El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El cas de Josep Costa, camp de batalla entre famílies del Tribunal Constitucional
  • CA

L’exvicepresident del Parlament Josep Costa s’està consolidant com una pedra a la sabata de l’estructura judicial espanyola. Si fa tres setmanes obria un nou procés contra el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, davant el Consell General del Poder Judicial, ara pot obrir una nova batalla al Tribunal Constitucional. En concret, amb relació a la seva recusació de tres dels magistrats de la cort constitucional que han de decidir sobre el seu recurs per la detenció que va patir. L’arresta el va ordenar la magistrada instructora del procés per desobediència contra la Mesa del Parlament que presidia Roger Torrent, ja que Costa no s’hi va presentar a declarar quan ella el va citar. Després de tot plegat, a més, quan es va fer el judici tots els acusats van resultar absolts.

Segons ha pogut saber El Món, el pròxim 9 de maig el Tribunal Constitucional avaluarà la recusació presentada per Costa. La sorpresa ha estat qui s’ha nomenat ponent, la magistrada Concepción Espejel, la que va firmar el vot particular que volia condemnar per sedició el major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero. La mateixa que va maniobrar per reclamar a l’advocat Gonzalo Boye una indemnització de danys i perjudicis en una qüestió que fins i tot la Fiscalia defensava que estava prescrita. Espejel és del sector contrari als recusats per Costa. Una situació que podria donar sorpreses després de la pulsió interna que mantenen els sectors progressistes i conservadors en l’altra magistratura constitucional.

Concepci?n Espejel, condecorada per Maria Dolores de Cospedal
Concepci?n Espejel, condecorada per Maria Dolores de Cospedal

Des de l’octubre del 2021

El cas es remunta al 27 d’octubre del 2021, quan Costa va ser detingut pels Mossos d’Esquadra per ordre de la instructora del cas, Maria Eugènia Alegret. Després de l’arrest, Costa va interposar un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional i el mes de desembre va ser acceptat a tràmit, en entendre la sala d’admissions que tenia prou transcendència constitucional en el sentit que no hi havia doctrina sobre una detenció d’aquestes característiques. Un cop es va saber la magistrada ponent, Costa va interposar un incident de recusació contra els magistrats Cándido Conde Pumpido, Ricardo Enríquez i Juan Carlos Campo.

La ponent té animadversió a l’independentisme, però també pel gruix de la magistratura progressista. En la seva etapa a l’Audiència Nacional, Espejel es va haver d’apartar dels judicis de la Gürtel –la trama de finançament il·legal del PP– per la seva proximitat amb la formació. De fet, se la coneixia com a “Cospejel,” per la seva amistat amb la secretària general del PP, Dolores de Cospedal. De fet, Espejel és un dels caps visibles de la lluita de famílies ideològiques dins el Tribunal Constitucional, de manera que a més a més d’antiindependentista també és del bàndol oposat al dels magistrats recusats. Un context que aixeca fortes suspicàcies en el futur immediat del procés constitucional engegat per Costa.

En aquest sentit, cal recordar la guerra arran de la sentència sobre la llei de l’avortament, que Conde-Pumpido va obrir amb Espejel perquè la magistrada es volia abstenir de participar en la resolució. Conde-Pumpido no ho va acceptar i va pressionar per tal que participés en la sentència que havia d’avalar una llei recorreguda des de feia 11 anys. Espejel va al·legar que havia participat, com a membre del CGPJ, en la redacció de la llei. Conde Pumpido no ho va acceptar, una maniobra per evitar una recusació de tres magistrats més que haurien deixat el tribunal coix en una decisió primordial de la política espanyola dels darrers anys. Aquesta recusació de Costa podria ser l’excusa per a la seva revenja personal contra el bàndol progressista.

Més notícies
Josep Costa, en un moment de l'entrevista, defensant la via de la desobedi?ncia
Costa pressiona el Consell del Poder Judicial perquè sancioni Barrientos
Notícia: Costa pressiona el Consell del Poder Judicial perquè sancioni Barrientos
Comparteix
L'exvicepresident del Parlament presenta una denúncia contra el president del TSJC per faltes molt greus
Entrevista a Josep Costa i Albano-Dante Fachín 8/3/2023 / Mireia Comas
Josep Costa i Albano-Dante Fachín: “L’1-O explotarà als morros d’Espanya i ho saben”
Entrevista: Josep Costa i Albano-Dante Fachín: “L’1-O explotarà als morros d’Espanya i ho saben”
Comparteix
ENTREVISTA als dos exdiputats i ara activistes que recorren el país amb xerrades per remobilitzar l'independentisme
Josep Costa a la Xerrada col·loqui “el procés no ha acabat”. Sala Francesc Tarafa, Granollers 18/01/2023 / Mireia Comas
Costa defineix la sentència del TJUE com una “victòria rotunda i total”
Notícia: Costa defineix la sentència del TJUE com una “victòria rotunda i total”
Comparteix
L'exvicepresident del Parlament i lletrat valora positivament la sentència de les prejudicials del TJUE i diu que és un tret al peu de Llarena
Quim Torra i Josep Costa, en una imatge d'arxiu / Europa Press
Torra i Costa denuncien “l’obstruccionisme” d’Espanya amb el cas Pegasus
Notícia: Torra i Costa denuncien “l’obstruccionisme” d’Espanya amb el cas Pegasus
Comparteix
L'expresident de la Generalitat i l'exvicepresident del Parlament envien cartes de denúncia al Parlament Europeu i al Consell d'Europa

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jomateix a maig 03, 2023 | 14:23
    Jomateix maig 03, 2023 | 14:23
    En español para que lo puedan comprender…el único culpable es el líder supremo por no dar órdenes explícitas a los “jueces” de aplicar la sharia española. Por otro lado luchas de poderes en judicaturas de Estados terroristas como Turquía españa irán o afganistan son debidas a los intereses ocultos por parte de sus ayatollahs… Por cierto los miembros del TC no son siquiera jueces de carrera…sino magistrados…aunque en este caso africano (España) es indiferente.
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 03, 2023 | 15:31
    Gonzalo maig 03, 2023 | 15:31
    Francisco, Francisco, eres muy grande... Con que poquita cosa entretienes a la borregada laZinazi. Jajaja!
    • Icona del comentari de: El anormal del dia a maig 03, 2023 | 19:08
      El anormal del dia maig 03, 2023 | 19:08
      Cierra la boca titiritero???
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 04, 2023 | 12:35
      Pere Llimonera i Citronell maig 04, 2023 | 12:35
      los nazis tenian el poder, la policia y los jueces. No se tio...
  3. Icona del comentari de: Delfí Artós a maig 03, 2023 | 16:15
    Delfí Artós maig 03, 2023 | 16:15
    Pedra a la sabata a l’estructura judicial lawfare espanyola ? Ho presenteu com si "l'estructura judicial lawfare espanyola" en fossin els "perjudicats". El perjudicat i a qui "l'estructura judicial lawfare espanyola" espanyola ha fet i encara fa perdre el temps, l'empaita de fa anys i és víctima d'abús de poder i mala praxi judicial, és el senyor Josep Costa. La qüestió és que el senyor Costa gràcies a que és advocat, a que hi dedica temps i s'implica, està deixant amb un pam de nas els seus assetjadors de l'estructura lawfare espanyola i gràcies a ells se'n podran beneficiar altres persones també empaitades i que pateixen repressió per motius polítics per part de l'estructura judicial lawfare espanyola. Per això gràcies a en Costa i a tots els que col·laboren a desemmascarar la justícia espanyola i alhora solidaritat amb totes les persones que pateixen repressió política. espionatge, trampes, il·legalitats de l'estat espanyol.
  4. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 03, 2023 | 16:56
    Doctor Strangelove maig 03, 2023 | 16:56
    Mortadelo no acabo de veure la dèria que tens amb aquest personage, més de DMAX que d'aquest libel. :) Doc.
    • Icona del comentari de: Lionel Mandrake a maig 03, 2023 | 19:01
      Lionel Mandrake maig 03, 2023 | 19:01
      És pot ésser més poca-solta i xitxarel·lo que el bufat doctoret ?Doc
    • Icona del comentari de: Moc a maig 03, 2023 | 19:09
      Moc maig 03, 2023 | 19:09
      Aprèn a escriure, tros de soca.
  5. Icona del comentari de: Joan Trepat a maig 03, 2023 | 17:01
    Joan Trepat maig 03, 2023 | 17:01
    La Sagrada Inquisició de Castilla, ara es diu TRIBUNAL CONSTITUCIONAL de españa.una.grande y del SSancheSS, progresistes del PSOE.GAL I CARRILLO.PODEMOS, purs criminals sanguinaris descendents de hitler, stalin i gonzaleSS. TODOS A UNA, DERECHONA I TRONATS MARXISTES GOLFOS
  6. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 03, 2023 | 17:34
    Luisnomeacuerdo maig 03, 2023 | 17:34
    Esta toda la galaxia pendiente del caso de ss2. Seguis considerandoos el centro del universo. mortadelo eres más simple que una olla de coles.
    • Icona del comentari de: Un a maig 03, 2023 | 23:09
      Un maig 03, 2023 | 23:09
      La galàxia m'estranyaria molt, però tu sembla que sí. Deu ser que et preocupa més que no ens vols fer creure? Ah, trapella!
  7. Icona del comentari de: Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 a maig 03, 2023 | 19:03
    Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 maig 03, 2023 | 19:03
    Josep Costa i Clara Ponsatí, petitons d'alçada física, immensos a l'hora de defensar Catalunya i de fer-se respectar
    • Icona del comentari de: 2.266498 petitons d'alçada física .... a maig 05, 2023 | 17:09
      2.266498 petitons d'alçada física .... maig 05, 2023 | 17:09
      ... alçada que comparada amb la intel·lectual i moral sembla gegantina al llogaret pitufo catalanet.
  8. Icona del comentari de: Volem els nostres drets a maig 03, 2023 | 19:07
    Volem els nostres drets maig 03, 2023 | 19:07
    Sempre es la mateixa merda nyorda jutjant independentistes. Només això no seria ja delicte? Ja ho sap la fiscalia europea que els jutges estan comprats?
  9. Icona del comentari de: AuRevoir a maig 03, 2023 | 19:10
    AuRevoir maig 03, 2023 | 19:10
    Costa va per bon cami. Aquestes coses son les que poc a poc o fan caure tot, sobretot quan borden els nyols per aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa