El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Moncloa situa els autors de l’espionatge en àmbits “externs” a l’Estat
  • CA

El govern espanyol ha defensat que les infeccions amb Pegasus dels mòbils del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, no tenen res a veure amb l’acció d’organismes estatals. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha estat taxatiu: els atacs provenen “d’àmbits aliens a organismes estatals i fora de la llei” o en altres paraules “intervencions il·lícites i externes”. Bolaños s’ha esforçat en defensar la versió que exculpa qualsevol organisme estatal d’haver espiat ciutadans i polítics. Segons TVE, Bolaños no ha descartat en conversa informal amb periodistes, després de la roda de premsa, que l’atac provingués d’un altre país o d’una organització multinacional.

Aquestes explicacions del govern espanyol arriben en un moment en què el seu crèdit internacional perilla després que hagi esclatat el cas d’espionatge Catalangate, amb més de 60 personalitats de l’independentisme espiades. Tot i que ha explicat que la Moncloa ha posat tota la informació a mans de la justícia perquè “s’aclareixin els fets”, el govern espanyol deixa el CNI fora de l’equació. Pegasus és, però, un programa que en principi només poden adquirir els governs per la lluita contra el terrorisme i el narcotràfic.

“Tenim l’absoluta seguretat que és una infecció externa perquè Espanya és una democràcia i aquí totes les intervencions es fan a través d’organismes oficials i per autorització judicial”, ha dit Bolaños, intentant esvair sospites al voltant del Centre Nacional d’Intel·ligència. “No tenim cap dubte que és una infecció externa”, ha insistit. Ara bé, no ha respost quan se li ha preguntat si l’atac podia provenir d’un altre país.

El govern espanyol refusa fer “suposicions”

Bolaños no ha aprofundit en suposicions sobre l’autoria de l’espionatge o la qüestió pel qual podrien estar motivats. “Hi ha una investigació en marxa i avui compartim fets que són contrastats, no suposicions, fets d’enorme gravetat fets fora de la llei”, ha remarcat el ministre de la Presidència. El govern espanyol emmarca el cas Pegasus en un problema que afecta ja més d’una vintena de països.

Segons el govern espanyol, els informes tècnics que ha fet un òrgan del propi CNI, el Centro Criptológico Nacional, indiquen que “no hi ha proves que s’hagin produït intrusions legals” amb Pegasus als telèfons de Sánchez i Robles. Els telèfons de la resta de membres del govern també se sotmetran a una investigació que està en curs. Ara el govern espanyol diu que implementarà mesures per “enfortir mecanismes de seguretat” i que serà eines que posarà a disposició de la resta d’institucions, també els “governs autonòmics”. “El govern serà inflexible amb qualsevol vulneració de drets fonamentals”, ha remarcat.

Amb el seu plantejament, el govern espanyol també sembla voler contrarestar les informacions sobre el Catalangate, que han tingut un impacte internacional destacat. “Treballem per aclarir els fets i garantir la privacitat de les persones, aquest és el compromís inequívoc del govern”, ha dit Bolaños. “Espanya és una democràcia plena amb totes les garanties, homologable als països del nostre entorn”, ha reblat. La Moncloa canvia de discurs dues setmanes després que esclatés l’escàndol del Catalangate, davant del qual no va activar cap mesura immediata.

Pegasus, escàndol internacional

El Catalangate va ser destapat per la revista nord-americana The New Yorker fent públics informes elaborats per un centre universitari, el Citizen Lab de la Universitat de Toronto. Quan es va destapar aquest cas el govern espanyol es va limitar a negar qualsevol vinculació amb el cas d’espionatge. L’independentisme va fer una roda de premsa unitària a Brussel·les per denunciar el “joc brut” contra el moviment i va anunciar un conjunt de querelles que s’han començat a presentar. Bolaños va viatjar a Barcelona per reunir-se amb Laura Vilagrà, però la trobada no va satisfer el Govern, que reclama explicacions.

Laura Vilagrà i Félix Bolaños a la reunió sobre el Catalangate / Govern

La Comissió Europea, que considera “inacceptable” l’espionatge a ciutadans, periodistes i polítics europeus, s’ha desentès de qualsevol investigació i ha reclamat a l’estat espanyol que ho investigui. El Parlament Europeu debatrà sobre l’espionatge a eurodiputats amb el programa Pegasus, mentre en paral·lel hi ha una comissió especial que investiga l’ús de programes espia per part dels estats europeus contra els seus propis ciutadans.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Has a maig 02, 2022 | 11:49
    Has maig 02, 2022 | 11:49
    Ara que Sanches ha estat espiat cal investigar-ho rapid! En canvi quan 65+ indepes ho han estat, no és important i és per la sacrosanta unidad de escanya! Aneu a la merda amb les vostres pantomimes feixistes. Ningú us creu
  2. Icona del comentari de: Ver a maig 02, 2022 | 11:55
    Ver maig 02, 2022 | 11:55
    Ara sí que els medis del règim totalitari se’n faran ressò a la premsa i la televisió. Aquest és simplement un moviment tàctic per exculpar-se d’haver espiat indepes. Quin fastic de país feixista, podrit de dalt a baix, i que no té solució.
  3. Icona del comentari de: Ricard a maig 02, 2022 | 12:45
    Ricard maig 02, 2022 | 12:45
    Aquests racistes, criminals, covards i pancastellanistes ens prenen per imbècils. És indignant com uns polítics castellans poden menysprear d'aquesta manera uns ciutadans. Les paraules de tota aquesta colla són un increïbles per ridícules (i poc preparades), des del primer dia. Si hi ha crims del deep state aquesta colla fa decennis que no actuen. I el més indignant és que quan el deep state actua contra els catalans ja els ha estat bé, i callen còmplicement. Quin fàstic!
    • Icona del comentari de: JordiP a maig 02, 2022 | 19:43
      JordiP maig 02, 2022 | 19:43
      A Espanya no hi han "ciutadans": només hi han "súbdits". I els manaires de la meseta tot ho pensen, dissenyen, executen i dissimulen en base a aquesta suposició.
  4. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 02, 2022 | 13:38
    Gonzalo maig 02, 2022 | 13:38
    Seguid vomitando bilis, banda de sediciosos golpistas. Aún habéis salido bien parados.
    • Icona del comentari de: Gonçal a maig 02, 2022 | 20:35
      Gonçal maig 02, 2022 | 20:35
      Menja't un ou farrat cridant andapandanchia, capullo!
  5. Icona del comentari de: Ferran a maig 02, 2022 | 14:11
    Ferran maig 02, 2022 | 14:11
    Y hasta ahora no se habían enterado....de que habían otras cloacas que las suyas....
  6. Icona del comentari de: LUIS a maig 02, 2022 | 17:45
    LUIS maig 02, 2022 | 17:45
    Ridiculo Sanchez, eres otra marioneta de la cobarde dictadura neofranquista que espía, persigue ideologías y echa a la calle a sus perros salvajes asesinos a pegar a la gente que vota pacificamente. Sanchez, estás sentenciado. El regimen criminal del 78 va a tener que cambiar de muñeco en breve Has dejado en ridiculo a tus jefes hasta extremos insospechados, lo de decir que te han espiado a ti también solo complica la situación hasta dejar en entredicho que clase de gobierno presides, y que clase de estado sois. Tus jefes, los que mandan dar palizas, no te lo van a perdonar Eres un perfecto payaso
  7. Icona del comentari de: Cal dir-ho a maig 02, 2022 | 18:05
    Cal dir-ho maig 02, 2022 | 18:05
    Pegasus i Candaru son, una mena de programes que en principi només poden adquirir els estats per a lluitar contra el terrorisme i el narcotràfic. L'àmbit "extern" d'Espanya rau en que aquests serveis cal subcontractar-los, son subministrats i funcionen des de servidors que son fora de l'estat espanyol. Però és clar tot plegat no vol pas dir que "l'interessat" en la informació espiada sigui en àmbits "externs". Tot apunta que el govern i estat espanyol intentaran cercar de fer pagar les neules cap a Israel. Temps.
    • Icona del comentari de: I potser no nomès Israel a maig 02, 2022 | 19:05
      I potser no nomès Israel maig 02, 2022 | 19:05
      Que no sigui que a l'inefable jutge de la Operaciò Volhov li vingui un'altra inspiraciò i vulgui culpar als russos via independentisme català, per allò de la destabilitzaciò de l'estat i tal. Esperem que no, que Putin no tè manies i si li toquen els nassos va a l'engròs....
      • Icona del comentari de: JordiP a maig 02, 2022 | 19:52
        JordiP maig 02, 2022 | 19:52
        És justament el que anava a dir: si és possible fer simulacions en Pegasus, ara els criptògrafs del Gobierno n'han fet una que simula les intrusions en els mòbils de P.Sànxes i M.Roures. Igual acaba sortint alguna més. Amb això dissimulen que han estat espiant (i robant intimitat) a una pila de perillosos indepes catalans, segint la línia 007 del PP quan manava. Ara "descubriran" que els catalans van anar a Rússia per a convèncer els rusos per tal que fèssin les intrusions del Gobierno. Així lliguen "independentisme català" amb Rússia. Només falta trobar la connexió amb ETA. Y santas Pascuas! Els espanyols s'ho empassaran sencer i Sànxes i el PPPSOE passaran a ser els herois salvadors de la Pàtria que van jugular la secessió.
  8. Icona del comentari de: Especulem a maig 02, 2022 | 18:31
    Especulem maig 02, 2022 | 18:31
    I si l'espionatge del CatalanGate i els de Robles i Sanchez tinguessin a l'origen estats diferents ? Repasseu la relació Marroc- Espanya fa un any... i alhora recordeu hi ha indicis que Marroc ja va espiar Macron amb Pegasus... Ho deixo anar.
  9. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 02, 2022 | 18:54
    Gonzalo maig 02, 2022 | 18:54
    Somos el hazmereir de Europa. Me da asco ser español.
    • Icona del comentari de: • a maig 02, 2022 | 20:18
      maig 02, 2022 | 20:18
      És allò que diu el seu DNI.
  10. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a maig 02, 2022 | 19:25
    LLARENA dPENA maig 02, 2022 | 19:25
    Jo no em crec aquesta nova historia Ñorda. No m'ho crec. Ni que, com algú ja ha dit, siguin altres clavegueres franquistes encara més produndes, per protegir el régimen. Tota aquesta gent, diguin el que diguin, son partidaris del "una, grande y libre" franquista al preu que sigui i costi el que costi, per sobre de tot, la unidad d'España. Si els que, se suposa, que no tenen els mateixos sentiments i ideals franquistes com el PP, VOX i els que siguin, com podrien ser els caps del PSOE desde la transició, no haurien fet el mínim intent de fer desapareixer tot el llegat franquistes i lleis encara en vigor dels temps del dictador fascista, per posar un eixemple ?. Ñordia, no te remei , se pinte la mona como se pinte ...
  11. Icona del comentari de: A l'aguait a maig 02, 2022 | 20:46
    A l'aguait maig 02, 2022 | 20:46
    A sobre, ara es faran les víctimes o els hi donaran la culpa als "moros". Està agafant un caire de Sarsuela madrilenya que podria fer riure si no fos tan penós i no haguessis llençat els diners a gavadals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa