El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TSJC rebutja que entitats sobiranistes es personin a la causa del 25%
  • CA

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en concret la seva secció cinquena de la sala contenciosa administrativa, ha tornat a rebutjar que entitats en defensa de la llengua es personin en la causa del 25% de castellà a totes les aules de Catalunya. Després de rebutjar la personació d’Òmnium Cultural, ara també li han negat a USTEC, Plataforma per la Llengua-Col·lectiu Esbarzer, l’Associació d’estudiants en defensa de l’educació pública i la Fundació Catalunya Fons. De fet, el TSJC ja va acordar aquest estiu no admetre a tràmit la personació d’aquestes quatre organitzacions com a afectades, i ara ha desestimat els recursos que van presentar en contra d’aquesta decisió prèvia. En les quatre resolucions que s’han fet públiques aquest dimarts hi ha un vot discrepant d’un magistrat al qual se n’adhereix una altra.

El tribunal ha argumentat que no s’està qüestionant la posició del català com a llengua vehicular del sistema educatiu com apunten les entitats i que per tant “no s’aprecia la condició de persona afectada” ni es veuen perjudicats “els drets o interessos” si s’executa la sentència del 25%. En aquest sentit, consideren que la personació no té “cap cabuda” si no demana l’execució de la sentència sinó precisament el contrari, ja que creuen que no hi ha cap afectat pel fet d’aplicar el 25%. Aquestes quatre entitats podran presentar ara un altre recurs, en aquest cas de cassació, per mirar de fer canviar de parer el TSJC.

El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs

El mateix argument quan van rebutjar Òmnium

Els arguments del tribunal per rebutjar aquestes quatre entitats són els mateixos que els que va esgrimir quan va rebutjar la personació d’Òmnium Cultural. La diferència és que en el cas d’Òmnium el TSJC va justificar la decisió en considerar que l’entitat no està legitimada com a persona afectada perquè no té vinculació amb l’assumpte degut a que els seus estatuts són genèrics i només fixen com a objectius “el foment, el desenvolupament i la defensa de la llengua i la cultura catalanes en tots els àmbits de la ciència, les arts, les lletres, el pensament i els mitjans de comunicació, en tots els sectors de la societat”. El TSJC considera que els estatuts d’Òmnium no recullen l’educació, pel que estarien exclosos.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere a novembre 08, 2022 | 17:01
    Pere novembre 08, 2022 | 17:01
    Si les entitats o col·lectius es diguessin "En espanol, cono", "Hablame en espanol" o "Estamos en Espana", els jutges imparcials, equànimes i neutrals lawfare espanyols els hi desplegarien una catifa vermella... Els catalans hem de canviar el nostre capteniment i adonar-nos, d'una vegada i ésser conscients, de les aixecades de camisa que ens han fet des de fa segles en nom d'Espanya i encara ens fan amb total impunitat i sense trobar cap resistència.
  2. Icona del comentari de: X2 a novembre 08, 2022 | 18:02
    X2 novembre 08, 2022 | 18:02
    Aquests tribunals els haurien de tancar, el criminal Franco ja fa temps que es mort
  3. Icona del comentari de: Repugnant a novembre 08, 2022 | 22:45
    Repugnant novembre 08, 2022 | 22:45
    Aquests pollossos ho tenen tot manipulat. Que estem a corea del nord?? Acabem ja amb aquesta farsa del tsjE
  4. Icona del comentari de: Confusió interessada a novembre 09, 2022 | 12:54
    Confusió interessada novembre 09, 2022 | 12:54
    És el Tribunal S de Justícia A Catalunya, és seu i va contra nostra. No és el Tribunal superior de Justícia de Catalunya. No és nostre, va en contra nostra! A veure si ho aclarim.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa