El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La campanya per salvar la filosofia recull 10.000 firmes en menys d’un mes
  • CA

L’esborrany del decret d’Educació per al curs vinent ha despertat totes les alarmes per la decisió d’eliminar la filosofia del currículum de secundària. Els experts consultats per El Món ho titllen de “barbaritat”, ja que treu la possibilitat d’ensenyar a pensar de manera crítica als més joves. A més, consideren que és una mesura elitista perquè només tindrien accés a la filosofia els alumnes que vulguin cursar el batxillerat, on es mantindrà com obligatòria. En aquest marc, un dels impulsors de la campanya per salvar la filosofia, Àlex Agustí, ha preparat un document d’al·legacions que entregarà al departament d’Educació el pròxim divendres juntament amb les 10.000 signatures que ja ha recollit a través de la plataforma Change.org.

El document que entregaran al departament d’Educació argumenta la necessitat de tenir una educació amb valors ètics i filosofia per apropar els alumnes al pensament crític. S’hi han adherit les organitzacions i facultats de filosofia del país per tal que la conselleria reconsideri la suspensió de la filosofia a l’ESO i la reducció dels valors ètics, que tindrà menys hores que la religió.

La campanya, que ha recollit 10.000 signatures, també ha consistit en la difusió d’un vídeo en defensa de la filosofia on hi surten persones amb sensibilitat humanista vinculades a l’art, la cultura i la comunicació. Aquest vídeo ja porta 12.000 visualitzacions a Twitter en només dos dies.

En declaracions a El Món, la principal veu d’aquesta campanya, el filòsof Àlex Agustí, lamentava que es deixi de banda una matèria “reina” en la recerca de la veritat com és la filosofia. “La filosofia és una molt bona aliada per lluitar contra la falsedat, les fake news i els relats falsos”, sostenia el filòsof en conversa amb aquest diari. Eliminar la filosofia, assegurava, és “treure les eines per reflexionar”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa