El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El cas Juvillà posa en guàrdia l’independentisme al Parlament pel judici a Reguant
  • CA

El cas de la inhabilitació del ja exdiputat cupaire Pau Juvillà ha fet posar en guàrdia els partits independentistes al Parlament de Catalunya davant una virtual inhabilitació d’una altra diputada de la mateixa formació, Eulàlia Reguant. Una situació que es podria viure ben aviat perquè el judici per desobediència se celebrarà al Tribunal Suprem el primer de març.

La situació que ha viscut el Parlament les darreres setmanes arran de la inhabilitació de Juvillà ha sotragat la majoria independentista una altra vegada. “Hem de treballar perquè això no torni a passar i ja hem posat fil a l’agulla”, asseguren fonts parlamentàries en conversa amb El Món. “El que no pot ser és que l’abús de la inel·ligibilitat sobrevinguda de la Junta Electoral Central quedi tapat per la manca d’iniciativa del Parlament i dels grups independentistes”, insisteixen.

Arribarà la inhabilitació, plausible, d’Eulàlia Reguant i ens trobarem en el mateix escenari”, informen les mateixes fonts. D’aquí que defensin que, en la mesura que els terminis ho permetin, es reformi el reglament per tal de “blindar” encara més la figura del diputat o bé articular un front a Madrid, al Congrés de Diputats, per reformar l’article 6.2B de la LOREG, en què es basa la inhabilitació administrativa. Així mateix, buscar i incrementar la pressió processal contra la JEC i els seus membres, per poder internacionalitzar el que qualifiquen “d’abús de dret”. Ara bé, totes aquestes mesures necessiten temps i paciència.

“Aquests dies n’hem après molt”, apunten fonts de les formacions independentistes. “S’ha vist que no hi havia prou eines ni prou força per mantenir els anomenats drets dels diputats”, admeten amb un punt de resignació. De fet, algunes fonts expliquen que “dimecres van estar a punt de sortir els tres partits i explicar fil per randa la impotència davant la situació” i denunciar encara amb més força la JEC.

Però finalment, la roda de premsa va decaure per la detenció dels activistes prohabitatge i perquè la CUP volia emfatitzar la injustícia que estava patint el seu diputat. A més, el relleu de Juvillà per Carles Riera a la Mesa s’havia de fer per vot delegat i la majoria de l’òrgan que regeix la cambra va témer que es pogués impugnar. De tota manera, els cupaires han volgut rebaixar la tensió aquest migdia deixant clar que no entrarien al debat de si calia que Borràs dimitís o no.

“La gestió no s’ha fet bé”, conclouen les mateixes fonts. “S’ha evidenciat que hi ha diferències entre els partits de Govern que no van veure clara l’estratègia de plantada conjunta de Parlament i Palau”, raonen. En aquest punt, hi ha fonts del politburó de JxCat que afirmen a El Món que “Jordi Sànchez, secretari general de la formació, es frega les mans davant la crisi perquè entén que afebleix Laura Borràs, la seva adversària dins el partit”. És a dir, que les desavinences van molt més enllà que no pas entre els partits, sinó internament.

Informe de la cronologia

Per altra banda, i en un aspecte més formal, la Mesa del Parlament ha demanat un informe als serveis de la casa per aclarir el ball de dates sobre la retirada de l’escó . Segons fonts parlamentàries, s’ha demanat “una nota” que comprengui i detalli els fets entre el 27 de gener i el 4 de febrer, de manera interna i no política, per esbrinar des de quin dia Juvillà ja no és diputat. És la secretària general qui haurà de sol·licitar tota aquesta informació. D’altra banda, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha mantingut en la trobada que s’explicarà davant la cambra. Borràs va manifestar que ho faria en Junta de Portaveus, una reunió que se celebra amb tots els grups parlamentaris a porta tancada.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 08, 2022 | 21:43
    Gonzalo febrer 08, 2022 | 21:43
    Y la siguiente nominada a abandonar el parlamento regional catalan es....representando a Barcelona....Eulalia "no hay dios que la empotre" reguant.
  2. Icona del comentari de: Per que voteu a traidors catalanets?? Apa a cantar el cara al sol! a febrer 08, 2022 | 22:57
    Per que voteu a traidors catalanets?? Apa a cantar el cara al sol! febrer 08, 2022 | 22:57
    Txaperos d'espanya, col·laboracionistes, tontos utils i curs de gambals a la foto, i encara manquen els d'ERE i juntos por espanya
  3. Icona del comentari de: Pregunta freqüent a febrer 09, 2022 | 00:50
    Pregunta freqüent febrer 09, 2022 | 00:50
    Posa en guàrdia l'Independentisme? Dieu? Què estàvem, de vacances?
  4. Icona del comentari de: ciutadà a febrer 09, 2022 | 08:52
    ciutadà febrer 09, 2022 | 08:52
    A vosaltres només us preocupa el sou i la poltrona. Si aquestes coses perillen aleshores si us moveu. Per a res més.
    • Icona del comentari de: ciutadania a febrer 09, 2022 | 09:54
      ciutadania febrer 09, 2022 | 09:54
      És clar com al teu cap de ciutadans, Rivera. Si us plau no et facis el graciós ni ens intentis aixecar la camisa.
  5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 09, 2022 | 09:38
    Pere Llimonera i Citronell febrer 09, 2022 | 09:38
    Uffff... Que decepción de gente, los DesoCUPats, siempre en los mundos de Yupi, en vez de ocuparse en cosas reales y realizables... Siempre en la tierra de la Fantasía y el Fachorrerío y siempre con sandeces y causas pobres y sinsentido; en vez de ocuparse del pueblo y sus problemas de verdad... Hay que mostrarse firmes contra el 'feixisme' de esta gente y exigirles que vayan al Parlament a trabajar y ocuparse de los problemas reales de Catalunya y del Pueblo, no de chorradas, ni de cabezonerías sobre causas perdidas en las que saben, ademas, que N0 tienen razón... Lo suyo es puro postureo pseudo-revolucionario; pero sobre todo, anti-Democrático... ¿Qué no substituirán a Pau Juvillà hasta que el Tribunal Supremo no “se pronuncie”? ... Pues, bueno, pues vale... pues molt bé... entonces tendrán un diputado menos. !Allá ellos! Pau Juvillà ya N0 es diputado porque lo que hizo es ilegal y sanseacabó... La Tabla de Dialogo está siendo muy útil, para llevar las cosas sin tensión y sin que afecten a la economía aun mas; que en el estado que está, no necesita sobresaltos ni fantasías, sino recuperarse; y esto no ocurrirá si el fachorrerio ultra-derechista de patrias-inventadas se obceca en fantasías y posiciones intransigentes y en no respetar a la mayoría del pueblo y a la Democracia...
  6. Icona del comentari de: Anna a febrer 09, 2022 | 09:52
    Anna febrer 09, 2022 | 09:52
    Per dignitat en Juvillà ha de tornar al Parlament.
    • Icona del comentari de: Tens rahó Anna a febrer 09, 2022 | 13:29
      Tens rahó Anna febrer 09, 2022 | 13:29
      Però des del moment en que els "partits" van acceptar el 155 i les eleccions que s'han fet des de llavors, el Parlament no te ni dignitat ni legitimitat. Tots busquen assegurar el sou i les prevendes de partit del estado.
  7. Icona del comentari de: A l'aguait a febrer 09, 2022 | 12:54
    A l'aguait febrer 09, 2022 | 12:54
    Tornarem a ser testimonis d'un altre vodevil com el de la setmana passada? o haurem d'aguantar fins a les properes eleccions per deixar més clar lo que volem per al nostre país?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa