 2022 | 11:33
      Ala, sigue... Continua con las 'bajanades' y T0ntaas demagogas y aberrantes... Yo no soy fan ni de unos ni de otros, pero tú SÍ, parece... Ya se ve que eres fan de los Gulags Estalinistas, de los Campos de Concentración Siberianos, de los "Holomodor"es a millones de campesinos, de las "Checas", que asesinaban a todo el que se ponía por delante que NO pensara como ellos: a ricos y pobres, empresarios y obreros, a creyentes y a los que N0 comulganban con su Fe, Marxista o Anarquista, a monjtas, a empresarios (aunque fueran unos curritos que habían montado un Bar o un taller de reparación o de construcción o elaboracin de algo -aunque fuera mermelada, o botes de lenteja- y si no les iba mal, pues ya eran 'feixistas'; los que hicieron tan buen uso de las "Cementeras" de toda Catalunya para "CReMaR" los miles de cuerpos de asesinados (antes que Hitler y los nazis, mira tú)... Sigue con el populismo y la demagogia, Total, los separatas suprematas de patrias inventadas N0 hacéis otra cosa...
      3
      Icona de dislike al comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 30, 2022 | 11:33 1
 5. Icona del comentari de: Vaja amb aquests mestres, deuen ser corruptgents a maig 29, 2022 | 20:50
  Vaja amb aquests mestres, deuen ser corruptgents maig 29, 2022 | 20:50
  La butxaca i prevendes són prioritaries a la llengua catalana...
 6. Icona del comentari de: Ho farem a maig 30, 2022 | 00:22
  Ho farem maig 30, 2022 | 00:22
  L'opacitat i el Dit son norma quan segueixes la manera espanyola. Això és el que l'independentisme trencarà, i per això és tant difícil. Per que tenim la putrefacció naturalitzada. Això és el que estem contrarrestant ara mateix.
  • Icona del comentari de: 'L'opacitat i el Dit son norma quan segueixes la manera espanyola' a maig 30, 2022 | 11:04
   "L'opacitat i el Dit son norma quan segueixes la manera espanyola" maig 30, 2022 | 11:04
   No tot l'independentisme. Recorda que les últimes municipals, a Barcelona va guanyar ERC, però els corruptgents van preferir regalar la Diputació de Barcelona a la també investigada per corrupció Núria Marín alcaldesa de l'Hospitalet de Llobregat. La presidència de la gran menjadora que és el Port de Barcelona (que depenen de la DIBA) va seguir en mans corruptgents com des de fa més de 40 anys, ara Damià Calvet...
 7. Icona del comentari de: jm a maig 30, 2022 | 11:35
  jm maig 30, 2022 | 11:35
  Comentari insubstancial d'un home insubstancial i d'un home renegat... Només és un titular, com la seva política, com ell mateix

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa