El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pegasus arriba al Parlament Europeu en plena polèmica pel Catalangate
  • CA

La comissió del Parlament Europeu que investiga el programa Pegasus i altres sistemes d’espionatge es posa en marxa aquest dimarts en plena polèmica pel Catalangate, l’escàndol d’espionatge espanyol a líders i activistes independentistes destapat pel grup d’experts en ciberseguretat The Citizen Lab. La nova comissió especial de l’Eurocambra celebrarà aquesta tarda la seva primera reunió per triar el president i els vicepresidents del grup treball.

El grup dels Verds/ALE proposarà l’eurodiputada independentista Diana Riba (ERC), que va ser víctima del programa Pegasus el 2019 –quan ja era membre del Parlament Europeu–, perquè ocupi una de les quatre vicepresidències de la comissió. Entre els 38 membres de la comissió especial hi ha el president català a l’exili, Carles Puigdemoent, i l’exministre espanyol de Justícia, Juan Fernando López Aguilar (PSOE).

Després de la constitució formal de la comissió, experts de Forbidden Stories, The Citizen Lab i Amnistia Internacional compareixeran per explicar les seves investigacions sobre ciberespionatge i l’ús de programes maliciosos per controlar dissidents polítics i activistes arreu del món. El Parlament Europeu va decidir investigar aquesta mena de programes al març, després que es filtressin les primeres denúncies per l’espionatge contra periodistes, polítics, diplomàtics, advocats, empresaris i actors de la societat civil a través de programes de vigilància com Pegasus. L’Eurocambra vol determinar si el seu ús viola la legislació de la UE. Està previst que les conclusions es presentin d’aquí a un any, quan la comissió hagi acabat la seva feina.

El Catalangate

La investigació de The Citizen Lab ha destapat una operació d’espionatge contra l’independentisme que afecta els últims quatre presidents de la Generalitat –Pere Aragonès, Quim Torra, Carles Puigdemont i Artur Mas– i una seixantena de polítics, advocats i activistes, la gran majoria víctimes del programa Pegasus, que l’estat espanyol hauria fet servir per accedir als seus ordinadors i dispositius mòbils. Els dirigents de l’ANC i Òmnium Elisenda Paluzie, Jordi Sànchez o Marcel Mauri estan entre els espiats, a més d’una trentena de polítics de Junts, ERC o la CUP. El grup d’investigació de la Universitat de Toronto ha denunciat que hi ha “nexes” que connecten l’espionatge amb “una o més entitats del govern espanyol”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Les coses pel seu nom a abril 19, 2022 | 12:39
    Les coses pel seu nom abril 19, 2022 | 12:39
    Ara als aparells de l'estat espanyol els hi diem "entitats" ? Menys aigualir el monstre espanyol i més sentit d'estat. Un elenc d'algunes "entitats" espanyoles : El lawfare, els fiscals de confiança que afinen, els redactors d'informes tacito, Villarecos, fons reservats, jutges de judicis farsa, clavegueram d'estat, les forces d'ocupació que fan ràtzies a domicili de matinada...
  2. Icona del comentari de: izan a abril 19, 2022 | 12:56
    izan abril 19, 2022 | 12:56
    a ver ..La Pegaso ya hace años que petó , no? estaba la fábrica ahí en la sagrera, mi abuelo trabajó unos años.. qué coño vienen ahora con Pegaso?
  3. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a abril 19, 2022 | 13:02
    Doctor Strangelove abril 19, 2022 | 13:02
    És impossible que el govern espanyol hagi fet servir Pegasus per a espiar la dissidència política.Doc
  4. Icona del comentari de: Sapiens a abril 19, 2022 | 16:55
    Sapiens abril 19, 2022 | 16:55
    Quina casualitat, no?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa