El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Constitucional admet el recurs de Costa
  • CA

El Tribunal Constitucional ha comunicat a l’exvicepresident del Parlament, Josep Costa, que ha admès a tràmit el recurs interposat arran de la seva causa oberta per desobediència davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Costa va interposar el recurs d’empara per vulneració de drets fonamentals. El ple del tribunal es va reunir aquest 15 de desembre, tal i com va avançar El Món, per decidir si admetia o no a tràmit el recurs que informava precisament la nova magistrada de l’alta magistratura constitucional proposada pel PSOE, Immaculada Montalbán.

Costa, que va recusar el tribunal i va denunciar la vulneració de drets fonamentals com la inviolabilitat parlamentària per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, va registrar el recurs que va titllar de “torpede” esperant que la seva presentació aturés el procediment d’instrucció penal, començant per la seva declaració davant la magistrada instructora Maria Eugènia Alegret. En la interlocutòria d’admissió a tràmit, els magistrats consideren que el cas Costa té prou “transcendència constitucional” perquè afecta a un problema del que no hi ha doctrina del Tribunal.

En un principi, el recurs tenia com a objectiu suspendre cautelarment la declaració de l’antiga Mesa de la cambra catalana al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Al recurs, Costa recusava a més tots els magistrats del TC d’aleshores perquè els mancava la “imparcialitat objectiva” necessària i considerava, per tant, il·legal que l’àrbitre constitucional el denunciés per desobediència. Alhora, Costa demanava que mentre el TC resolia les recusacions el TSJC havia d’aturar la causa, perquè en cas contrari li vulneraria la inviolabilitat parlamentària.

A l’hora de la veritat, la primera actuació sobre el recurs arriba mes i mig després de la seva detenció, el passat 27 d’octubre, per forçar-lo a comparèixer a declarar, ja que no hi va anar quan el van citar. Una decisió de la magistrada instructora, Eugenia Alegret, que va obrir un altre conflicte judicial amb un habeas corpus –procés especial per arrest il·legal– i una querella interposada per Costa, en entendre que la detenció no era necessària.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Caselles a desembre 21, 2021 | 18:28
    Caselles desembre 21, 2021 | 18:28
    Ànims, senyor Costa.
  2. Icona del comentari de: MHP a desembre 21, 2021 | 19:06
    MHP desembre 21, 2021 | 19:06
    Doncs no son tan dolents aquests, del TC?, no?
    • Icona del comentari de: fat boy a desembre 21, 2021 | 20:15
      fat boy desembre 21, 2021 | 20:15
      Es clar que no. Mira tu quants van sobreviure als camps de concentracio nazis i a les masmorres franquistes, aixo t'indica que no s'hi devia pas viure tant malament despres de tot, oi?.
  3. Icona del comentari de: Pep a desembre 22, 2021 | 09:09
    Pep desembre 22, 2021 | 09:09
    A la sra. Mª E. Alegret le mataron a su padre y a un par de socios de él. En esas épocas era la presidenta del TSJC. Inició una investigación pero fue obligada a abandonarla. Y asi va todo en esta maravilla de democracia que nos hemos dado entre todos, unos más que otros, claro. Pero como muchas veces ocurre, el asesinato no es importante ni es noticia. Es el letal silencio democrático.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa