El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Europa veu “alarmants” les condemnes per la llei mordassa a Espanya
  • CA

La comissària de Drets Humans del Consell d’Europa, Dunja Mijatovic, ha alertat que considera “alarmant” l’elevat nombre de condemnes que hi ha a Espanya relacionades amb la llei mordassa. Mijatovic creu que la reforma de la polèmica llei és insuficient i així ho va traslladar al Congrés dels Diputats i al Senat el passat 8 de febrer. La comissària va enviar una carta a les dues institucions per reclamar més canvis que reforcin la protecció de la llibertat d’expressió, del dret d’assemblea i del dret dels refugiats a demanar exili a l’estat espanyol.

Mijatovic considera que la reforma que prepara el govern espanyol es queda curta i critica que no es contempli “modificar” les sancions per “desobediència”, “resistència” o “falta de respecte” als agents de policia. “Faig una crida als parlamentaris perquè revisin la Llei per donar claredat i previsibilitat, garantir la seguretat jurídica i evitar una aplicació arbitrària i desproporcionada que pugui repercutir en l’exercici de les llibertats d’expressió i reunió a Espanya”, diu la comissària de Drets Humans a la carta.

La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, i el president del Senat, Ander Gil García, ha respost a la carta assegurant que les consideracions del Consell d’Europa es tindran “en compte” i seran “valorades” durant el tràmit parlamentari de la reforma. “És un procés de revisió profund que constitueix una oportunitat per valorar l’adequació de la llei a les recomanacions rebudes des de diverses instàncies internacionals i nacionals”, diu la breu resposta de les cambres espanyoles a la carta del Consell d’Europa.

Catalunya canvia de criteri

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat aquest dilluns que a partir d’ara a Catalunya es deixarà d’aplicar la llei mordassa al peu de la lletra i que no se sancionaran els activistes que participin en manifestacions pacífiques ni tampoc es multarà els periodistes que les cobreixin. Interior assegura que disposa d’un informe que avala el canvi de protocol i es basa en diverses sentències del Tribunal Constitucional i del Tribunal d’Estrasburg. “No té sentit que les mobilitzacions pacífiques acabin amb multes”, ha dit Elena.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cal dir-ho a febrer 14, 2022 | 13:11
    Cal dir-ho febrer 14, 2022 | 13:11
    Europa és un continent, qui veu alarmants les condemnes per la llei mordassa, i doncs de tota la potinera llei espanyola mordassa del 2015, és la Comissària de Drets Humans del Consell d'Europa. El Consell d'Europa no és la Unió Europea, raó de més per a no dir-ne "Europa". El Consell d'Europa és una organització internacional creada a Estrasburg pel Tractat de Londres, de 5 de maig de 1949, el qual promou la democràcia, l'estat de dret i els drets humans, també treballa per potenciar la identitat europea entre tots els ciutadans d'Europa. Unes altres coses diferents son el Consell de la Unió Europea ( El principal òrgan legislatiu i de presa de decisions de la Unió Europea), la Comissió Europea ( el braç executiu de la Unió Europea) i el Parlament Europeu. Aquests tres sí que fan part de la Unió Europea.
  2. Icona del comentari de: No ens confongueu a febrer 14, 2022 | 13:27
    No ens confongueu febrer 14, 2022 | 13:27
    El Consell d'Europa (Council of Europe) no s'ha de confondre pas amb el Consell de la Unió Europea (European Council). El Consell d'Europa, la principal organització defensora dels drets humans a Europa, de la qual en fan part 47 estats, dels quals 27 també son membres alhora de la Unió Europea, per això a la fotografia hi ha entre altres la bandera de Turquia. També n'és membre Andorra, degut a aquest fet la llengua catalana és oficial al Consell d'Europa (per exemple, en podeu consultar el web en la nostra llengua) i però no ho és ho és a la Unió Europea. Sembla mentida però encara Espanya al segle XXI és així.
  3. Icona del comentari de: Fiu a febrer 15, 2022 | 00:12
    Fiu febrer 15, 2022 | 00:12
    ESPANYA, LA COREA DEL NORD EUROPEA.
  4. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a febrer 15, 2022 | 08:14
    Veterà antifranquista. febrer 15, 2022 | 08:14
    Molta alarma i a l'últim diran què "es un afer intern" i no fotran res. com sempre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa