El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Recurs de Junqueras, Romeva i Bassa contra la pena “irracional” que els manté el Suprem

Incident de nul·litat davant la nova sentència del Tribunal Suprem que torna a condemnar els líders del Procés que tenien una pena per malversació. Els advocats d’Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa, Andreu Van den Eynde i Mariano Bergés, han registrat un escrit d’incident, com un pas previ al nou recurs al Tribunal Constitucional. L’escrit, al qual ha tingut accés El Món, insisteix en l’argument que no hi va haver cap delicte durant la tardor de 2017. Ara bé, carreguen especialment els neulers, en el criteri de la sala penal del Suprem de mantenir la pena en base la malversació un cop s’ha derogat el delicte de la sedició. Una decisió que consideren “irracional”.

Dolors Bassa en un míting a Girona durant la campanya del 14F

Per altra banda, entenen que la nova resolució no ha aplicat un principi bàsic de la llei processal penal i és que s’ha d’aplicar la interpretació més beneficiosa pel condemnat. Un fet que relacionen amb la batalla política que sosté el Tribunal Suprem amb el poder legislatiu i executiu dominat pel PSOE i Podemos, amb l’ajuda d’ERC. És a dir, que malgrat que el legislatiu derogui un delicte, mantindrà les penes fent una interpretació extensiva d’un altre delicte, en aquest cas, la malversació. L’objectiu d’aquest escrit és, pels condemnats, exhaurir la via interna per tal d’arribar fins al final d’aquesta causa al Tribunal Europeu de Drets Humans, si és el cas. “Hi ha una sèrie de vulneracions de drets fonamentals associades al fet de no voler aplicar la llei més favorable, que és la llei actual”, insisteix Van den Eynde. “Ho hem d’impugnar ara per poder arrossegar aquest debat al Constitucional i, sobretot, al TEDH”, incideix.

La pugna entre poders

Així, els escrits d’incident remarquen que la revisió de la sentència només ha fet canviar un delicte per un altre i mantenir la condemna. Els advocats també denuncien que, en la revisió de la sentència, no s’ha aplicat allò que és més beneficiós per als republicans. Segons, Van den Eynde, “el Tribunal Suprem ha fet, novament, una pugna oberta amb el poder legislatiu, i ha decidit no aplicar la reforma del Codi Penal”. Per una banda, diuen les defenses, perquè es manté la pena per malversació. Precisament aquest delicte és el que des d’un primer moment n’han negat el tipus perquè no hi havia corrupció entre els acusats.

Una tesi que abona l’advocat de Bassa, Mariano Bergés en el seu escrit que Bassa en ressaltar que l’exconsellera de Treball “no va disposar de fons públics per enriquir-se, sinó que la seva conducta responia al mandat polític de celebrar un referèndum”. Per l’altra, afegeixen, perquè es manté la inhabilitació absoluta, vulnerant els drets de representació i participació polítiques. Tot plegat, els advocats interpreten i acusen els magistrats de mantenir una pena “d’una manera irracional: tot i que cau el delicte més greu, la pena resta intacta”. En aquest sentit, Van den Eynde assegura que “el fet que no els rebaixin ni un sol dia de pena és una qüestió bastant il·lògica”.

Més notícies
El president a l'exili, Carles Puigdemont, i l'eurodiputat Toni Comín / Junts
La Moncloa deixa obert quin tipus de malversació demanaria que s’apliqués als exiliats
Notícia: La Moncloa deixa obert quin tipus de malversació demanaria que s’apliqués als exiliats
Comparteix
Una resposta parlamentària a un diputat de Junts recorda que les acusacions poden canviar durant un procés judicial
La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa a la seu del partit | ACN (Mariona Puig)
ERC critica el Suprem per deixar en “paper mullat” la nova malversació
Notícia: ERC critica el Suprem per deixar en “paper mullat” la nova malversació
Comparteix
Vilalta titlla de “cop a la democràcia” la decisió del tribunal i critica que faci “cas omís” del nou Codi Penal
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs
Victòria de l’excap del Diplocat i de Romeva en la causa duplicada als jutjats 13 i 18
Notícia: Victòria de l’excap del Diplocat i de Romeva en la causa duplicada als jutjats 13 i 18
Comparteix
L'Audiència de Barcelona obliga a acumular els dos procediments en un sol jutjat
Oriol Junqueras en l'acte d'ERC a la Diada del 2022 / ERC / Marc Puig
Fiscalia demana al Suprem mantenir la inhabilitació de 13 anys a Junqueras
Notícia: Fiscalia demana al Suprem mantenir la inhabilitació de 13 anys a Junqueras
Comparteix
Els fiscals de sala però demanen rebaixes als condemnats només per sedició

Comentaris

  1. Icona del comentari de: vendetta a març 15, 2023 | 08:14
    vendetta març 15, 2023 | 08:14
    els judici es pendent, us jutjaran per botiflers y 30 anys de treballs forçats es poc pel el mal ke feu a catalunya
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a març 15, 2023 | 09:37
    Gonzalo març 15, 2023 | 09:37
    Claro, claro....pretendieron cargarse la Constitución en Cataluña, y estos desalmados sinvergüenzas consideran que eso no es delito. Mano dura con esta gentuza! A POR ELLOS!
  3. Icona del comentari de: Viver a març 15, 2023 | 17:52
    Viver març 15, 2023 | 17:52
    L’eixamplament de base botifler no els ha servit de res.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa