La comissió d’ordre públic del Parlament, a punt de constituir-se

Finalment, el que havia de ser un dels plats estrella de la legislatura ja té data per sortir de la cuina: serà la setmana entrant. El ple del Parlament programat per a dimecres i dijous constituirà la comissió d’estudi sobre l’ordre públic a Catalunya. De fet, l’ordre del dia del plenari té previst la comunicació formal de la composició de la mesa de la comissió, segons estipula l’article 49.2 del reglament de la cambra. A més, també és previst que hi hagi diferents interpel·lacions al Govern sobre seguretat pública i la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, que porten la signatura ERC, JxCat, Vox, Ciutadans i el PP. Si el calendari es compleix, la comissió es constituirà al llarg del ple i en dues setmanes a tot estirar, encetarà la seva singladura.

La creació d’aquesta comissió va ser arran de la coincidència de l’arrencada de la legislatura i les negociacions per formalitzar Govern amb les protestes per l’empresonament del raper Pablo Hasèl. De fet, en va determinar la negociació de la investidura. Unes actuacions policials polèmiques que van suposar, en primer terme, un acord entre la CUP i JxCat, al qual posteriorment s’hi va afegir ERC, per revisar el model d’ordre públic. La comissió parlamentària va ser un punt d’acord per al pacte de legislatura. I ara, després de dormir el son dels justos durant uns mesos, la comissió veurà la llum, un fet que ha començat a generar debat i estratègies de cada grup parlamentari.

El Parlament mentre parla el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al debat de política general / ACN

Formalment l’acord de constituir la comissió és del passat 21 de juliol, quan ERC, JxCat, la CUP i ECP van proposar en el debat plenari crear aquesta comissió d’estudi sobre el model policial. En principi, l’objecte d’aquesta comissió seria analitzar i investigar els mecanismes de control, avaluació i investigació de les actuacions policials i la possibilitat d’implantar mecanismes independents de control i fiscalització d’aquestes actuacions i revisar el model d’ordre públic. També s’hi incloïa la possibilitat de plantejar-hi canvis i la transparència en la informació per part del departament d’Interior i analitzar les actuacions de la divisió d’informació dels Mossos d’Esquadra i “el seguiment” que fa “d’activistes polítics”.

El debat no va ser neutre. El PSC-Units per Avançar va presentar esmenes a la proposta, formulades bàsicament pel seu portaveu d’Interior i exconseller del ram, Ramon Espadaler. Els socialistes demanaven tenir presents les conclusions de la comissió que es va celebrar l’any 2013 i que va fer retirar les pilotes de goma de l’arsenal dels Mossos d’Esquadra. Una comissió que va articular l’actual model policial d’ordre públic i dels antiavalots que també va ser producte de les circumstàncies, el cas Ester Quintana. El cas de la ciutadana que va perdre un ull en les manifestacions per la vaga general del 2012 i va generar tot un canvi de paradigma als Mossos d’Esquadra i al Departament d’Interior, a més de generar una crisi profunda amb dimissió del director general de la Policia d’aleshores, Manel Prat, i canvis en els comandaments de les unitats antiavalots.

Finalment es va aprovar crear aquesta nova comissió amb els vots dels seus impulsors i l’abstenció del PSC, en constatar que li admetien la seva esmena. Quan es creï, la integraran dos membres de cada grup i hi podran assistir tècnics, responsables polítics, membres del Departament d’Interior, especialistes, membres d’entitats i altres persones que es puguin considerar d’interès. Tindrà una vigència d’un any i redactarà un informe final. Un informe que marcarà l’acció legislativa, executiva i administrativa per reorientar el model d’ordre públic. Un document que el conseller Joan Ignasi Elena i el director de la policia, Pere Ferrer, hauran de tenir present alhora de reformular un dels punts més sensibles de la seguretat pública de Catalunya.

Nou comentari