El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Educació admet que fins a 26 escoles apliquen el 25%

El conseller d’Educació, Josep González Cambray, ha explicat que un total de vint-i-sis escoles apliquen el 25% de castellà a les aules per ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Cambray ho ha explicat aquest dilluns en el marc de l’una comissió al Parlament de Catalunya i responent a una pregunta de Junts. D’aquesta forma, ha assegurat que en aquests vint-i-sis centres, els tribunals obliguen a mantenir les mesures cautelars, tot i que ha celebrat que “aquest curs, per primera vegada, s’hagi frenat el degoteig de nous centres on s’ha d’aplicar”. De fet, el conseller ha reivindicat les eines que està utilitzant el Govern per aplicar un “escut jurídic” als centres a través de marcs legals, com pot ser el decret llei del Govern o la nova llei del català que van pactar Junts, el PSC, ERC i els comuns per defensar la immersió lingüística.

El conseller d’Educació, Josep González-Cambray, al Parlament / ACN

El decret llei del Govern, al TC

De fet, el decret llei del Govern en aquests moments està al Tribunal Constitucional, ja que a principis d’aquest mes de novembre va admetre a tràmit la qüestió d’inconstitucionalitat que li va plantejar el TSJC. El decret llei del Govern, que es va aprovar d’urgència el passat 30 de maig, suprimia els percentatges de les llengües a l’escola catalana, fet que impossibilitava l’aplicació del 25% de castellà en totes les aules del país.

Rebutgen presentar-se com a part afectada

De fet, Òmnium, juntament amb Plataforma per la Llengua-Col·lectiu Esbarzer, l’Associació d’estudiants en defensa de l’educació pública i la Fundació Catalunya Fons, es volia personar com a part afectada i en defensa de la immersió lingüística. Tot i això, el TSJC ho va rebutjar i va argumentar que no s’està qüestionant la posició del català com a llengua vehicular del sistema educatiu com apunten les entitats i que per tant “no s’aprecia la condició de persona afectada” ni es veuen perjudicats “els drets o interessos” si s’executa la sentència del 25%.

Més notícies
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en una roda de premsa a la seu del partit (ACN)

Vilalta diu que si Junts creu que l’1-O és “corrupció” ho haurà d’explicar bé

Notícia: Vilalta diu que si Junts creu que l’1-O és “corrupció” ho haurà d’explicar bé
Comparteix
La portaveu republicana ha criticat la suspensió com a diputats al Parlament de Josep Maria Jové i Lluís Salvadó un cop se'ls ha obert judici oral
Notícia: Vilalta diu que si Junts creu que l’1-O és “corrupció” ho haurà d’explicar bé - Mobile
La portaveu del PSC, Èlia Tortolero / ACN

El PSC torna a reclamar la documentació dels pressupostos al Govern

Notícia: El PSC torna a reclamar la documentació dels pressupostos al Govern
Comparteix
Junts per Catalunya ja ha rebut els detalls dels comptes, mentre els socialistes recorden a l'executiu que són el primer grup al Parlament
Notícia: El PSC torna a reclamar la documentació dels pressupostos al Govern - Mobile
La portaveu de la CUP al Congrés Mireia Vehí | Europa Press

La CUP demana a Podem i ERC que “es plantin” amb la reforma de la sedició

Notícia: La CUP demana a Podem i ERC que “es plantin” amb la reforma de la sedició
Comparteix
Mireia Vehí avisa que la reforma "trasllada l'esperit de la sedició als delictes d'ordre públic"
Notícia: La CUP demana a Podem i ERC que “es plantin” amb la reforma de la sedició - Mobile
El conseller d'Educació, Josep Gozàlez-Cambray, en comissió parlamentària | ACN

Cambray promet que qui vulgui fer FP sabrà quina plaça té abans de setembre

Notícia: Cambray promet que qui vulgui fer FP sabrà quina plaça té abans de setembre
Comparteix
El conseller ha anunciat que els estudiants que estiguin fent quart d'ESO a les escoles d'adult tindran prioritat en l'accés als cicles de grau mitjà
Notícia: Cambray promet que qui vulgui fer FP sabrà quina plaça té abans de setembre - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Un independentista simpatitzant d'ERC, de Junts i de les CUP a novembre 21, 2022 | 18:40
  Un independentista simpatitzant d'ERC, de Junts i de les CUP novembre 21, 2022 | 18:40
  És a dir que la reforma de la llei "autonòmica" no ha servit per a res, que no sigui allargar la imposició espanyola a través del poder judicial espanyol lawfare. Qui no vulgui veure que la independència política respecte a Espanya ens és més necessària i urgent que mai, ha de despertar-se.
 2. Icona del comentari de: Cat a novembre 21, 2022 | 19:22
  Cat novembre 21, 2022 | 19:22
  35 anys sense haver fet res per la llengua té conseqüències.
  • Icona del comentari de: Independència a novembre 21, 2022 | 19:53
   Independència novembre 21, 2022 | 19:53
   Principalment sense un estat propi que s'hi posi, sense interferències de cap altre estat estranger que no tingui cap interès positiu per la nostra llengua.
 3. Icona del comentari de: Català a l'escola i a tot arreu a novembre 21, 2022 | 19:30
  Català a l'escola i a tot arreu novembre 21, 2022 | 19:30
  Amb la llei que van conxorxar el tripartit ERC + PSOEsc + Pudents, amb la complicitat dels babaus de Junts, el 8 de juny, a les escoles, mestres i professors poden fer les classes en la llengua dels castellans tant com els roti. La llei que ens van presentar com una barrera a la imposició del 25 %, en realitat és una llei per acabar amb la immersió lingüística i legalitzar el que ja estaven fent a moltes escoles i instituts amb la vista grossa de la conselleria d'ensenyament de Vichy
 4. Icona del comentari de: Vendetta a novembre 21, 2022 | 22:28
  Vendetta novembre 21, 2022 | 22:28
  Covards botiflers
 5. Icona del comentari de: Manel a novembre 22, 2022 | 00:36
  Manel novembre 22, 2022 | 00:36
  A veure senyors. La única manera objectiva de comprovar que el sistema educatiu funciona son les proves d'accés a la universitat. I mentres la nota de la llengua castellana sigui més alta a Catalunya que a d'altres comunitats monolingües del estat represor no hi ha dilema i s'hauria de poder defensar fàcilment en els tribunals. Finalment que la Generalitat a través de la llei del menor retiri la tutela dels fills als pares que per motius polítics interfereixen a l'educació dels seus fills que estan deixant d'aprendre una altra llengua com és la única i exclusiva de catalunya.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 22, 2022 | 11:19
   Pere Llimonera i Citronell novembre 22, 2022 | 11:19
   Manel ... N0 digas B0badas, si es bien sabido que muchas o la mayoría (según casos, sitios, 'escolas', profesores... las ordenes sibilinas que sigan o sus tendencias políticas, etc.) de pruebas de Castellano/Español se hacen impostadas... con las preguntas y textos en Catalán y luego los alumnos responden en Castellano (o no), con un nivel de exigencia paupérrimo... todo lo referente al Castellano/Español en la Educación y en el PISA en Catalunya es un 'FaKe' de cuidado... No hay mas que ver como cada vez mas chicos, entienden el Castellano porque ven la TV, y está en todos sitios en el país; pero cada vez lo hablan, y sobre todo escriben Pe0R y con MaS FaLTas que nunca... se ve y has pruebas registradas en entrevistas, TV, video en la Red, etc.; incluso en los medios y Prensa del Movimiento y del Régimen se ve bastantes veces, cuando hay edición bilingüe del Diario, etc.. Es patético y una mentira e impostura tremenda, que N0 hace sino perjudicar el Futuro de los chicos, que a la hora de desarrollar su carrera laboral se verán superados por hijos de emigrantes marroquíes, subsaharianos, pakistaníes, iberoamericanos y otros, que SÍ intentan y aprenden Español lo mejor que pueden (y ademas hablan sus idiomas de origen, y generalmente aprenden luego mejor ingles, francés...)... Vamos, que los separatas suprematas, en vuestro totalitarismo, sectarismo, puerilidad, ficciones y fantasías, lo hacéis todo al revés, y N0 os puede salir aun peor y mas al revés... Pobre Catalunya, como esto siga una década mas, en 2 décadas, CatAlbania... Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!
   • Icona del comentari de: Manel a novembre 22, 2022 | 13:22
    Manel novembre 22, 2022 | 13:22
    Eres patético. La selectividad és el único baremo real, empírico y objetivo para el conocimiento de la lengua castellana en Catalunya y desde los 80 la nota de castellano es superior en Catalunya que en otras CCAA. Y obiamentee que se hace en castellano y que se responde en castellano. Así que reitero. És una oblicación de la Generalitat quitar la custodia de los niños a los padres que influyan en la educación de los hijos negativamente. Obviamente es una pena que no lo hubieran hecho ya con usted, puesto que es demostrado que tiene excesivas carencias mentales puesto que educativas.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 22, 2022 | 15:20
     Pere Llimonera i Citronell novembre 22, 2022 | 15:20
     Le repito, Manel, lo que dice mi comentario, que es una VeRDaD como un Templo, que los separatas suprematas se niegan a reconocer y admitir de forma espuria... Los chicos en muchas áreas Catalanas hablan cada vez peor el Castellano, con errores gramaticales garrafales, no saben conjugar bien los verbos, y a veces hasta no saben expresarse bien oralmente, aunque si comprendan (también se han visto unos cuantos políticos en vivo y hasta en Parlamentos, que lo hablan muy mal); yo N0 me invento nada; hay pruebas y muchos videos de ello... Todo eso que me cuenta a mi se lo cuenta al separata que dando un discurso en la tarima o escenario en la "Diada" de hace un par de años, creo, y para demostrar lo bien que hablaban y aprendían Español/Castellano los chicos en las 'Escolas' de la Inmersión dijo que "él era la prueba y que se "Desenvolupaba" muy bien en Castellano... Con un par... Hombre, generalmente comprenden aun y se hacen entender, pero cada vez hay mas que, ni bien, ni correctamente; y cada vez hay mas casos en que no se expresan aceptablemete para comunicarse. A este paso, dentro de dos décadas, simplemente N0 podrán hacerlo ni medio bien; que es el objetivo político de quienes ya sabemos, para atarlos mentalmente al secesionismo, hacer que ignoren su historia e identidad y que N0 sepan en el futuro relacionarse con el resto de España... Con eso de que ""És"" una obligación de la Generalitat quitar la custodia de los niños a los padres que influyan en la educación de los hijos negativamente" me imagino que pretende usted exponer la amenaza política fascistoide sectaria, totalitaria y anti-Democrática de los que quieren negar a los chicos el Derecho a estudiar, al menos una buena parte de las asignaturas en su lengua materna... Porque estudiando 2 horas - o 3, como mucho en muchos casos- el Castellano, como una lengua extranjera, N0 se aprende BieN un idioma; como N0 sea por "Ciencia Infusa", que debe ser el caso de los separatas suprematas... N0 se preocupe usted por mi, ni de como escribo aquí, que es "intencionado" (aunque quizás confunde ustd mis comentarios con los muchos y llenos de sandeces que envían los TRoLLs separatas usurpando mi N0mbre, así como usurpan también el de otros comentaristas); y hágalo, de verdad, por los chicos Catalanes (que yo N0 tengo dedos en la mano para contar las lenguas en que me manejo a alto nivel; incluso trabajando -oral y escrito- )... ah, y por cierto, No se que quiere decir el final de su frase "que tiene excesivas carencias mentales puesto que educativas"... Eso de "... mentales puesto que educativas" N0 significa nada en Español... ¡Está MaL expresado! ... No se de donde saca usted esa construcción sintáctica; N0 se si es un lapsus, una Catalanada, o simplemente, al contrario de lo que pregona, N0 sabe usted construir bien las frases sintéticamente en Castellano... Espero que mejore "de verdad" la patética situación de la educación a los chicos en toda Catalunya... Apa, Siau!
 6. Icona del comentari de: Fins al cap de munt de merdosos a novembre 22, 2022 | 01:36
  Fins al cap de munt de merdosos novembre 22, 2022 | 01:36
  A Catalunya, 100% Català, miserable Cambray. O us enfronteu al estado genocida o plegueu.
 7. Icona del comentari de: fat boy a novembre 22, 2022 | 03:40
  fat boy novembre 22, 2022 | 03:40
  Pero el dia 1 de desembre proper continuara cobrant la seva nomina?.
 8. Icona del comentari de: Erc puta españaqueras a novembre 22, 2022 | 06:55
  Erc puta españaqueras novembre 22, 2022 | 06:55
  Fals, son moltes mes que ho fan quasi tot en español. Cambray ens españolitza, ERC ES ESPAÑA UNA Y JUNQUERIL
 9. Icona del comentari de: Català a l'escola i a tot arreu a novembre 22, 2022 | 13:35
  Català a l'escola i a tot arreu novembre 22, 2022 | 13:35
  En l'assumpte de la llengua, Vichy diu una cosa i fa exactament la contraria: fan una llei per acabar amb la immersió lingüística (que era una ficció, però legalment era vigent) i ens la venen com una llei per a protegir la llengua. Aprofiten el control que tenen sobre la tele-155 per ficar amb calçador tot el castellà que poden, però diuen que es preocupen molt de la llengua.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa