El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les eleccions sindicals certifiquen el conflicte dels docents amb Cambray

El conflicte dels sindicats de docents amb el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray, s’ha traslladat clarament a les eleccions sindicals que s’han celebrat aquest dimarts i que han tingut resultats amb sorpreses. El vot de protesta ha protagonitzat els comicis i els resultats i han beneficiat clarament tres sindicats molt combatius en aquesta croada contra la conselleria. Professors de Secundària, CGT i USTEC han estat els grans beneficiats del conflicte: en el cas dels dos primers, han duplicat els vots de fa quatre anys, i pel que fa al majoritari, les eleccions l’han consolidat en la primera posició. Aquests comicis representen, per tant, un nou capítol de la batalla de mestres i professors amb la conselleria. Ara bé, els sindicats amb més bons resultats estan clarament distanciats els uns dels altres. 

Els grans beneficiats d’aquestes eleccions ha estat el sindicat Professors de Secundària, que han passat de 43 delegats a a tenir-ne 81 i han ascendit fins a ser la segona força més representada. A l’altra banda de l’espectre ideològic, la CGT també ha gairebé duplicat els seus delegats i ha passat de 24 a 43 delegats. La USTEC, per la seva banda, es consolida en el primer lloc indiscutible: tot i obtenir-ne un menys que en les eleccions anteriors –malgrat l’augment del nombre total de delegats en joc–, els 161 representants que ha aconseguit manté la seva preeminència. 

Els resultats de Professors de Secundària han sorprès especialment, ja que un sindicat contrari a la innovació pedagògica ha desbancat CCOO per primera vegada. A més, es tracta d’un sindicat que només té representació a secundària i tot i així ha aconseguit un gran èxit en els comicis, per sobre d’altres sindicats de més pes tradicionalment. 

Les claus de l’èxit del sindicat de secundària

El secretari general de Professors de Secundària, Xavier Massó, assegura que els bons resultats que han obtingut es deuen a “la fermesa en la defensa del col·lectiu” i de la tasca de denúncia que han fet en els últims quatre anys. “Ens hem manifestat molt explícitament sobre la situació de degradació del sistema, especialment en la secundària, a diferència d’altres sindicats”, reivindica Massó. El secretari general del sindicat avisa el Departament que ara ja no podrà mirar cap a una altra banda perquè “la secundària ha parlat bastant clar”. “Haurem de veure si la conselleria ho ha entès”, afegeix. Massó entén que aquest èxit en les eleccions ha de permetre’ls estar presents al Consell Escolar de Catalunya per intentar que el Departament “reordeni les seves polítiques educatives”. 

El delegat del sindicat de professors de secundària atenent els mitjans durant la manifestació | Ivet Nuñez
El delegat del sindicat de professors de secundària atenent els mitjans durant la manifestació | Ivet Nuñez

El punt clau del programa d’aquest sindicat ha estat la crítica als nous currículums. Massó sosté que comporten una “degradació de la qualitat de l’ensenyament”. “Reivindiquem que volem ensenyar i som els únics que tenim consideracions que van més enllà de l’àmbit estrictament laboral”, assenyala. Massó avisa que estem assistint a una “degradació progressiva de la qualitat educativa” i que els canvis que fa el Departament “van en direcció contrària al que hauria de ser”. “Estem completament en contra dels currículums competencials perquè es prima el fer sobre el saber”, insisteix. 

El sindicat Professors de Secundària ha deixat clar en campanya que les competències han d’anar dirigides pel coneixement i que això no queda garantit amb els nous currículums aprovats per la conselleria. També han denunciat que “es regalin aprovats” i es premiï “la cultura del mínim esforç”. Com a exemple, Massó critica la “prohibició de la repetició de curs” i recorda que a vegades és molt positiu per a l’alumne. “Regalen els aprovats perquè volen fer baixar les estadístiques, que diuen que estem al capdavant de l’abandonament escolar. És una estafa”, etziba. 

La seva combativitat i el fet que representin específicament els professors de secundària els ha portat a obtenir millors resultats que altres sindicats menys conservadors. A banda de la CCOO i la CGT, Professors de Secundària també ha superat amb escreix La Intersindical, que per primera vegada es presentava en tots els serveis territorials i no ha obtingut els resultats desitjats. 

Professors de Secundària, el sindicat “beneficiat per l’emprenyament”

En aquest sentit, el portaveu d’Educació de La Intersindical, Bernat Pèlach, apunta que Professors de Secundària ha triomfat en aquestes eleccions perquè ha aconseguit capitalitzar “el vot de queixa” d’un professorat cansat de canvis i de l’empitjorament de les condicions laborals. “El professorat veu que s’han fet molts canvis en l’àmbit pedagògic sense preparació i que no dona l’abast i està desbordat”, explica Pèlach, que creu que el discurs hipercrític d’aquest sindicat ha calat mentre discursos “més matisats” com el de La Intersindical han tingut menys rendiment. “S’han beneficiat de l’emprenyament”, insisteix. 

“Els que fem un discurs més matisat i diem que el problema no són els nous mètodes, sinó el fet que no hi ha recursos, no hem aconseguit calar tant”, lamenta. Defineix el discurs de Professors de Secundària com “un discurs simple del ‘tot és terrible’”. “Això ha agradat dins del col·lectiu perquè hi ha la sensació que el rendiment cada cop és més baix i els canvis no serveixen per a res”, critica abans d’afegir que també s’han beneficiat de la poca participació dels comicis. 

En paral·lel, lamenta que la qüestió del català “no hagi pesat gens” en les eleccions sindicals i que “hi hagi hagut independentistes que defensen la llengua i els han votat”. “No s’han pronunciat mai directament sobre el català, però quan els preguntes diuen que cada professor ha de poder triar. Ha quedat clar que als professors els pesa més el seu dia a dia que la llengua”, conclou Pèlach.

Tanmateix, Professors de Secundària replica que “mai” ha considerat que “el català sigui un tema secundari”, però que no creuen que la situació del català sigui diferent de la d’altres assignatures. “Amb la mala qualitat que tenim no aprenen bé el català, és cert, però tampoc matemàtiques o anglès”, defensa.

Manifestants i sindicats en una de les jornades de vaga contra el conseller Cambray / EP

La CGT, l’altre gran beneficiat del vot protesta

Als antípodes ideològics de Professors de Secundària hi ha la CGT, l’altre sindicat que ha duplicat resultats. La secretària general de la CGT, Marta Minguella, creu que els resultats mostren el descontentament amb la conselleria d’Educació i que el seu creixement específicament es deu als professors que volen confrontar la conselleria per aconseguir canvis estructurals. Minguella es diferencia del sindicat de secundària perquè “volen assegurar les condicions per a una part dels professionals”, mentre que la CGT “no entén la lluita aïllada de les condicions laborals o de l’escola pública”. 

“Som un sindicat solidari i de classe i defensem tots els treballadors, no entenem una lluita només per una part d’ells”, carrega. A més, sosté que “estem sota un sistema que ens vol escanyar” i defensa que “si no ens ajuntem no guanyarem”. Per això assenyala que els dos sindicats més beneficiats en les eleccions estan “molt allunyats ideològicament” malgrat compartir algunes demandes. La CGT també és contrària als nous currículums perquè “es carreguen el coneixement, que és una base emancipadora”. 

“No som un sindicat de despatx, acollim el vot de la gent que entén que els problemes que tenim al sistema són estructurals i no es poden canviar de forma aïllada”, apunta Minguella, que està molt satisfeta amb els resultats que han obtingut i que per primera vegada puguin participar en la mesa amb Educació. “Ara podrem portar les nostres demandes directament a la conselleria”, conclou. 

Dues dones amb un taüt amb la paraula 'Interines' durant una manifestació de sindicats d'educació / EP
Dues dones amb un taüt amb la paraula ‘Interines’ durant una manifestació de sindicats d’educació / EP

Els docents revaliden USTEC com a primera força

La gran guanyadora de les eleccions torna a ser, amb tot, la USTEC, que ha diversificat els punts del programa i ha aconseguit recollir vots de professorat molt divers. En aquest sentit, la portaveu nacional del sindicat, Iolanda Segura, assenyala que s’esperaven l’escenari que han deixat les eleccions perquè havien palpat el malestar del professorat. “Ha guanyat l’opció més radical i està clar que no és l’escenari que més li agradarà a Cambray”, assegura abans de definir el sindicat com “la mosca collonera del Departament”. 

Segura creu que Professors de Secundària ha sabut focalitzar el seu discurs en la qüestió dels currículums i això li ha permès arrossegar vots. “Han recollit el descontentament del programa innovador del Departament d’Educació que s’està començant a introduir a secundària”, raona. La CGT, per la seva banda, s’ha fet molt visible en les lluites dels interins i amb això ha aconseguit l’empenta necessària per créixer fins entrar a la mesa sectorial. Segura celebra la seva presència en aquesta mesa amb la conselleria. 

Concentració de delegats sindicals a Educació / USTEC
USTEC ha sabut treure rèdit al conflicte amb Educació / USTEC
Més notícies
La portaveu de la USTEC parla amb la premsa abans de la manifestació / Ivet Núñez
USTEC arrasa en unes eleccions sindicals amb grans sorpreses
Notícia: USTEC arrasa en unes eleccions sindicals amb grans sorpreses
Comparteix
Professors de Secundària ha doblat els seus resultats de fa quatre anys aprofitant el conflicte amb Educació
Bernat Pèlach, portaveu de La Intersindical Educació / Mireia Comas
Bernat Pèlach: “Si no som independents mai tindrem els recursos que calen per a educació”
Entrevista: Bernat Pèlach: “Si no som independents mai tindrem els recursos que calen per a educació”
Comparteix
ENTREVISTA al portaveu de la Intersindical Educació a dos dies de les eleccions sindicals que han marcat el conflicte amb la conselleria
Gerard Furest, coordinador de llengua de La Intersindical / Jordi Borràs
Gerard Furest: “Sense conflicte, el català està mort”
Notícia: Gerard Furest: “Sense conflicte, el català està mort”
Comparteix
ENTREVISTA al lingüista coordinador de la secció de llengua de La Intersindical, que crida els catalanoparlants a actuar si veuen els seus drets trepitjats
La portaveu nacional d'USTEC, Iolanda Segura / Mireia Comas
Iolanda Segura: “Si fan anar els professors a les escoles al juliol, ho han de compensar”
Entrevista: Iolanda Segura: “Si fan anar els professors a les escoles al juliol, ho han de compensar”
Comparteix
ENTREVISTA a la portaveu nacional d'USTEC, sindicat majoritari de l'educació, que situa la reducció de les hores lectives com a clau per desencallar el conflicte

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Realitat a març 15, 2023 | 21:50
    Realitat març 15, 2023 | 21:50
    No existeix cap persona que pugui solucionar el problema d'ensenyament. Durant dècades s'ha dissenyat un sistema manicomial, i a més s'incrementa l'alumnat molt problemàtic. Els professors s'ha de dedicar a fer classe, i no a resoldre problemes psiquiàtrics.
  2. Icona del comentari de: Jordi a març 16, 2023 | 08:18
    Jordi març 16, 2023 | 08:18
    El que heu de reflexionar (i molt!) com a mitjà és perquè heu donat tant peixet a una opció amb tantes irregularitats comptables, nepotisme, comptes pocs pocs clars que s'ha dedicat a assetjar als seus propis delegats i delegades. Que va a judici en espanyol i després vol fer-se passar per independentista per viure i organitzar un cortijo de Perelló i els seus, condemnats tots ell en costes.
  3. Icona del comentari de: LoPep a març 16, 2023 | 16:32
    LoPep març 16, 2023 | 16:32
    Als docents se'ls demana cada cop més paperassa i bestieses per tal què sembli que fan coses, en comptes de deixar-los les mans lliures per ensenyar...i per posar a ratlla els caps buits d'"estudiants" que tenen i els seus igualment caps buits pares.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa