El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Dos milions per fomentar el català a les escoles i deu fites per complir

El Govern ha presentat aquesta tarda el pla ‘Activem-nos pel català’ en un acte que ha segellat el compromís de 800 escoles i instituts a engegar accions per potenciar l’ús del català. Segons ha explicat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray, cada any 700 centres se sumaran a l’estratègia d’acceleració del català i 100 ho faran de forma intensiva al programa Usos Lingüístics a l’Entorn Escolar. “Cal conjurar-nos i passar a l’acció”, ha advertit el conseller, que ha afegit que l’assistència de mestres a l’acte demostra que tenen un compromís amb el català.

L’objectiu de la conselleria és que tots els centres formin part d’aquest pla el curs 2026-2027. El funcionament del pla és el següent: cada any els centres prioritzaran una de les 10 fites que ha establert la conselleria i treballaran per aconseguir-la. Durant l’acte anual que reunirà tots els centres i en els actes territorials intercanviaran metodologies i aprenentatges. Per aconseguir l’objectiu d’enfortir el català a les escoles, on només arriba al 40%, el Govern hi destinarà dos milions d’euros. Aquests diners hauran d’anar destinats a activitats de potenciació del català.

El conseller Cambray presenta el pla per potenciar el català als centres educatius / Educació
El conseller Cambray presenta el pla per potenciar el català als centres educatius / Educació

Les fites que ha establert la conselleria

La conselleria de Cambray ha establert deu fites per al foment del català. Els centres implicats n’hauran de triar una anualment i treballar-la fins aconseguir-la. Aquestes són les deu prioritats que ha presentat Educació a l’acte ‘Activem-nos pel català’:

  1. Docents del mateix nivell o d’un mateix àmbit implementen metodologies d’immersió lingüística per garantir la interacció en català entre l’alumnat.
  2. Tots els docents que reben els grups de nova incorporació al centre al setembre (P3, 1r d’ESO, 1r de batxillerat…) fan servir estratègies per afavorir que l’alumnat creï els vincles en català.
  3. Els centres duen a terme almenys dues activitats basades en situacions comunicatives significatives i amb un enfocament comunicatiu en cada àrea, almenys dues vegades per trimestre, en què es promou la interacció oral en català entre l’alumnat.
  4. Els docents es comprometen a prioritzar els audiovisuals sobre continguts curriculars en català.
  5. Un o dos dies a la setmana es duen a terme activitats de dinamització del pati per fomentar-hi el català com a llengua de comunicació.
  6. Iniciatives de sensibilització lingüística dels professionals de l’educació que treballen en el centre educatiu, i també de PAS, monitors de menjador i extraescolars, les AFA i altres col·lectius que participen en l’educació, formal, informal i no formal, de l’alumnat.
  7. Els centres promouen iniciatives per estendre la tasca encetada a l’aula en la promoció de l’ús del català als espais informals del centre: passadissos, menjador, extraescolars, actes i celebracions.
  8. Es dissenyen les reunions d’inici de curs i les entrevistes amb les famílies de tal manera que es puguin desenvolupar en català, amb els protocols i els materials adients.
  9. Actuacions i activitats (informatives, formatives, lúdiques…) per millorar el coneixement i l’ús del català de les famílies.
  10. Mantenir el català en les sortides escolars, en els tallers al centre i en les activitats esportives en horari lectiu, i fomentar les relacions amb l’entorn proper per potenciar el català.

Protesta d’USTEC durant l’acte

El sindicat majoritari en educació, USTEC, ha assistit a l’acte per mostrar el seu descontentament envers Cambray. Li han exigit “menys discursos i més recursos” per poder salvar la llengua als centres educatius. USTEC li ha traslladat de nou les seves demandes per poder fomentar el català i protegir-lo: baixar ràtios, aules d’acollida, formació gratuïta, recursos digitals i una legislació que blindi la immersió lingüística i protegeixi els docents. En acabat, han exigit a Cambray que compleixi amb les seves demandes, resumides principalment en aquests punts:

  • 6% del PIB a educació
  • Revertim les retallades
  • Cap interina al carrer
  • Escola en català
  • Retirar l’ordre de calendari
  • Totes les places a trasllats
  • Inclusiva amb recursos
  • FP pública
  • No als currículums imposats

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa