El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont denuncia que “l’a por ellos” contra Catalunya continua
  • CA

El president a l’exili Carles Puigdemont s’ha acomiadat de la presidència de Junts per Catalunya aquest dissabte al congrés d’Argelers amb un discurs contundent contra la repressió al “corrupte” estat espanyol. Puigdemont també ha enviat un missatge a aquells que pretenen tirar endavant amb una agenda de normalització de les relacions mentre encara hi ha exiliats i represaliats per l’1-O. El president a l’exili ha denunciat que la “doctrina de l’a por ellos” que va començar el 2017 continua actualment i que no importa si a Espanya hi ha un govern d’esquerres o dretes perquè, sigui qui sigui, sempre “menteix” i “incompleix els seus compromisos”.

Davant d’aquest context, Puigdemont ha denunciat aquells que opten per “la política de l’estruç”, que representa “posar el cap sota terra quan les coses van malament” i “enganyar-se fent l’orni”. Puigdemont ha manifestat que aquesta política “pot ser útil” si l’objectiu és “enfortir determinat partit o prioritzar el benestar dels seus quadres”. Ara bé, ha advertit que “això té conseqüències catastròfiques per als ciutadans”.

Puigdemont ha demanat a la nova direcció de Junts que s’escull en aquest congrés que mantingui el compromís per la independència “enmig de tantes confusions, renúncies, divisions, desànim i desmobilització”. “A Junts se’ns pot reconèixer, estant en el Govern o a l’oposició, com l’instrument polític que, malgrat tenir-ho tot en contra, sense drets, amb silencis i boicots, es manté compromesa i útil per culminar el procés d’independència”, ha subratllat.

Tot i que no s’ha referit en cap moment de forma explícita a ERC, el discurs de Puigdemont hi ha fet referències implícites. Una d’elles, al principi del discurs, ha estat quan ha fet una defensa de l’exili. En les seves paraules ressonava encara la polèmica dels darrers dies amb el portaveu al Congrés d’ERC, Gabriel Rufián, que ha recriminat a Jaume Asens les seves visites a Waterloo. “Mentre hi hagi gent a l’exili, se l’ha d’anar a veure, i és clar que sí, perquè l’exili és casa vostra i és a l’exili on preservem moltes de les coses que l’Estat espanyol voldria liquidades, com deia aquella vicepresidenta espanyola d’infausta memòria”, ha dit Puigdemont, en referència a Soraya Sáenz de Santamaría. “I no, no estem liquidats”, ha reblat.

Puigdemont avisa dels intents de “dissuadir” l’independentisme

La intervenció de Puigdemont ha estat un esforç per deixar clar el missatge que no es pot normalitzar la repressió malgrat algunes estratègies que intenten “dissuadir l’independentisme”. El president a l’exili ha remarcat que encara avui els catalans i els independentistes són “ciutadans de segona” a l’Estat espanyol. “El nostre partit no ho ha de normalitzar i ho ha de denunciar sempre, per vergonya seva”, ha subratllat. El president de Junts sortint ha reiterat que la repressió contra l’independentisme “no és gens normal i, mirat des d’Europa, encara n’menys un estat de repressió que no ha deixat d’accelerar des d’aquell infaust discurs del 3 d’octubre” del rei espanyol Felip VI.

Puigdemont amb la cúpula de Junts a Argelers / Mireia Comas

El xantatge de l’Estat també amb les inversions

Puigdemont també ha carregat contra el sistema judicial espanyol –”una extensió del grup parlamentari de Vox”– per anar en contra dels independentistes de forma sistemàtica. I ha advertit del xantatge de l’Estat espanyol pel que fa al finançament de Catalunya. “Fins que no voteu bé, no us donaran els diners”, ha avisat. El president a l’exili ha afegit que els catalans “tampoc viuen en condicions normals, no perquè no vulguin sinó perquè no els deixen, els ho impedeix la doctrina de l’a por ellos“. “L’a por ellos el declinen en tots els camps que tenen”, ha sentenciat.

Davant aquest context, el president sortint de Junts ha considerat que “no hi ha res més fantasiós que fer política de temps normals en temps tan greus com els que vivim ara farà cinc anys”. Puigdemont ha tancat la sessió matinal del congrés de Junts, després la intervenció de Jordi Sánchez, en la qual el secretari general sortint ha defensat treballar per la unitat estratègica de l’independentisme i en convertir JxCat en un agent mobilitzador a Catalunya. Sànchez també ha insistit a defensar les “responsabilitats institucionals” de Junts.

Més notícies
Jordi Sànchez / Mireia Comas
Sànchez crida a treballar per la unitat estratègica de l’independentisme
Notícia: Sànchez crida a treballar per la unitat estratègica de l’independentisme
Comparteix
El secretari general sortint s'acomiada de la direcció de Junts
Puigdemont amb Turull i Rius a la seva arribada al congrés d'Argelers / Mireia Comas
Puigdemont arriba a Argelers i arrenca el congrés de la renovació de Junts
Notícia: Puigdemont arriba a Argelers i arrenca el congrés de la renovació de Junts
Comparteix
El president a l'exili ha estat rebut per Jordi Turull i s'ha reunit uns minuts amb Laura Borràs
Laura Borràs i Jordi Turull / ACN
Junts busca girar full i generar cohesió al congrés d’Argelers
Notícia: Junts busca girar full i generar cohesió al congrés d’Argelers
Comparteix
Carles Puigdemont i Jordi Sànchez cedeixen el timó a Laura Borràs i Jordi Turull, que compartiran la direcció del partit
Jordi Turull, durant una entrevista amb El Món | Jordi Borràs
Turull: “Si a algú li molesta que es vagi molt a Waterloo, omplim Argelers”
Notícia: Turull: “Si a algú li molesta que es vagi molt a Waterloo, omplim Argelers”
Comparteix
El pròxim dissabte 4 de juny es celebra el congrés de Junts per renovar la direcció

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Patriota a juny 04, 2022 | 14:31
    Patriota juny 04, 2022 | 14:31
    Si us plau, calla't! Encara espero veure't amb un kalashnikov matant els infames espanyols junt als patriotes catalans que estàvem disposats a tot l'1-O en la guerra de la independència que veiem venir. Covard! Abans de proclamar la independència tan alegrement -cosa que TOTS sabíem que volia dir morts havent-hi merdespaÑistaÑols al davant-- podies haver llegit "l'Art de la Guerra" i/o "el Príncep", on hauries aprés a estalviar-te la vergonya de l'exili. Si no fossin tots merdespaÑistaÑols pudents els que han inventat l'insult, tal vegada els patriotes també t'hauríem de dir "Fuigpelmón", tros d'inútil! Visca la independència de Catalunya! Ha arribat un altre juny! Ni un dia més espanyols!
    • Icona del comentari de: maria rosa. a juny 05, 2022 | 14:06
      maria rosa. juny 05, 2022 | 14:06
      Que estrany que en el teu comentari no posis el nom de Marta Rovira, perquè si tan saps del que va passar, sabràs per la pròpia Marta qui va ser la que va fer parar l'1/O/17. També deus saber que Junqueras: i tots els de la cúpula d'ER anaven a favor de a "por ellos " Dons ho he dit varies vegades per els pactes que tenien amb la Santamaria i Rajoy. No volien l'independència, esperaven les proximes eleccions espanyoles que eren properes: Quan Junqueras amb l'ER votarien a Rajoy i donarien els vots al PP. A canvi el PP donarien suport a ER i ferien president a el mossèn. Però es clar ningú devien saber aquest joc. aleshores per dissimular, Rajoy i la Santa devien posar al mossèn a la presó i el cap de poc el traurien; però el PP no va guanyar i el Junqueras és va quedar, amb tots els altres. Fen pactes amb Rajoy PP era senyals que estaven d'acord amb les estomacades eren del 155 i a por "ELLOS".
      • Icona del comentari de: Realitat a juny 05, 2022 | 16:09
        Realitat juny 05, 2022 | 16:09
        Puigdemont va fer fracasar el procés al fugir sense donar la cara. Si a més ha quedat provat que estava monitoritzat pel govern espanyol, ja no cal dir res més.
  2. Icona del comentari de: Vendre fum a juny 04, 2022 | 14:55
    Vendre fum juny 04, 2022 | 14:55
    De moment la catàstrofe l'ha fet ell creant caos en la seva formació política. El seu suposat esperit combatiu es redueix a fer política en negatiu, i no aconseguir res de bo per a Catalunya.
  3. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a juny 04, 2022 | 17:56
    Luisnomeacuerdo juny 04, 2022 | 17:56
    No lo dudes ni un momento que estaremos ahí para daros en el cogote a los fanáticos fascistas independentistas de tractoria como intentéis saltaros la ley otra vez.
  4. Icona del comentari de: MHP a juny 06, 2022 | 13:41
    MHP juny 06, 2022 | 13:41
    A qui l'importa el que digui Puigdemont?, nomès al ramat abduït, resumint, gairabè a ningú. Apa, Puchi, a cascar-la.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa