El ‘Castaween’, la festa que ha arribat per quedar-se

Ja fa molts anys que els últims dies d’octubre a Catalunya hi conviuen castanyes i carbasses. La Castanyada topa amb el Halloween des de fa algunes dècades, i tornar a veure any rere any aparadors plens d’aranyes, esquelets i teranyines no fa pensar que aquesta festa importada dels Estats Units –tot i que té orígens irlandesos– sigui una moda passatgera. “La humanitat tendeix a fer mestissatge, i les noves tradicions s’incorporen a les preexistents”, explica a El Món l’antropòleg Josep Fornés, que assenyala que “si la gent s’ho passa bé celebrant la festa, vol dir que seguirà existint”.

L’antropòleg Adrià Pujol explicava fa uns anys que la Castanyada pertany al llistat de festes que converteixen els més menuts en el centre d’atenció. Deia que això mantenia els nens distrets i que hem d’acceptar que Halloween “ha seduït els nostres descendents”. “Quan una tradició en desplaça una altra és perquè demostra una major utilitat”, escrivia. Tot i això, apuntava que la Castanyada i Halloween estan condemnades a “conviure”, que és el que també pronostica Josep Fornés. Però, què passa a les escoles en una època en la qual la Castanyada –una celebració amb origen en les festes per recordar els morts en la qual menjaven castanyes per agafar forces– topa amb el Halloween? Si bé les dues festes estan a dia d’avui especialment adreçades als infants, és important veure com es viu aquesta qüestió als centres educatius.

Convivència

La Montserrat Ferran és membre de la direcció del Petit Estel, una escola de Terrassa. Explica a El Món que el centre educatiu va aprofitar “la fascinació que genera el Halloween en els infants” amb el “projecte d’immersió a l’anglès” per donar a aquesta celebració la mateixa importància que a la Castanyada. Així doncs, els més menuts reben en aquest centre dues visites: la de la castanyera i la de la bruixa Dorothy. “Ho celebrem tot, i per a nosaltres és molt important la festa tradicional catalana, com també introduir una celebració que agrada molt als nens”, afirma. Com que el Petit Estel ha volgut també apostar per les obres teatrals, a l’escola fan representacions dels Pastorets, d’altres sobre Sant Jordi i també una obra sobre Halloween en la qual actuen els alumnes de quart curs d’ESO, aquesta última en anglès.

Alumnes del Petit Estel disfressats en motiu de Halloween | Cedida
Alumnes del Petit Estel disfressats en motiu de Halloween | Cedida

Una cosa similar passa a una escola situada a uns tres quilòmetres del Petit Estel. Es tracta de l’escola Roc Blanc de Viladecavalls. Allà ha estat l’Associació de Famílies dels Alumnes (AFA) qui ha organitzat una Halloween Party. L’Ona Cisteians és una de les seves responsables, i explica a aquest diari que “ja que l’escola celebra la Castanyada”, ells van voler “oferir” als alumnes del centre una festa extraescolar “que ha arribat per quedar-se”. “Als nens els crida més l’atenció, i és evident que troben molt més divertit disfressar-se de vampir o de bruixa”, explica.

Uns nens juguen a un joc relacionat amb el Halloween, a l’escola Petit Estel | Cedida
Uns nens juguen a un joc relacionat amb el Halloween, a l’escola Petit Estel | Cedida

Aposta per la tradició

Són encara una majoria, però, els centres educatius en els quals Halloween només té presència a l’assignatura d’anglès. “Nosaltres som una escola catalanista que neix durant l’època franquista, i sempre hem tingut molt present totes les festes arrelades a la tradició catalana”, explica el director de l’Avet, Xavi Padrissa. Admet, però, que és innegable que a la xicalla “els atrau molt més tot el que té a veure amb Halloween”. “En aquesta època de l’any, quan els demanes que facin un dibuix, acostumen a dibuixar carbasses i esquelets”, explica. 

Tot i això, Padrissa es nega a afirmar que la relació entre la Castanyada i el Halloween es tracti d’un “conflicte”. És el mateix que defensa l’antropòleg Josep Fornés. “Els moniatos venen de Mèxic i els panellets són uns dolços de massapà provinents de la sofisticació de la cort de Constantinoble”, explica, i insisteix que totes les festes evolucionen, es “barregen” i “s’adapten”. Considera que la globalització farà inevitable que aquestes dues festes es barregin. “No hi ha cosa que m’agradi més que passejar pel barri de Gràcia de Barcelona i observar que nens disfressats de vampir o de calaveres del Día de los Muertos de Mèxic mengen castanyes”, sentencia.

La Castanyera, jugant amb els més menuts del Petit Estel | Cedida
La Castanyera, jugant amb els més menuts del Petit Estel | Cedida

Una altra escola que aposta per mantenir els tradicions catalanes i tractar només la Castanyada és l’Institut Escola Jacint Verdaguer, de Sant Sadurní d’Anoia. La coordinadora pedagògica del centre, Montse Segura, explica que en aquestes dates l’escola sempre es decora amb motius de tardor i de la Castanyada, però mai de Halloween. Tot i reconèixer que a la mainada els atrau molt més la temàtica terrorífica, assenyala que el centre sempre ha rebut la visita d’una àvia d’un alumne de l’escola que es vesteix de Castenyera i interactua amb els alumnes.

I seguint el fil de Fornés, la directora de l’escola Sant Lluís de Begues, Magda Ventura, assegura que “les famílies acaben celebrant el Castaween”. Reconeix que, tot i que en aquest centre Halloween també queda reservat només a l’assignatura d’anglès, als nens els atrau molt més aquesta festivitat nord-americana. És per això que aquesta escola ha organitzat la Castanyera Rockera, una versió “més divertida” que la tradicional, per tal que els nens s’hi sentin més atrets.

Comentaris

  Tano Octubre 31, 2021 | 03:27
  Quina poca personalitat que tenim. Sempre mirant cap a Amèrica, sens tindria de caure la cara de vergonya, però que hi farem si estem pervertits.
  Octogenari. Octubre 31, 2021 | 05:07
  Doncs jo no sabria pas que dir-vos. Jo tenia cap a 9 anys (1950) i junt amb la colla d'amics, ho feiem aixó, de agafar una carbassa, tallar-li una boca i uns ulls i posar-li una espelma dintre. I aleshores no hio havia els mitjans de comunicació d'ara i la influènciua dels Estats Units..... vaja, que d'algun lloc ho haviem tret, la mainada d'aleshores.
  Octogenari. Octubre 31, 2021 | 05:07
  Doncs jo no sabria pas que dir-vos. Jo tenia cap a 9 anys (1950) i junt amb la colla d'amics, ho feiem aixó, de agafar una carbassa, tallar-li una boca i uns ulls i posar-li una espelma dintre. I aleshores no hio havia els mitjans de comunicació d'ara i la influènciua dels Estats Units..... vaja, que d'algun lloc ho haviem tret, la mainada d'aleshores.
  JordiP Octubre 31, 2021 | 13:41
  Al tercer terç dels anys 50, els socis de la Secció Junior de l'American Club, iniciativa del Institut d'Estudis Nordamericans creat pel Dr. Poal, festejavem la Halloween-Castanyada. La infliuència ianqui no és tan recent, doncs. Guardo fotos.
  Jaume l'altre Novembre 01, 2021 | 14:41
  NO MÉS GENT DESNATURALITZADA POT PROMOCIONAR AIXO A CATALUNYA PER TAL DE DESCATALANITZAR LA CANALLA. AQUEST TIPUS DE GEN FAN UN VERITABLE REBUTJ HUMÀ.

Nou comentari