El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez posa en dubte el cas Pegasus i anuncia més control al CNI

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha posat en dubte la solidesa del cas Pegasus i ha qüestionat la feina de Citizen Lab, el grup d’experts en ciberseguretat que va destapar l’espionatge massiu a l’independentisme català. En una compareixença al Congrés dels Diputats, Sánchez s’ha dedicat a sembrar dubtes en l’informe forense de Citizen Lab, que segons el president espanyol presenta nombrosos “dubtes raonables” sobre la participació del CNI en la campanya d’espionatge contra els líders independentistes. Tot i això, ha anunciat reformes legislatives per augmentar el control sobre els serveis secrets.

“És important separar informacions amb indicis sòlids de conjectures“, ha dit Sánchez en referència a l’espionatge al seu mòbil i als dels ministres de Defensa i Interior, que el Centre Criptològic Nacional (CCN) ha certificat en les últimes setmanes. “En canvi, Citizen Lab reconeix la impossibilitat d’atribuir l’espionatge [als independentistes] a una entitat concreta“, malgrat que els investigadors van assenyalar que totes les proves apuntaven directament a l’estat espanyol, ja que les infeccions de mòbils es produïen sempre en dates clau del Procés.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés / ACN

Sánchez ha insistit que només s’ha autoritzat l’espionatge a 18 persones vinculades amb l’independentisme, no a 65 com diu Citizen Lab, i que sempre s’ha fet amb el “més absolut respecte a la legalitat”. El president espanyol ha reiterat que el seu executiu continua apostant pel diàleg amb Catalunya malgrat que la taula de diàleg no es reuneix des de fa 9 mesos i encara no ha trobat un moment per reunir-se amb Pere Aragonès.

Sánchez marca distància amb el CNI però el defensa

En paral·lel, Sánchez s’ha esforçat un cop més per desvincular el seu govern de qualsevol espionatge concret, amb o sense aval de la justícia. “Els serveis secrets no estan sotmesos a la presidència del govern”, ha dit. “El govern marca prioritats, però no coneix ni decideix sobre les decisions dels serveis secrets i és la justícia l’encarregada de controlar-ho”. No obstant això, ha reconegut que les protestes postsentència del 2019 eren una “preocupació” per la seguretat nacional i, de manera indirecta, ha justificat que el CNI espiés almenys 18 líders independentistes, entre ells l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès.

El dirigent socialista ha intentat en diverses ocasions equiparar Espanya amb les democràcies del seu voltant per justificar l’espionatge a l’independentisme i fins i tot ha tret pit que l’estat espanyol és “més garantista” que altres països com el Regne Unit o Portugal. També s’ha esforçat molt per desviar l’atenció cap als nous àudios de Villarejo destapats la setmana passada per El País i ha defensat que la feina dels serveis secrets requereix “confidencialitat, que no vol dir opacitat”, per garantir la seguretat nacional.

Reforma legislativa pel cas Pegasus

Pedro Sánchez ha anunciat una bateria de reformes normatives per reforçar la feina del CNI. El president espanyol ha avançat que es redactarà una nova llei de secrets oficials a la tardor per substituir la del 1968 que està vigent i també una nova llei del CNI per augmentar els controls judicials i interns dels serveis secrets. També ha acceptat desclassificar els documents confidencials relacionats amb les autoritzacions judicials per espiar els líders independentistes, però només si ho demana l’Audiència Nacional.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Scherlock a maig 26, 2022 | 10:46
  Scherlock maig 26, 2022 | 10:46
  En aquesta guerra entre nacions, o Pedro Sanchez menteix com és habitual, o en realitat és un titella del Deep State (Règim del 78 a l'ombra), què és qui fa i desfà.
  • Icona del comentari de: John H. a maig 26, 2022 | 11:41
   John H. maig 26, 2022 | 11:41
   Totes dues coses alhora. I el lawfare espanyol no és pas un guerra asimètrica, de fet cap lawfare ho és, sempre hi ha qui té la paella pel mànec, en aquest cas Espanya. Espanya ho té tot, aparells d'estat, clavegueres, fons reservats, tacitos, fiscals afinadors, deep state... Els catalans solament ens tenim a nosaltres. Ens cal perseverança, ànims i bons aliments. Si molts de catalans ho volem, entre tots aconseguirem la independència.
 2. Icona del comentari de: Via fora els adormits a maig 26, 2022 | 11:08
  Via fora els adormits maig 26, 2022 | 11:08
  No acabo de copsar si a l'article està ben explicat, però, en les declaracions d'ahir de Lamban per ràdio diu que fou el govern de Pedro Sanchez qui va encarregar al president d'Aragó que s'involucrés en uns jocs que d'antuvi havien d'ésser de "Barcelona" i els Pirineus catalans del vessant sud (per a dir-ho clarament de sobirania espanyola) per així desnaturalitzar-los i implicar-los en un "proyecto de estado [espanyol]". Així és com actua l'actual govern espanyol. Involucrar Aragó era un operació de l'estat espanyol, això també demostra en part el perquè Lamban ha anat sempre tant despistat, a l'Aragó han hagut d'improvisar l'encàrrec del govern espanyol. Catalans que encara resteu adormits i encantats : Desperteu-vos !
 3. Icona del comentari de: Delfí Artós a maig 26, 2022 | 12:28
  Delfí Artós maig 26, 2022 | 12:28
  "Només 18" ? I entre elles el President de la Generalitat de Catalunya amb qui teòricament s'havia d'asseure en una taula de negociació el premier espanyol ? Ni que en fossin una, dues o tres les persones seguides i espiades per l'estat espanyol, escàndol ja hi seria. Pedro Sanchez, demà m'afaitaràs que avui no duc el ral.
 4. Icona del comentari de: Gavanenc a maig 26, 2022 | 12:39
  Gavanenc maig 26, 2022 | 12:39
  Son molt barruts, ara aquest tros de quòniam diu que solament en son "18" i resta tant ample. Algú li ha de dir algunes coses al cínic president de govern espanyol, que espiar els smartphones de 18 persones implica espiar i tenir accés a moltes més persones; que encara que en fos un l'afectat per l'espionatge il·legal espanyol ja seia un escàndol: que per molt menys l'any 1972 va caure el President dels Estats Units d'Amèrica, precisament en l'escàndol WaterGate, nom del complex d'edificis de Washington DC, on hi havia la seu del comitè electoral demòcrata, el qual fou espiat pel president del govern d'aleshores, Nixon. Ara als escàndols sonats sobre espionatge d'estat se'ls anomena amb el sufix -Gate. Ve-t'ho ací.
 5. Icona del comentari de: Anònim a maig 26, 2022 | 14:41
  Anònim maig 26, 2022 | 14:41
  El que ningú posa en dubte es que xanxes menteix, com va mentir misterX, alías Isidoro, alias González amb els gal i tantes coses més.
 6. Icona del comentari de: Fàstic de país espanya a maig 27, 2022 | 02:07
  Fàstic de país espanya maig 27, 2022 | 02:07
  Aquest desgraciat del Sanchez fent de les seves i comportant-se com un cínic, mentider i manipulador.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa