El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Campanya viral contra la discriminació del català en les cerques de Google
  • CA

Continua la polèmica a Twitter per la discriminació del català en les cerques de Google. El crit d’alerta de l‘exvicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, a finals de desembre per les disfuncions del motor de cerca s’ha convertit en una campanya viral per denunciar que els cercadors de Google configurats en català no prioritzen els resultats en llengua catalana quan l’usuari hi fa una consulta.

Centenars de persones han viralitzat el mateix missatge i han etiquetat Google per reclamar a la tecnològica que solucioni el problema. “Estimat Google. La meva llengua materna és el català. Em decep veure que en els últims temps en les meves cerques apareixen articles en castellà abans que en català. Podeu revisar-ho? Gràcies”, diu la plantilla del missatge que centenars d’usuaris han piulat en els últims dos dies.

La campanya viral compta amb el suport de destacats dirigents de Junts per Catalunya, com la presidenta del partit, Laura Borràs; l’exconseller Josep Rull; o l’expresidenta del Parlament, Laura Borràs. El president català a l’exili, Carles Puigdemont, també hi ha donat suport. L’activista Àlex Hinojo, conegut per un 30 minuts on reclamava que les torradores també parlessin en català, s’ha afegit a les reivindicacions i ha aconseguit que Google respongui a la seva queixa.

Resposta de Google

La multinacional ha tirat pilotes fora i ha respost que estan “treballant per millorar” com el cercador mostra les respostes. Google ha explicat a Hinojo que intenten “ajudar els editors a entendre millor com fer servir les nostres guies pel contingut multilingüe, la qual cosa en ajuda a nosaltres a mostrar el contingut”. La resposta no ha acontentat els usuaris, que han recordat. a Google que els problemes també es produeixen amb pàgines com la Wikipèdia, que fan un treball excel·lent separant el contingut per idioma, ja que si busques paraules en basc, per exemple, també et retornen resultats en castellà i s’amaguen les pàgines en basc.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Delfí Artós a gener 24, 2023 | 12:22
    Delfí Artós gener 24, 2023 | 12:22
    Primer, fer palès que no trobo correcta la traducció de "main language" com a llengua "materna", millor llengua principal o seleccionada per a interactuar-hi. Hi ha molts de catalans de llengua "materna" catalana que tenen configurats PC i smartphones en castellà, francès, anglès..etc. i aquestes no son pas les llengües maternes d'aquests usuaris, això no és exclusiu de les llengües suara esmentades, hi pot haver persones de llengua materna no catalana, que s'interessin, necessitin o decideixin que el seu "main language" sigui el català... Segon, quina "coincidència" que aquestes "anomalies" i la marginació s'esdevinguin en la llengua catalana i basca... algú s'ha interessat en saber si aquestes "anomalies" també sovintegen en els cercadors d'altres llengües, búlgara, croata, danesa, eslovaca, eslovena, estoniana, finesa, grega, hongaresa, letona, lituana, neerlandesa, sueca, txeca... ? Tercer, no solament hi ha disfuncions en el motor de cerca, els cercadors quan ens remeten a "notícies" sempre son de mitjans de comunicació en llengua castellana o en els mapes la "disfunció" dels topònims, tot i tenir la configuració en català. Quart, cal recordar que els andorrans disposen de google.ad, aleshores també pateixen de les mateixes "disfuncions" i marginació ?
  2. Icona del comentari de: Mr. Goolgle a gener 24, 2023 | 15:08
    Mr. Goolgle gener 24, 2023 | 15:08
    Afortunadament, Google ni és l'únic cercador ni tampoc el millor. Només és el que retorna més publicitat en les seves cerques (no oblidem que Google és una empresa de publicitat segmentada en el fons). Conclusió: deixeu d'utilitzar Google com a cercador; aquesta és la millor campanya que es pot fer per que es posin a treballar realment en una solució efectiva.
    • Icona del comentari de: A Mr. Goolgle a gener 24, 2023 | 17:36
      A Mr. Goolgle gener 24, 2023 | 17:36
      Coincideixo amb tu, únicament que resulta molt estrany que precisament la llengua que aquest cercador et canvia per una altra (havent-hi la versió en català) sigui el català... Si a la resta de llengües, recordem que hi ha un munt de llengües per a poder configurar qualsevol PC i les aplicacions (algunes llengües tenen diverses versions segon el país o zona escollida), tot funciona bé, com és que nosaltres de fa uns mesos ens trobem amb aquesta situació ? Hi ha alguna cosa més ? Una altra cosa, els catalans mai ens preguntem perquè la nostra llengua ha d'ésser un "pegat" quan hom vol configurar programes en un fotimer de llengües del món o perquè hi ha persones que demanen, l'any 2008 ja ho varen intentar, que la llengua catalana a la Unió Europea tingui alguns "avantatges" o alguna "prerrogativa" al Parlament Europeu, en comptes de demanar, com és de sentit comú i més pràctic, que el català a la UE tingui els mateixos drets i deures que el búlgar, croat, el danès, l'eslovac, l'eslovè, l'estonià, el finès, el grec, l'hongarès, el letó, el lituà, el neerlandès, el suec, el txec.. i fins i tot que el maltès o el gaèlic irlandès ?
    • Icona del comentari de: Paula a gener 24, 2023 | 18:57
      Paula gener 24, 2023 | 18:57
      Una solució molt efectiva és disposar un estat propi i així amb col·laboració amb l'estat Andorrà (gràcies al qual el català ja es oficial a organismes internacionals com l'ONU o el Consell d'Europa) que ja té com a llengua oficial la nostra, però, és un microestat. L'objectiu és fer que la llengua pròpia del nostre país esdevingui una llengua del món com la resta de llengües que tenen un estat al darrere que en protegeix els usuaris. És impossible aconseguir algun progrés dins d'un estat, l'espanyol, que fa tot el possible per a fer invisible la nostra llengua i fastiguejar i fer fatigar els usuaris de llengua catalana. La resta tu mateix ho dius "que es posin a treballar realment en una solució efectiva", bo, això, quan han volgut ja ho han fet, és d'ençà uns mesos que han aparegut aquestes "disfuncions" en forma de marginació o per dir-ho de forma suau "sabotatge".
  3. Icona del comentari de: Ricard a gener 24, 2023 | 16:32
    Ricard gener 24, 2023 | 16:32
    Google margina la nostra llengua. Haig de repetir-li mil vegades que vull cerques en català!
    • Icona del comentari de: Roger a gener 24, 2023 | 17:17
      Roger gener 24, 2023 | 17:17
      A Google les cerques ja les pots fer en català, el problema és que no t'ofereixin els resultats de les teves cerques en la mateixa llengua i anteposin resultats en espanyol ( quina coincidència !) de forma que a les seves estadístiques i "coses" que fan amb les nostres dades que obtenen cada dia, hi consta que "l'usuari" no utilitza les versions catalanes, si no fa com tu que insisteix i obvia les que proposen en espanyol. A tot això si hi afegim que degut a la inèrcia de dècades i dècades, els catalans no reaccionen en temes lingüístics com a usuaris d'una llengua "normal", que les empreses que accedeixen a fer "coses" en català en fan poca difusió de les opcions o directament no en fan cap i sovint sempre arribes a un punt que t'obliguen a canviar de llengua... el panorama no és engrescador. Solament hi manca per acabar d'adobar-ho que esportistes d'elit diguin com qui no vol la cosa que la seva llengua no és una "llengua".... Els catalans som una mica sonats o ens han fet sonants a còpia d'anys ?
    • Icona del comentari de: Arnau a gener 24, 2023 | 18:18
      Arnau gener 24, 2023 | 18:18
      Ricard, algú ha manipulat els algorismes en la secció llengua catalana (ca) en aquestes empreses. La nostra llengua és una nosa per als suppotters de la fal·làcia Espanya una unitat indivisible. Quan la nostra llengua comença a recuperar o a adquirir certa normalitat en algun àmbit, aleshores apareixen, com qui no vol la cosa, pressions, "percentatges", i poders de l'estat espanyol i de fàctics que ho intenten fer trontollar. Això és una constatació. No te n'havies adonat encara ?
  4. Icona del comentari de: Hem de fer pressió a gener 24, 2023 | 20:45
    Hem de fer pressió gener 24, 2023 | 20:45
    Google aqui ho tenen tot centralitzat a madrid. Ves que no vingui d'aqui la cosa. S'ha de fer pressió a la seu americana.
  5. Icona del comentari de: 'En Catalunya nunca se ha impuesto el castellano'. Emèrit dixit. a gener 25, 2023 | 09:34
    "En Catalunya nunca se ha impuesto el castellano". Emèrit dixit. gener 25, 2023 | 09:34
    De la mateixa manera que si tens el mòbil en català, quan et baixes alguna app te la posa en anglès. Doncs Google això ho supera, perquè tenint el mòbil en català, qualsevol recerca te la posa en castellà. Dubto que sigui cosa de google.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa