El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
USTEC arrasa en unes eleccions sindicals amb grans sorpreses

Les eleccions sindicals han deixat un clar guanyador, USTEC, que repeteix com a sindicat majoritari en educació. Aquest dimarts el sindicat que representa la portaveu nacional Iolanda Segura es va alçar guanyador d’uns comicis on, de nou, va arrasar i on van haver-hi sorpreses. USTEC va imposar-se als 12 serveis territorials i va obtenir 161 dels 420 delegats en joc. Això suposa només un menys que en les últimes eleccions que es van celebrar l’any 2019. Les sorpreses, però, han vingut pel rèdit electoral que han tret alguns sindicats no habituals del conflicte amb el Departament d’Educació.

És el cas del sindicat de Professors de Secundària, que ha aconseguit fins a 81 delegats i ha quedat segon classificat. El seu èxit és espectacular perquè representen només secundària, mentre que els sindicats que han quedat per sota es presenten també a primària. Això ha estat una sorpresa, sobretot pel fet que han quedat per sobre de CCOO i han doblat els seus resultats, però té una clara explicació. Els docents estan cansats de les polítiques de la conselleria i ho han deixat clar a les urnes donant protagonisme als sindicats que més combatius s’han mostrat.

L’actitud combativa amb la conselleria, la clau

Per una banda USTEC, que ha encapçalat les mobilitzacions dels últims mesos i ha rebutjat gairebé totes les propostes del departament. També ha demanat el cap del conseller Josep Gonzàlez Cambray en nombroses ocasions, l’última quan el Departament va encarregar un informe extern per valorar el nou calendari i va anunciar que les noves dates d’inici de curs es mantindrien malgrat les protestes dels docents.

Per altra banda destaca Professors de Secundària, que s’han imposat a altres sindicats per l’actitud combativa que han demostrat amb la conselleria, especialment pel que fa als nous currículums. Els docents s’han sentit representats per aquest sindicat, que ha doblat la representació que va obtenir en les últimes eleccions i que va ser l’únic que va portar als tribunals el polèmic decret de plantilles, i això s’ha traduït en una quantitat de vots fins ara mai vista en aquest sindicat.

Ha estat una veritable sorpresa que CCOO hagi quedat per sota d’aquest sindicat i hagi obtingut només 69 representants. La segueixen la CGT, que s’ha alçat amb 43 representants -una pujada considerable respecte les últimes eleccions- i La Intersindical, que ha perdut molta representació i només ha aconseguit 32 representants. Tot això s’explica també per una baixa participació, que no ha arribat al 40% del cens. De fet, han votat un total de 33.680 docents.

Pel que fa a l’UGT, el sindicat ha passat de 22 a 26 delegats “amb el compromís de continuar lluitant per una educació pública de qualitat i sostenible”. “Ens centrarem en el retorn de les retallades i en forçar que el Govern aposti per les etapes no obligatòries (0-6 i ensenyament postobligatoris gratuïts. L’ecosindicalisme de classe continuarà apostant per la Formació Professional, l’equitat i la lluita contra la segregació escolar i social”, apunten fonts de la formació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa