El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El judici a Laura Borràs, el 10 de febrer
  • CA

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha programat el començament de la vista oral pel judici a la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, pel pròxim 10 de febrer. Una vista que s’allargarà, segons la previsió del tribunal, fins l’1 de març després de les set sessions programades. En una interlocutòria, el TSJC també ha enumerat les proves que s’accepten i entre aquestes, dóna per bo el peritatge informàtic d’Enrique Hellín, demanat per la defensa de Borràs, que ha aixecat força polseguera per la seva militància ultra i haver estat condemnat per un homicidi polític. De fet, la fiscalia va demanar apartar-lo del judici, però el tribunal considera que només cal referenciar-li una “taca”.

Borràs ha denunciat que el procés judicial ha estat “irregular” des del principi i ha reiterat que defensarà la seva innocència. “Amb aquesta convicció només puc esperar un veredicte d’absolució”, ha dit en un vídeo enviat a l’ACN.

El judici també es dirigeix contra Isaies Herrero i Andreu Pujol, com a presumptes autors responsables d’un delicte continuat de prevaricació administrativa en concurs amb un delicte continuat de falsedat. El cas es basa en el trossejament de les licitacions de l’Institut de les Lletres Catalanes quan Borràs n’era la presidenta. El TSJC no ha decidit res sobre la recusació presentada ahir per Borràs contra el president del Tribunal que l’ha de jutjar, Jesús Maria Barrientos, per les seves contínues preses de posició contra el Procés sobiranista. Els magistrats també donen dos dies a la defensa de l’expresidenta, dirigida per Gonzalo Boye, per tal que justifiqui la quantitat de 12 mossos d’Esquadra demanats com a testimonis.

Jesús Maria Barrientos, president del TSJC, en una imatge d'arxiu
Jesús Maria Barrientos, president del TSJC, en una imatge d’arxiu

Penes altes

La conclusió del sumari suposa que el tribunal haurà de valorar l’acusació del ministeri fiscal. En concret, la interpretació que fa del trossejament de contractes com un delicte de prevaricació i de falsedat documental amb l’agreujant de ser un càrrec públic. Tot per la fragmentació de 18 contractes menors de webs i aplicacions, menys de 18.000 euros sense IVA, quan era presidenta de l’Institut de les Lletres Catalanes. Per tot plegat li demana 6 anys de presó, 21 anys d’inhabilitació i una multa de 144.000 euros. Per Isaías Herrero, el beneficiari dels contractes, en demana la mateixa condemna, però li rebaixa la multa a la meitat. A Andreu Pujol, el tercer implicat, demana 3 anys de presó i 10 anys d’inhabilitació així com una multa de 30.000 euros.

En aquest sentit, cal recordar que la fiscalia superior de Catalunya va reduir a tres delictes el comportament administratiu de contractació de Borràs al front de l’Institut de les Lletres Catalanes. En concret la prevaricació amb els delictes continuats de falsedat documental i falsedat documental en destí. Les dues fiscals que signaven l’escrit d’acusació remarcaven que en cap cas la instrucció ha pogut demostrar que els treballs encomanats i adjudicats per Borràs tinguessin un cost inferior al que finalment van costar. Així descarten, contràriament al que apuntava el jutge instructor, que hi hagi indicis de frau administratiu i malversació de fons públics.

Un grapat de prova

En les interlocutòries del TSJC, els magistrats desgranen la prova demanada per les parts. Així les testificals s’accepten les de totes les parts, però això sí, demanen a la defensa de Borràs que en el tràmit de dues audiències justifiqui la necessitat per la petició d’una dotzena de testimonis de Mossos d’Esquadra. Així mateix també demana que en el mateix termini aclareixi la petició de quatre testimonis més per constatar quina relació tenen amb la causa jutjada. També renya a la defensa de Borràs per no demanar en forma la prova documental.

Per altra banda, i respecte un dels punts més polèmics, les pericials demanades per Borràs, el Tribunal les accepta totes. Així Javier Rubio Abadillo i Luis Enrique Hellín podran fer el seu peritatge sobre els discs durs confiscats al processat Isaías Herrero. Hellín va ser recusat per la fiscalia arran de la seva condemna per homicidi. El Tribunal si bé clou que tindrà una “taca”, l’accepta com a pèrit.

Més notícies
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, a les portes del TSJC | Europa Press
Borràs recusa Barrientos perquè els seus xocs polítics fan impossible la imparcialitat
Notícia: Borràs recusa Barrientos perquè els seus xocs polítics fan impossible la imparcialitat
Comparteix
L'advocat de la presidenta suspesa del Parlament, Gonzalo Boye, presenta un escrit en què recull les vegades que ella mateixa ha criticat el president del TSJC
La presidenta suspesa del Parlament i presidenta de Junts, Laura Borràs | EP
Un col·laborador de Borràs hauria creat el compte ‘fake’ del cas Dalmases, segons ‘ND’
Notícia: Un col·laborador de Borràs hauria creat el compte ‘fake’ del cas Dalmases, segons ‘ND’
Comparteix
El compte, amb el nom d'una periodista imaginària que es deia Joana Masdeu, defensava l'entorn de Dalmases i Borràs i denunciava una campanya orquestrada per ERC
La presidenta suspesa del Parlament i presidenta de Junts, Laura Borràs | EP
El TSJC dona més temps a Borràs per presentar l’escrit de defensa
Notícia: El TSJC dona més temps a Borràs per presentar l’escrit de defensa
Comparteix
El magistrat instructor accepta la petició de més material informàtic de la presidenta suspesa del Parlament
Laura Borràs, presidenta de Junts / ACN
La fiscalia demana apartar un pèrit de Borràs condemnat per assassinat
Notícia: La fiscalia demana apartar un pèrit de Borràs condemnat per assassinat
Comparteix
Boye assegura que la presidenta de Junts no sabia res i que Emilio Hellín és el millor en la seva feina

Comentaris

  1. Icona del comentari de: jop a novembre 18, 2022 | 13:43
    jop novembre 18, 2022 | 13:43
    Volem la independència. No la Borràs. Amb els desitjos de que en surti innocent, que es retiri després de junts i de la política. Volem gent d'Estat.
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a novembre 18, 2022 | 13:57
    Luisnomeacuerdo novembre 18, 2022 | 13:57
    Otra fascista independentista a la basura, esto es un no parar. Borras y cuenta nueva. Ale a trabajar.
  3. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a novembre 18, 2022 | 13:59
    Pere LLimonera i Citronell novembre 18, 2022 | 13:59
    Ahoira toca el método Nazi, nos queréis hacer callar la boca, queréis que demos de nosotros nuetros inteligentes análisis. Sois Lazinazis sin remedio, nosotros sólo os lo queremos hacer ver, para que veáis como nosootros y diGaiS lo que nosostros, somos vuestros amigos y maestros. Siempre fechos facinerosos y fechorías bien prueban todo lo contrario... el señor Caballero Andante de la Triste Figura da mandobles a diestra y siniestra faciendo buena propaganda del Regimen de su Señor y desfaciendo el Estado de Derecho; por andar siempre en sueños y mundos hiperbóreos; sin duda a causa de sus muchas y malas lecturas y las muy quiméricas fantasias que alberga en los sesos por causa de estas... ¡A fe, Vegetta, que N0 estás tú -ni tu maestro- más cuerdo que yo, Vive Dios!; y que no puedo sufrir ni llevar con paciencia algunas cosas que vuestra merced dice, por ser pensamientos irreales e imposibles de bellacos, incautos y malandrines, o fantasias de infaliblñe conclusión. Yo comento lo que quiero en un mundo libre demócrático, vosotros al TrULLO. Apa Adéu!
    • Icona del comentari de: El Cid de campelles a novembre 18, 2022 | 18:25
      El Cid de campelles novembre 18, 2022 | 18:25
      Noi,la justícia espanyola no passa els estandards europeus, sou una puta vergonya!. Podeu vestir-ho com vulgueu però això és repressió castellana. Pels mateixos fets, em refereixo a fraccionar contractes, qualsevol espanyol afí al PP o al PSOE no seria ni tan sols jutjat. La justicia espanyola és igual per a tots, ja ho va dir en Juanca, que per cert, hauria d'estar a la presó.
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 19, 2022 | 18:45
        Pere Llimonera i Citronell novembre 19, 2022 | 18:45
        "El Cid de campelles", aplaudo la fuerza de tu brazo, la energía de tus mandobles y la prestancia de tu animo para acometer infieles; y también tu ánimo para rajar veleidades y elucubraciones surrealistas y psicodélicas, como elemento del Movimiento del Nacional Catalanismo inventa patrias que pareces ser, pero andas muy despistado de objeto y objetivo esta vez (bueno, casi siempre como todos los secesionistas independencieros suprematas, aunque esta vez, N0 sea enteramente responsabilidad tuya, sino que has caído en la Trampa)... No me estás contestando a mi, que, obviamente N0 he escrito ni enviado ese comentario, sino que estás contestando al TRoLL separata supremata inventapatrias que se pasa todo el día Usurpando mi nombre y el de otros comentaristas, y enviando comentarios de Falsa Bandera con B0badas y sandeces, o copiando comentarios anteriores míos y modifican dolos con todas las T0NTaas y CH0RRaDas que se le ocurren para enviarlos después usurpándome... Nada de extraño, conociendo el tan bajo o inexistente nivel Ético del Régimen supremata indepa... Bueno, 'una abraçada, Company"... Santiago y Cierra España, mio Cid... Apa, Siau...
  4. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 18, 2022 | 14:00
    Doctor Strangelove novembre 18, 2022 | 14:00
    Crispetes, crispetes! Com riurem, Déu meu! Tot i que no hi veig cap notícia amb el tal Hellín, car els "ultres" s'ajunden entre ells, n'Hagrid Borràs, d'ultra n'és una estona llarga :) Doc.
    • Icona del comentari de: Doc Foll a novembre 18, 2022 | 23:05
      Doc Foll novembre 18, 2022 | 23:05
      Quan l'absolguin per manipulació i falta de proves nosaltres també riurem carallot. Va ara torni a la residència que ja repipieja batxiller foll.
  5. Icona del comentari de: 100%LLEIDATA a novembre 18, 2022 | 14:05
    100%LLEIDATA novembre 18, 2022 | 14:05
    Barcelonaensroba LleidanoésBarcelona jxc100%centralistes jan'hihaprou BarcelonanoésCatalunya
    • Icona del comentari de: Lerida, las hurdes de Catalunya a novembre 18, 2022 | 17:33
      Lerida, las hurdes de Catalunya novembre 18, 2022 | 17:33
      Lleida, pudor de porcs, quin horror de ciutat la Lerida provinciana d'ilergetes lletjos, ineptes i ganduls
  6. Icona del comentari de: A veure xoni Borràs a novembre 18, 2022 | 15:08
    A veure xoni Borràs novembre 18, 2022 | 15:08
    Per molt que insisteixi de judici polític res de res, fracturar factures a un amic per evitar el control parlamentari és corrupció fins i tot al Vaticà, potser no ho és a Russia o Qatar. Per cert, fa setmanes que està desapareguda, una grip? Potser un atac de vergonya?
    • Icona del comentari de: AU PASSA a novembre 19, 2022 | 17:48
      AU PASSA novembre 19, 2022 | 17:48
      A espanya tothom fractura, començant per la Colau que es la política que més ha fraccionat en tot l'estat. Que tal si deixes de fer l'imbècil i calles una estona, que ja no ens creiem les vostres mentides d'hipòcrites.
      • Icona del comentari de: GEU GOS a novembre 19, 2022 | 21:17
        GEU GOS novembre 19, 2022 | 21:17
        Per als corruptgents si la fada Colau fa una malifeta os dona patent de cors? Pots demostrar el que dius de la fada? Més ruc i no neixes...
  7. Icona del comentari de: Todo parecido con la realidad es pura coincidencia. a novembre 18, 2022 | 17:22
    Todo parecido con la realidad es pura coincidencia. novembre 18, 2022 | 17:22
    Una grandísima puta corrupta, sus dos chulos ( uno "drogui" y el otro: un mafioso maltratador), un abogado terrorista y un perito asesino; vamos cómo diría mi abuelo: "Todo honradez".
  8. Icona del comentari de: Sisco a novembre 18, 2022 | 18:17
    Sisco novembre 18, 2022 | 18:17
    La Borras ja s'esta pixant.
  9. Icona del comentari de: MHP a novembre 18, 2022 | 21:02
    MHP novembre 18, 2022 | 21:02
    La trapis i els seus col.legues ja tenen data de judici. Els delinqüents (pressumptes) on millor estan es a la grajola. A la Borrás ja li han sortit varies novies a Wad-Ras, quina sort que tindrá.
  10. Icona del comentari de: Junqueras el MAFIA BORBON a novembre 19, 2022 | 09:51
    Junqueras el MAFIA BORBON novembre 19, 2022 | 09:51
    Endavant i MORT A ESPAÑA.ERC. Junqueras el INDULTADO POR LA GRACIA DEL FELIPE VI, REY DE ERC.155
    • Icona del comentari de: Erc ladrones de Franco a novembre 19, 2022 | 12:16
      Erc ladrones de Franco novembre 19, 2022 | 12:16
      Fabricar ferroviales y robar como un JUNQUERAS ES LEGAL. VIVA PANCHO ARAGONES Y SU ABUELO LADRON
  11. Icona del comentari de: almogaver.cat a novembre 19, 2022 | 13:55
    almogaver.cat novembre 19, 2022 | 13:55
    No és que estigui sols en contra, d'aquest llenguatge quarteller... És que no m'han publicat el meu escrit. (El Sr. Morales, no m'aprecia gaire) Només deia que la Sra. Burres, és (no tinc cap prova del contrari) Honorable i les rates quartelleres són: Menyspreables. Només cal mirar els seus prosaics comentaris, més propis d'empastifats lavabos, de l'autopista i Quartells, que d'un mitjà d'informació. (no de calúmnia) Això; no és o (no; ho deuria de ser) l'organ difusor delTricornio Alerta! Ni el Layetana Arriba.
  12. Icona del comentari de: Torneu a l'españa vaciada a novembre 19, 2022 | 17:49
    Torneu a l'españa vaciada novembre 19, 2022 | 17:49
    Quant d'amargat espanyolista pels missatges, hahahaha

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa