El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sindicats acusen Educació de “rentar-se les mans” en el cas de Canet

Els sindicats Intersindical, USTEC-STEs IAC i SEPC i la Plataforma per la Llengua han acusat el Departament d’Educació de “rentar-se les mans” en el cas de l’escola de Canet de Mar que ha estat obligada a impartir en 25% de les seves classes un grup de P5 en castellà per culpa d’una família que va recórrer a la justícia. Segons aquestes entitats, és “sorprenent” que el Govern hagi pres la decisió de traspassar la responsabilitat sobre aquesta qüestió a la direcció del centre, i no anunciar cap mesura per part de l’executiu per fer-hi front.

Lamenten que des del departament de Josep Gonzàlez Cambray “s’insti a executar la sentència” del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposa el castellà a la resta de nens. Així, recorden que aquesta sentència de Canet de Mar no serà “l’última” que rebrà una escola catalana, i reclamen que el conseller d’Educació assumeixi “les responsabilitat inherents al càrrec”, abandoni “les excuses” i lideri “la defensa i la resposta” a aquests “atacs recurrents” a la llengua catalana.

Les entitats i sindicats han fet aquesta petició a través d’un comunicat conjunt en el qual també alerten que organitzacions contràries a la immersió i el poder judicial espanyol “s’han aliat per atacar, de nou, l’educació catalana“. També recorden que tant el Tribunal Constitucional com la Lomloe atorguen les competències en matèria lingüística i educativa a les autonomies i que en cap llei vigent s’especifica cap percentatge sobre llengua a l’educació. Consideren, per tant, que les sentències són “clarament il·legals”.

És per tot això que consideren que “no és acceptable” que els màxim responsables de l’educació a Catalunya “deixin desemparats els docents i els equips directius” davant les “ingerències judicials espanyoles tot al·legant que no són els destinataris de les sentències o que no disposen de competències per fer-hi res”. Segons ells, és “intolerable i del tot incoherent” que després “d’afirmar amb vehemència” que no acataria la sentència del Tribunal Suprem que insta el Departament d’Educació a implementar un mínim del 25% en castellà a tot el sistema educatiu català, “ara no es faci res”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: LlunyDeCAT a desembre 11, 2021 | 12:56
  LlunyDeCAT desembre 11, 2021 | 12:56
  Finalment, després de 50 anys amagant la realitat, els Catalans comencen a despertar i descobreixen que les miserables elits mai no els han pas defensat dels Espanyols amb llur llengua. Als 70 les elits posaren les bases de la Gran Mentida distribuïda en diferents conceptes falsos: "Som Un Sol Poble", "Nous Catalans", "Catalanoparlants/Castellanoparlants"(aberració sociolingüística), "És Català tot el qui viu i treballa a CAT", "No hi ha pas Conflicte Lingüístic", etc. La Gran Mentida ha esclatat perquè des la creació de Ciudadanus, la Guerra contra els Catalans i llur llengua és ja oberta i els Objectius dels Espanyols són clars: l'assimilació definitiva dels Catalans. La miserabla actuació de la Generalitat és només la cirera al pastís que confirma llur covardia i traïdoria. Ara, com l'octubre 2017, seran els Catalans els qui es revoltaran per llur llengua. I això fa molts anys que ho vaig preveure, com la majoria independentista. Per què ? Perquè els Espanyols són una Nació de bàrbars comparant-la amb els Canadencs o Anglesos i genèticament no poden pas ésser intel.ligents i deixar viure en pau les altres Nacions ocupades. Ho duen a les tripes i això a llarg termini els perdrà perquè hom pot abusar i maltractar durant anys, però arriba un punt on la corda peta. I hi som ara. Boicot als Espanyols: No parlem Espanyol, No contestem si se'ns adrecen en Espanyol, Exigim que ens parlin Català, No comprem llurs productes, llurs mitjans, No mirem llurs TVS, BOICOT PERMANENT. Som a l'inici del Procés d'Alliberament Nacional perquè ara sí que els Catalans començaran a prendre consciència de llur llengua i no serà pas amb l'ajut de les miserables elits.
 2. Icona del comentari de: Tano a desembre 11, 2021 | 19:33
  Tano desembre 11, 2021 | 19:33
  Aquests d'Esquerra, no serveixen ni per fer la O en un canut. Son de Cal Pixa-Rellisca.
 3. Icona del comentari de: President, on ets? A la panxa del bou que.. a desembre 11, 2021 | 20:09
  President, on ets? A la panxa del bou que.. desembre 11, 2021 | 20:09
  On és el presidet Aragonès en aquest moments de tanta persecució lingüística? Li és igual? Té por?No vol fer enfedar el Madrid-Españacastellana? L'heu sentit dir res? De nou ens persegueixen I tenim un president que no s'hi oposa. Trist I angoixant.
 4. Icona del comentari de: Català a desembre 12, 2021 | 07:20
  Català desembre 12, 2021 | 07:20
  La Generalitat no pot fe res en aquest afer ni en cap. Està absolutament supeditada- ja de sempre- al govern de l'Estat.
 5. Icona del comentari de: Observador a desembre 12, 2021 | 10:12
  Observador desembre 12, 2021 | 10:12
  A Bélgica, si en un territori de parla flamenca t'adreces en francés a algú (i a la inversa, és clar) si trobes una persona ben educada no et contesta, si no és ben educada t'engega. I els belgues no van tan malament, oi?.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa