El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
The Economist dona la raó als advocats que van recusar tot el Suprem
  • CA

Internacionalització, estratègia i ara un suport inesperat. Aquest és l’algoritme del Grup d’Advocats i Advocades Independents que han signat no només la querella contra el líder popular, Pablo Casado, sinó que han recusat tots els magistrats de la Sala Penal del Tribunal Suprem que ha de decidir sobre la causa. Josep Rosell i Lluís Gibert, els lletrats que han posat la cara en aquest procediment, han constatat com l’informe de The Economist avala els seus arguments.

En concret, segons el rànquing que publica la prestigiosa publicació britànica, Espanya ha deixat de ser una democràcia plena. Així publicava aquest dijous que la nota espanyola ha baixat de 8,12 a 7,94 punts, el que suposa que la publicació consideri el país com una “democràcia defectuosa”, i segueix les petjades de la majoria de països del món després que durant el 2021 s’hagi produït un descens generalitzar de la qualitat democràtica global.

The Economist sobretot al·legava com argument l’alerta que genera la preocupació creixent per la independència judicial del país, on el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) està en funcions des de fa més de tres anys perquè ni el PSOE ni el PP ha estat capaços d’arribar a un acord per renovar la seva cúpula. Però no és l’únic aspecte que preocupa als experts de la publicació, que també destaquen vells conflictes que posen en dubte l’excel·lència democràtica que ven l’estat espanyol com la corrupció, la fragmentació parlamentària o el nacionalisme a Catalunya que suposa un “repte a la governabilitat” del país.

Curiosament, la recusació formalitzada el passat 26 de gener, coincidia amb el neguit de The Economist sobre la manca d’independència judicial. El text de l’incident de recusació, al que ha tingut accés El Món, assegurava que “el nomenament dels Magistrats del Tribunal Suprem la realitza el Consell General del Poder Judicial, un  òrgan que en teoriaa es renova cada cinc anys a partir de majoriess parlamentàries”. “En definitiva”, continuava l’escrit, “els vocals del CGPJ són elegits pels partits polítics i tots els magistrats de la sala dels que s’interessa la recusació han estat decidits pel CGPJ -i en alguns casos amb el seu mandat ja caducat-“.

D’aquí, els lletrats argüissin que “l’aparença de no parcialitat i els indicis per la recusació” es basaven en aquesta tria política dels magistrats. Un sistema que vicia la possibilitat d’un judici just sobre allò que afecti als drets de la minoria nacional catalana en el benentès que els magistrats són escollits per partits que estan a favor de la laminació d’aquests drets nacionals.

“Si Pablo Casado és el president del Partit Popular que fa manifestacions contra la immersió o els docents i alhora fa intercanvis de cromos pel Consell General del Poder Judicial que designa als membres del Tribunal Suprem, grinyola que aquests magistrats puguin decidir per exemple si admeten una querella contra ell per les seves declaracions contra els drets d’una minoria nacional”, comenten fonts dels advocats independents que impulsen la iniciativa.

L'advocat Josep Rosell, aquest matí al Suprem
L’advocat Josep Rosell, aquest matí al Suprem

A més, en l’escrit de recusació aporten l’informe Greco que renyava a Espanya per no procurar filtres per evitar la corrupció judicial en els nomenaments. Així, en l’escrit a l’igual que The Economist, apuntaven “l’ombra de dubte sobre la imparcialitat i objectivitat a què es refereix especialment als càrrecs superiors de la justícia espanyola”. La gràcia de la recusació és que és una estratègia amb la mirada posada a la justícia europea. D’aquí la importància que una publicació com The Economist coincideixi en els arguments de l’incident de recusació.

De fet, la mirada dels lletrats és al Tribunal de Justícia de la Unió Europea en base que cap membre de la minoria nacional catalana pot tenir un judici just, com a mínim a l’alta magistratura, pel vici que suposa el sistema de triar-ne els magistrats a través del poder polític. Un sistema de tria que segons la publicació britànica fa rebaixar el nivell de la democràcia espanyola a uns índexs inquietants.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Realitat a febrer 12, 2022 | 10:03
    Realitat febrer 12, 2022 | 10:03
    Mentre aqui perdem el temps amb histories com aquestes i en desacreditar espanya, les fàbriques de bateries es situarant segurament a Sagunt i Extremadura i en darrer cas a l'Aragò a Catalunya res. Tampoc va ajudar que el president de Catalunya no assistis a la presentacio de Wolksvagen per allò de no coincidir amb el rei, al president de Wolkswagen no li va agradar gens, ho podeu llegir en diversos diaris catalans
    • Icona del comentari de: Si noi, sempreha estat així, l'escaÑa xucladora... a febrer 12, 2022 | 14:12
      Si noi, sempreha estat així, l'escaÑa xucladora... febrer 12, 2022 | 14:12
      Per què creus que'l vot independentista creix a cada nova elecció? Ara ja superem el 52%, no et fa pensar que potser l'Economist i la majoria de catalans tenim raó en voler independitzar-nos de la monarquia bananera de ejpaÑistán?
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 13, 2022 | 11:38
        Pere Llimonera i Citronell febrer 13, 2022 | 11:38
        Si noi', inventa mas, anda... Es que hay gente que persigue fines que no están en este mundo... están en su "Burbuja"... gente fuera de la realidad, represora y que falsifica y manipula Historia, Cultura, Lengua y todo o casi todo en favor de sus ensoñaciones supremacistas y pueriles... No hay ningún 52% de la sociedad Catalana que busque esos objetivos racistas y xenófobos. NuNCa los ha habido... déjense de falacias y sofismas... un 51% (no 52%) en el Parlament, por 1 sola vez en la vida, tras adoctrinamiento intensivo durante décadas,y con una participación flojísima porque a la mayoría de la gente le importan poco las chorradas autonómicas y menos las separatas (debería importarles, para parar o evitar todo el 'Mangoneig', el 3%, sueldazos, 500 grandes puestos con + de 120.000 € , Chiringuitos sin Fin de la "Industria del Catalanismo" y el pésimo Gobierno y derroches de los partidos nacionalistas separatas), y se preocupa mas y vota mas en la Elecciones Generales de toda la Nación; ... y con 1 millón y medio menos de votos que en las anteriores elecciones... Ja ... ¿A Quién queréis engañar ? !?!?!? ... ademas de un sistema de Votación que gracias al sistema d'Hont favorece a los partidos separatas suprematas siempre y en cada votación... Es un 51% en el Parlament, y N0 un 51% de la sociedad Catalana... Aunque fuera un 70% no se puede permitir que unos cuantos se roben, o lo pretendan, lo que es de todos; de 7,5 millones en Catalunya, de los cuales 6 no os han votado y de 40 millones mas en el resto del País... Casi náa... El que se considere guiri, occitano o gabacho tiene vía libre... "Bon vent i baca nova..." ... La única forma de salir de dudas es con un referéndum. Pero primero hay que plantearlo en las Cortes, que se apruebe con 2/3 de la cámara, disolverlas, nuevas elecciones, y luego sí, un REFERENDUM donde PUEDAN VOTAR TODOS los ESPAÑOLES. Y, francamente, no creo que se llegue a ese 51% tan ansiado por los independentistas, porque, verá ustedes señores TRoLLesSeparatas suprematas, el resto de España no lleva varias generaciones adoctrinadas en el odio al resto de españoles en la Escuela, TV3% o en los "Medios Subvencionados"...
  2. Icona del comentari de: Fascismo a febrer 12, 2022 | 10:34
    Fascismo febrer 12, 2022 | 10:34
    ¿ Va, Quico, cuando aprenderás a ser un buen periodista y pondrás el link del " The Economist " para que la gente pueda decidir lo que piensa, y NO lo que dices y piensas tú? ¿ Fascismo, no crees ?
    • Icona del comentari de: Si noi, a febrer 12, 2022 | 21:31
      Si noi, febrer 12, 2022 | 21:31
      també hi ha indepes que dubtem de la professionalitat o capacitat d'en Quico, avui dia en diuen "necessita millorar", antes en deien "...però és un bon noi"
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 13, 2022 | 11:36
      Pere Llimonera i Citronell febrer 13, 2022 | 11:36
      Así es: es qu elo tienen en su ADN 'Anti-Mesetari' supremacista de carácter ario-Nibelungo, supongo... es su forma de sublimar el racismo y xenofobia históricos de la Europa de mas allá de los Pirineos hacia todo lo Español (incluido lo catalán, obviamente); o sea, negar su espolinad y adoptar la visión y cultura racista y xenófoba de los mismos que les desprecian, arropándose en la idea de que tienen la misma ascendencia genética que ellos (así nació el nacionalismo catalán, midiendo cráneos de muertos para demostrar su "superioridad" genética respecto al resto de españoles... como que se parecen mas a los Franceses genéticamente; Junquera 'dixit'), cuando la verdad es que la mayoría de los Catalanes tienen ancestros genéticos Iberos, con diversas aportaciones después, como Celtas, germanos, italianos, semitas y otros pueblos que invadieron o colonizaron la península históricamente (mas o menos como el resto de todos los españoles. La Ciencia y la Antropología y genética mas en concreto lo han probado mas que de sobra en la 2 ultimas décadas)... Pero así, algunos son felices en su supremacismo, falsificación e imposturas culturales, Históricas, incluso científicas que ellos mismos crean y en las que se revuelcan y regodean...
  3. Icona del comentari de: Independentista a febrer 12, 2022 | 10:39
    Independentista febrer 12, 2022 | 10:39
    Moltes comdemnes, però queden en aixó: en paraules i prou. I els espanyols s'ho passen tot per l'entrecuix, perquè saben perfectament què no els passarà absolutament res.
  4. Icona del comentari de: L'article és inversemblant a febrer 12, 2022 | 13:35
    L'article és inversemblant febrer 12, 2022 | 13:35
    No tot es pot extrapolar i interpretar, i encara menys a conveniència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa