El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament veu “imprescindible” la dimissió de Robles pel cas Pegasus
  • CA

La pressió al govern espanyol per prendre més mesures arran del cas Pegasus d’espionatge massiu ha continuat aquest dijous en el ple del Parlament amb l’aprovació —amb el suport dels grups independentistes— d’una moció d’ERC en la qual es “considera” que la dimissió de la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, és “imprescindible”. El text de la moció, que ha defensat la portaveu republicana, Marta Vilalta, condemna unes declaracions de Robles al Congrés dels Diputats “reconeixent i justificant l’espionatge massiu a dissidents polítics, advocats i societat civil són impròpies d’una democràcia plena i compromesa amb els drets humans”.

En el debat sobre aquesta moció els partits independentistes han exhibit la seva sintonia a l’hora de reclamar més responsabilitats al govern espanyol pel cas d’espionatge, una petició que en canvi ha estat directament rebutjada els representants del PSC. També des dels partits de la dreta i l’extrema dreta s’ha aprofitat el debat per carregar contra l’independentisme, en qüestionar la condemna dels fets i en justificar-los.

La dimissió de Paz Esteban no resol la crisi

Tot i que s’hagi produït el cessament de Paz Esteban al capdavant del CNI, ERC manté al pressió perquè rodin més caps. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja va dir ahir en el ple que ningú podia considerar la crisi per tancada amb la dimissió d’Esteban. De fet, la portaveu parlamentària d’ERC, Marta Vilalta, ha reiterat aquest argument avui dient que el seu partit està “d’acord amb l’assumpció de responsabilitats polítiques, les que siguin”, però ha advertit que pel que fa a Esteban “no han explicat ni per què l’han cessat”.

La directora del CNI, Paz Esteban / ACN
La directora del CNI, Paz Esteban / ACN

La moció ha rebut el suport de JxCat que ahir, per veu del president del grup parlamentari, Albert Batet, es va advertir a Aragonès que s’havia d’anar més enllà de les “exigències retòriques”. Aquest dijous el diputat de JxCat Josep Rius ha traslladat el suport del seu grup a la iniciativa republicana i ha denunciat fets greus que encara queden per aclarir. En aquest sentit, Rius ha dit que “el jutge del Tribunal Suprem podria haver incorregut també en un delicte greu i això no es pot passar per alt”.

Condemna d’una investigació “prospectiva” amb Pegasus

Almenys 18 persones van ser espiades amb l’aval judicial, d’acord amb la informació que Esteban va portar la setmana passada a la comissió de secrets oficials. “Si hi hagués presumptes delictes no haurien de ser les autoritats estatals les que investiguessin els fets? El que ha fet el CNI és una investigació prospectiva, el govern espanyol va autoritzar la investigació de 18 persones, però què passa amb la resta? No hi ha una manta prou gran per tapar aquest escàndol”, ha denunciat Rius.

Davant la posició dels independentistes, els grup socialista ha volgut refutar qualsevol acusació que anés orientada al govern espanyol. El diputat del PSC Jordi Terrades ha defensat l’estat espanyol com “una democràcia plena equiparable als països de l’entorn” i també ha volgut tallar les acusacions dirigides al serveis d’intel·ligència que, segons ha dit, “són similars als dels nostres socis, és a dir, els països democràtics”. “El govern espanyol no surt a espiar els ciutadans, fixa prioritats de seguretat nacional i hi ha servidors públics que fan la seva feina”, ha afegit.

Els Comuns en canvi han expressat que la dimissió de Paz Esteban “és una bona notícia”, ha dit el diputat David Cid. “S’ha d’acabar amb sectors de l’estat que operen des del deep state i les clavegueres”, ha comenta Cid, que ha recriminat que els independentistes han estat menys vehements contra l’espionatge quan aquest ha afectat el seu espia polític.

Retrets de la dreta a Sánchez

A l’hemicicle també han ressonat els retrets de la dreta a la posició del govern espanyol, a qui se l’acusa de cedir al “xantatge” dels independentistes. El diputat de Cs Ignacio Martín ha dit que la moció d’ERC “ve a culminar unes setmanes de despropòsits i exageracions” arran del cas Pegasus i s’ha dirigit al president del govern espanyol: “No sé si Sánchez és conscient del que diuen els seus socis, del xantatge sistemàtic, la pressió inadmissible i intolerable i el menyspreu a l’estat democràtic i a les institucions de l’estat de dret”. Per part del PP, Alejandro Fernández ha dit que no donarien suport a la moció perquè “es donen per certs ets no provats”.

Més notícies
Sànchez i Paluzie revisen la querella de l'ANC pel cas Pegasus / ACN
L’ANC presenta una querella pel cas Pegasus i apunta al CNI
Notícia: L’ANC presenta una querella pel cas Pegasus i apunta al CNI
Comparteix
L’entitat creu que els serveis secrets o la policia espanyola podrien estar darrere de l’espionatge
Batet es dirigeix a Aragonès durant el ple del Parlament / ACN
Toc d’atenció de JxCat a Aragonès per “exigències retòriques” sobre Pegasus
Notícia: Toc d’atenció de JxCat a Aragonès per “exigències retòriques” sobre Pegasus
Comparteix
Batet demana al president que no es quedi amb reclamacions que no tenen efecte
La ministra de Defensa, Margarita Robles, al Congrés / Europa Press
Robles justifica l’espionatge a Aragonès perquè tenia l’aval del Suprem
Notícia: Robles justifica l’espionatge a Aragonès perquè tenia l’aval del Suprem
Comparteix
La ministra de Defensa es manté impassible davant les crítiques de l'independentisme i fa una defensa fèrria del CNI
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés / Europa Press
Sánchez treu pit: “No hi ha lladres al govern i es compleix la Constitució”
Notícia: Sánchez treu pit: “No hi ha lladres al govern i es compleix la Constitució”
Comparteix
El president espanyol respon als atacs del PP per la gestió del cas Pegasus i la destitució de la directora del CNI

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 12, 2022 | 13:43
    Gonzalo maig 12, 2022 | 13:43
    Mientras estáis dándole vueltas al camión Pegasus, no estáis tocando los cojones con lo de la andapandenchia. Al final va a estar todo planeado al milímetro para que os sigan tomando el pelo. Eso si Mucha dignidad. Jajaja!
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 12, 2022 | 15:46
      Anònim maig 12, 2022 | 15:46
      Ets un indepe emmascarat, amb els teus comentaris ximples ens vols fer creurà que els espanyolistes són uns "garrulos" i no es això company.
      • Icona del comentari de: Antònim a maig 12, 2022 | 17:39
        Antònim maig 12, 2022 | 17:39
        Alça ! Anònim. Ets nou ? Ets recargolat, com t'agrada l'embolica que fa fort. T'erres, en Gonza és un veterà ultra xovinista espanyol de veritat que fa el mec per aquests verals. Sí, sembla mentida, però, hi ha espanyolistes amb el nivellàs d'en Gonza, d'arguments per a intentar fer agradable i de bon rotllo Espanya als catalans, en tenen pocs, per a no dir cap.
        • Icona del comentari de: Anònim a maig 12, 2022 | 19:10
          Anònim maig 12, 2022 | 19:10
          Així és un "garrulo" De veritat??
    • Icona del comentari de: Joan de Canyamars a maig 13, 2022 | 10:22
      Joan de Canyamars maig 13, 2022 | 10:22
      Bon dia. Mira xicot, per un espionatge a adversaris politics, un president dels Estats Units D'Amèrica, va haver de dimitir. (Ritchard Nixon) En aquesta Espanya tant democràtica, resulta que fins hi tot la judicatura no respecte la Constitució en el respecte als drets humans i individuals. Segurament estàs incapacitat per entendre la gravetat que representa això del espionatge dels adversaris politics en democràcia. Excepte la espanyola, es clar.
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 13, 2022 | 00:14
    Luisnomeacuerdo maig 13, 2022 | 00:14
    Nos la bufa lo que pidáis los fascistas independentistas en el circo que teneis por parlamento y con la jefa de pista delincuente ya ni en serio os toman vuestra borregada.
    • Icona del comentari de: Anònim a maig 13, 2022 | 07:35
      Anònim maig 13, 2022 | 07:35
      ?
  3. Icona del comentari de: Joan de Canyamars a maig 13, 2022 | 11:21
    Joan de Canyamars maig 13, 2022 | 11:21
    Bon dia. Nomes volia fer recordar que per un espionatge a adversaris polítics polítics, als Estats Units d'Amèrica, un president va haver de dimitir. Allà la judicatura que si és independent, va investigar els fets i varen condemnar al president i per tant, va haver de dimitir per l'espionatge i haver mentit negant-ho. Aquí, (Espanya) el govern nega l'espionatge als politics adversaris, la judicatura dona cobertura per fer-ho en alguns cassos en vers de fer complir la llei, que els obliga a respectar els drets, tant individuals, com col·lectius, dels ciutadans. O sigui que això de la democràcia no s'entén (o no volen entendre) ja que expressen que hi ha coses que estan pel damunt(?). I pels incrèduls, els voldria recordar les obligacions que te l'estat de reformar les lleis internes per acomplir amb respectar als drets dels ciutadans, recollits article 10 de la Constitució, que obliga a fer-ho, en ser signatari de les institucions a les que esta adherida. Podria seguir amb mes arguments, però penso que es una mica inútil pel tipus de persones que estan ennubilades i son incapaces de raonar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa