El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont, Borràs i Torra reivindiquen Macià com a pioner independentista
  • CA

El president a l’exili, Carles Puigdemont, la presidenta al Parlament, Laura Borràs, i l’expresident Quim Torra, han reivindicat avui la figura del president Francesc Macià com un dels pioners de l’independentisme arreu d’Europa. Ho han fet al Museu d’Història de Catalunya, on es celebrava l’acte de celebració del centenari del partit independentista Estat Català, fundat pel mateix president vilanoví l’any 1922. “Estat català representa la continuïtat històrica de la Catalunya independentista”, deia el president Puigdemont, qui ha intervingut telemàticament. Puigdemont afirma que el llegat d’Estat Català és la voluntat de “ser“.

Tots ells han reafirma la unitat com a idea per afrontar el que anomenen “camí” que ha recórrer l’independentisme. L’expresident de la Generalitat Quim Torra, de fet, ha dit que “contra la moderació de la època, Estat Català proposava la radicalitat”. Torra interpreta que el partit pioner independentista sempre alertava del pactisme amb l’Estat Espanyol. “Davant la por del país, sempre han reclamat audàcia”, diu.

Puigdemont en la celebració del centenari d'Estat Català / Mireia Comas
Puigdemont en la celebració del centenari d’Estat Català / Mireia Comas

Torra compara la DUI del 1931 amb la del 2017

Torra també ha comparat els tres dies de negociacions de Macià amb l’Estat espanyol quan va proclamar la independència el 1931, amb la situació que es va viure a Catalunya durant l’octubre del 2017. La presidenta del Parlament, alhora, reivindica que Estat Català constata que l’independentisme “no és una cosa de quatre dies”, i ha demanat ser dignes de la memòria de Macià. El també coronel també va ser clau a l’hora de recuperar la Generalitat i el Parlament, fet que Borràs ha agraït, tot i la “repressió que estem vivint”.

A més, han tingut l’oportunitat de fer els seus parlaments l’exconseller Josep Lluís Carod-Rovira, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, i la presidenta de l’Assemblea de Representants del Consell per la República, Ona Curto. Carod Rovira ha alertat que Espanya és “irreformable” i que les elits de Madrid “ho xuclen tot”. “Els botifles són aquells que fan negoci amb la dependència”, ha exclamat.

Carod-Rovira adverteix del poder de les elits de Madrid

Josep Andreu i Ona Curto han reivindicat l’ús de l’exili com a eina, tal com va fer Francesc Macià, i han denunciat un Estat espanyol “franquista, imperialista i que no ha trencat amb la monarquia”.

L’acte ha iniciat amb un vídeo on recollia tots els moments històrics del partit, com ara el complot del Garraf o els fets de Prats de Molló. Alhora, han reafirmat les figures de diferents membres fundadors del partit com Francesc Macià.

Posteriorment, ha seguit amb un vídeo del líder de Bildu, Arnaldo Otegi, qui s’ha dirigit al poble català definint-los com a “poble germà” del País Basc. “Al final del nostre camí hi ha les repúbliques dels Països Catalans i les basques”, deia el líder basc. Alhora, la membre de l’executiu de l’Estat Català, Conxita Bosch, ha anat en la mateixa línia, reivindicant el progressisme en el qual va començar Estat Català i les associacions que treballen per la independència de les nacions sense estat.

Borràs, Torra i Carod Rovira a la celebració del centenari d'Estat Català / Mireia Comas
Borràs, Torra i Carod Rovira a la celebració del centenari d’Estat Català / Mireia Comas

Estat Català, el primer partit independentista

Estat Català va ser el primer partit independentista a Catalunya, fundat l’any 1922 per l’aleshores coronel Francesc Macià. És el partit més antic a Catalunya i que continua tenint activitat, i és el segon partit nacionalista d’Europa, per darrera del Sinn Féin irlandès. De fet, ara mateix està integrat en el partit Moviment d’Esquerres, que en les últimes eleccions va anar en coalició amb Junts.

Altres dirigents fundadors d’una de les tres branques que va fundar Esquerra Republicana de Catalunya van ser Lluís Marsans, Daniel Cardona, Domènec Solé, Manuel Pagès, tots ells dirigents de la Federació Democràtica Nacionalista, que reclamava el dret a l’autodeterminació de Catalunya i l’establiment d’una federació o confederació de totes les nacions de la Península Ibèrica.

Estat Català s’inspira en el Sinn Féinn

De fet, promovia la lluita armada, imitant el moviment independentista irlandès, que feia pocs anys havia assolit la seva independència del Regne Unit. Curiosament, com que el partit majoritari a Catalunya és la Lliga Regionalista, dirigit per personalitats com Francesc Cambó o Enric Prat de la Riba, va anar a buscar el seu finançament als catalans que residien a Cuba.

Dos dels esdeveniments més rellevants d’Estat Català van ser el conegut complot del Garraf, el qual es basava en atemptar contra el rei Alfons XIII, i en la invasió des de Prats de Molló, on Macià va organitzar un escamot per a envair el sud del Principat. Ambdós objectius no es van assolir perquè en els dos casos van hi va haver un delator.

Més enllà dels parlamentaris, han estat presents a l’acte la portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, els diputats Francesc de Dalmases, Antoni Castellà i Aurora Madaula, així com el regidor Ferran Mascarell i el vicepresident de l’ANC, Jordi Pesarrodona, juntament amb l’activista Eliseu Climent. També hi han estat presents familiars dels fundadors d’Estat Català.

Més notícies
Laura Borràs durant la compareixença al Parlament en què va dir que no dimitirà
Borràs avisa de l’ús de la corrupció per anar contra la dissidència
Notícia: Borràs avisa de l’ús de la corrupció per anar contra la dissidència
Comparteix
La presidenta del Parlament adverteix del lawfare que pot suposar l'ús de la corrupció per anar contra els adversaris
Quim Torra i Josep Costa, en una imatge d'arxiu / Europa Press
Torra i Costa s’atrinxeren al Suprem pel cas Pegasus
Notícia: Torra i Costa s’atrinxeren al Suprem pel cas Pegasus
Comparteix
Batalla sense quarter de l'expresident de la Generalitat i l'exvicepresident del Parlament per la competència del cas amb acusacions “d’arrogància als magistrats"
Miquel Iceta, entrevistat per El Món al seu despatx del Parlament / Jordi Borràs
Iceta insinua que es podria indultar Puigdemont si torna
Notícia: Iceta insinua que es podria indultar Puigdemont si torna
Comparteix
El ministre de Cultura i exlíder del PSC reitera que es necessita una reforma en els delictes de rebel·lió i sedició la Codi Penal
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre homòleg al govern espanyol, Félix Bolaños, reunits al Palau de la Generalitat / Govern
Pere Aragonès i Pedro Sánchez es reuniran el 15 de juliol a Madrid
Notícia: Pere Aragonès i Pedro Sánchez es reuniran el 15 de juliol a Madrid
Comparteix
Ho han acordat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre homòleg del govern espanyol, Félix Bolaños, en una trobada a Palau

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Bastant ruquets aquests corruptes prUcessistes cap enlloc a juliol 08, 2022 | 17:57
    Bastant ruquets aquests corruptes prUcessistes cap enlloc juliol 08, 2022 | 17:57
    Des del 1714 no hi ha hagut ningú fins Macià que reclamés la independència de Catalunya? "Pioner" vol dir primer, que's pot esperar d'un venedor d'assegurances... P.D. De veritat creus que'n 200 anys ni hi havia independentisme actiu com ara amb els prUcessistes?
    • Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 09, 2022 | 09:24
      Gonzalo juliol 09, 2022 | 09:24
      Pues teniendo en cuenta que en 1714 luchaban al lado de un aspirante al trono de España de la Casa de Austria...o eso también es mentira? Menuda empanada mental arrastrais.
    • Icona del comentari de: No ho crec, ho sé a juliol 09, 2022 | 13:59
      No ho crec, ho sé juliol 09, 2022 | 13:59
      En 200 anys no hi va haver independentisme actiu com ara; tot al contrari. La teoria catalanista va néixer a finals del segle XIX i principis del XX. I era regionalista; de mica en mica s'ha anat transformant.
  2. Icona del comentari de: Independentista a juliol 09, 2022 | 08:27
    Independentista juliol 09, 2022 | 08:27
    Doncs si, és cert. I també ho és que els que blasmen al President Puigdemont per haver fet marxa enrera en la declaració d'independència, també haurien de blasmar Macià. Va fer exactament el mateix: després de proclamar la República Catalana va acceptar el succedàni de la Generalitat.
    • Icona del comentari de: Ah si? a juliol 09, 2022 | 14:45
      Ah si? juliol 09, 2022 | 14:45
      Macià va suspendre la DUI en segons i va fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat? Menteixes com la majoria de corruptgents, Macià va proclamar la república catalana dins la federació ibèrica, i així es ga quedar fins Paquito Franco un cojón. Gentola com tu només sou corruptes prUcessistes cap enlloc que mentiu i enganyeu per seguir exprimint les menjadores...
    • Icona del comentari de: elMónCorruptgent.Cot a juliol 09, 2022 | 14:48
      elMónCorruptgent.Cot juliol 09, 2022 | 14:48
      No pateixis, Cot deixa de publicar massa sovint la majoria de veritats que s'escriuen sobre el batxiller foll que va suspendre la DUI en segons abans de fugir deixant-ho tot i tothom enmerdats.
  3. Icona del comentari de: teix a juliol 09, 2022 | 11:15
    teix juliol 09, 2022 | 11:15
    Fa uns anys que en Quico Sallés recordava en aquest diari que ell besavi de l’instructor i llorejat fuet del procés, el jutge Pablo Llarena, Toribio, exercia com a secretari de l’ajuntament de Torregrosa no va tenir cap problema per fer-se a la terra i allí fou enterrat (ca constància que en Pablo l’hagi visitat) i que el seu avi, Joan Llarena, pedagog i inspector d’Ensenyament, hi va romandre i que va ser amic (i econòmicament col·laborador) de Macià amb el qual mantenia correspondència en català. “Era un renovador pedagògic i un innovador de l’escola catalana fins al punt que va participar activament de les reformes educatives de La Mancomunitat”. Amistat i correspondència que fa mantenir malgrat ser traslladat a la Inspecció d’Ensenyament a Burgos i així, en la nostra llengua, el 1931 felicitava i se’n congratulava per “l’aprovació a les Corts espanyoles de l’article 48 de la Constitució republicana que garantia l’ensenyament públic i en català”. Però, en el redactat definitiu, la Cambra... no en va fer cap menció. Tot pel castellà (art 50)! He pensat adient aquesta recordança per allò de la llengua catalana a l’escola però d’altres aspectes també se’n podria treure suc. El Joan Llanera tenia cinc germans, dels qual no se’n sap però, si ell era afecte al republicanisme potser almenys part de la família també ho era i, possiblement es va quedar aquí possiblement va sofrir la repressió franquista. El seu pare va tenir temps de traslladar-se, crec que a Valladolid
  4. Icona del comentari de: Lluït a juliol 09, 2022 | 11:18
    Lluït juliol 09, 2022 | 11:18
    I???? Farts de que s'esmercin tants afanys per declaracions intrascendents mentre davant dels gravísims problemes que angoixen la població i bloquegen el futur de Catalunya, com són els derivats de la invasió delinqüencial, o foten disbarats o miren cap a altra banda. No cobreu per marejar la perdiu sinó per gestionar bé el país. Òstia!
  5. Icona del comentari de: Clara a juliol 09, 2022 | 11:41
    Clara juliol 09, 2022 | 11:41
    Cabreja molt veure com es perd el temps en anècdotes i no es dona solució al més greu problema que té el país com és el robatori d'habitatges que deixa desprotegits als perjudicats i propicia la invasió escandalosament massiva de Catalunya per tota mena de delinqüents, màfies i pàries de la terra a càrrec dels ocupats. Mentre Catalunya empobrida, es va degradant aquests polítics irresponsables, en lloc de possr-hi remei, es perden en floritures.
  6. Icona del comentari de: MHP a juliol 09, 2022 | 14:03
    MHP juliol 09, 2022 | 14:03
    Macià? El teniente coronel del exèrcit espanyol? El que signava com Francisco Maciá? es aquest? Va aceptar revifar la generalitat de Catalunya i un estatut d'autonomia, res més. Els 3 pallasos de la foto no saven història? Com sempre, venen motos? Ja han cridat als impresentables del INH per que canvien l'història?
  7. Icona del comentari de: Només 3 cementaris? a juliol 09, 2022 | 14:51
    Només 3 cementaris? juliol 09, 2022 | 14:51
    Sembla que'l censor fa hores extres...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa