El president Pere Aragonès no amagava aquest dilluns la cara de satisfacció als passadissos del Parlament, just quan encara estava en marxa el debat a la totalitat de la llei de pressupostos del 2022. Després de setmanes de negociació ineficaces amb els socis parlamentaris prioritaris, la CUP, ha fet un cop de timó per buscar un soci alternatiu i se n’ha sortit. No sense que s’hagi vist una enèsima batussa entre els socis de Govern i el reflex d’una divisió a les files de Junts per Catalunya. L’acord entre els comuns i Aragonès assolit en una reunió de tres hores a Palau diumenge al vespre ha servit per tirar endavant gràcies al suport d’un partit no independentista els primers pressupostos d’un Govern que es va constituir per donar forma al 52%. Un relat que s’ha desfet amb la primera gran llei que havia d’aprovar l’executiu. Aragonès, però, ha tret partit de la situació, obligant a Junts a votar uns pressupostos dissenyats per un dels seus fitxatges estrelles, el conseller d’Economia Jaume Giró, que tot i així no es resigna a perdre la majoria independentista.
La recta final de la negociació pressupostària s’iniciava a primera hora d’aquest dilluns. A quarts de vuit, Aragonès comunicava al seu executiu l’acord amb els comuns i després demanava a tothom “estar a l’alçada”. Un avís a navegants, sobretot, als seus socis. Una notícia que va esverava Junts. De fet, el vicepresident Jordi Puigneró i els consellers de la seva formació traslladaven el seu malestar pel pacte, definit com el “trencament de la majoria del 52%“. Un malestar que es tornava a fer pal·lès en el debat de les esmenes a la totalitat hores després, amb la intervenció del diputat Joan Canadell. Una agror difícil d’entendre perquè va ser el mateix gabinet del conseller Giró qui va demanar la reunió, la sorpresa va ser que no hi van assistir. “No anar a la reunió va ser un regal per als comuns”, recorden tant junters com els de Jéssica Albiach. De fet, els liles recorden que “els van trucar d’Economia”.

Un “pols” al president que Jordi Sànchez ha perdut
De tota manera, tampoc hi hauria hagut problema perquè l’endemà de la sessió de control, quan Aragonès va obrir la porta al pacte amb els comuns, Giró va telefonar Albiach i va celebrar una trobada amb Joan Carles Gallego, negociador en cap dels comptes per part de la seva formació. En tot moment, els documents i els excels de la negociació han passat per la taula de Jordi Cabrafiga, secretari general del departament d’Economia i home confiança del conseller Giró. A més, la postura d’Aragonès es va reforçar amb la roda de premsa que va protagonitzar el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, de diumenge a la tarda. “Va fer un pols al president sense tenir eines per fer-lo”, apunten des de Palau. “No es pot anar a un debat i fer veure que, ai… ens han aprovat els pressupostos, perquè el PSC al final, fa el pas”, comenten des de Presidència. “Això no és seriós, quina estratègia és aquesta? S’havia de pactar i explicar-ho“, afegeixen les mateixes fonts. Per altra banda, des de Palau veien “assumibles” els comptes per part de la CUP però les “noves demandes” han esberlat les posicions.
El malestar de Junts per l’acord amb els Comuns era molt palpable, malgrat el to conciliador del conseller Giró. Un dels punts més calents ha estat la maniobra d’Ernest Maragall, cap de files d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, de facilitar l’aprovació dels pressupostos d’Ada Colau. De fet, la setmana passada va forçar que l’alcaldessa de la capital catalana tramités els pressupostos amb els vots de la dreta dels excompanys de Manuel Valls. Una maniobra que molts sospiten que va ser un avís per activar els comuns al Parlament i que ara ha donat els resultats. Una imatge que ha fet posar el crit al cel a la portaveu de Junts, Elsa Artadi, que en una duríssima roda de premsa ha carregat contra l’acord de “Comuns i ERC”. De fet, Artadi ha definit el pacte com el “fracàs de l’independentisme” i ha apuntat el canvi de cromos institucional. Ara bé, ha anunciat que faria bondat i que la seva formació votaria a favor dels pressupostos del seu conseller.

Però Junts no s’ha quedat en una roda de premsa a la funcional sala de faristols. Al debat han fet sortir un del sector més hooligan de la formació, Joan Canadell. La seva intervenció ha generat que el mateix president abandonés l’hemicicle i anés cap al seu despatx. Canadell ha sortit i s’ha esbravat contra els Comuns i… ERC. Així, ha titllat el pacte del “preludi del tripartit”. La posició de Junts ha incomodat visiblement el sector Giró i ha apujat la moral de la família més heavy de Junts. “Cap de setmana amb colauers insultant Junts des de la seva assemblea, després pactes amb comuns i dones per fet que votarem sense despentinar-nos?… Doncs no, les coses no són així”, comentaven diputats que simpatitzaven amb el discurs de Canadell. “El que els ha fet mal és el gir autonomista que en Joan els ha etzibat que han fet, no hi ha més, ha posat un mirall… i la imatge fa mal”, han afegit.
L’acord amb els Comuns, però, ha donat joc a tothom. La portaveu socialista, Alícia Romero, ha estat hàbil i ha posat sobre la taula un algoritme tant graciós com punyent, tot recordant que els d’Albiach van ajudar a tramitar els pressupostos del president Quim Torra. “Els Comuns han aprovat més pressupostos dels independentistes que la CUP, i vostè… senyora Albiach parla de sociovergència?”, ha preguntat socràticament. Per la seva banda, l’afectat per la intervenció de Canadell, el diputat Gallego, no se n’ha estat de sortir sense manies a la contra. “Miri, vostè diu que per canviar cromos cal anar al Mercat de Sant Antoni, però al Mercat de Sant Antoni s’ha d’anar a comprar llibres i llegir-los”, li ha etzibat al diputat de Junts. No ha estat l’únic punt de fricció del debat. Abans, Giró ha tingut un teva-meva amb dedicatòria amb el cap del PP al Parlament, Alejandro Fernàndez, que ha acusat simplement de “mentir”.
La CUP ha justificat el seu no davant l’evidència del “triple acord institucional entre Barcelona, Parlament i Madrid”. Un posicionament que ha estat rebatut per Giró que s’ha dirigit als cupaires per informar-los que tenia “la impressió que la negativa de la CUP té poc a veure amb el contingut estricte dels comptes de la Generalitat”. La CUP tampoc ha volgut estripar les cartes i ha deixat caure que si el Govern s’hi posa bé i concreta qüestions del referèndum el 52% podria continuar, encara que sigui amb un respiració molt assistida.
Aragonès doncs, ha aprofitat la trencadissa per tirar uns pressupostos amb un altre algoritme parlamentari. I tant malament no li haurà anat quan, després de la votació de les esmenes a la totalitat, 62 a favor, 65 en contra i 8 abstencions, tots els consellers i diputats tant d’ERC com Junts han aplaudit amb fruïció. La mateixa combinació s’ha produït amb la poderosa llei d’acompanyament dels pressupostos. Canvi de paradigma.
