El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Brimo, un model gairebé únic

El model policial d’ordre públic. Un concepte que torna a protagonitzar el debat polític i social arran de les protestes per l’engarjolament de Pablo Hasél. A Catalunya, aquest debat sempre està viu i en situacions conflictives com les actuals es torna a enverinar. La Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d’Esquadra torna a estar en el punt de mira, tot i el control parlamentari i social a la qual ha estat sotmesa els darrers anys. Bona mostra d’aquest control va ser la comissió parlamentària d’estudi dels models de seguretat i ordre públic i de l’ús de material antiavalots en esdeveniments de masses que va retirar del polvorí dels Mossos les pilotes de goma i, de retruc, va establir directrius de noves formes d’actuació i protocols d’intervenció.

“La funció de les unitats antiavalots es pot resumir en dues tasques: contenir i dispersar”, comenta en conversa amb EL MÓN un veteraníssim comandament dels Mossos que va dirigir aquesta unitat. L’especialització de la unitat i les eines que tenen han fet que la Brimo tingui un model diferenciat, segons els criteris de l’estat major dels Mossos, de les Unitats d’Intervenció Policial del Cos Nacional de Policia o els Grups de Reserva i Seguretat de la Guàrdia Civil. Per exemple, aquests dos cossos tenen en el seu arsenal les pilotes de goma i no els tremola la mà alhora de dispararr-ne.

“La Brimo dels darrers anys té components del model suec, de l’alemany, del britànic i d’Irlanda del Nord”, explica un expert d’Interior encarregat de l’estudi de l’ordre públic a Catalunya. De fet, a Catalunya hi ha dos grans experts europeus en la matèria: Marc Pons, que va participar del Godiac, el projecte europeu més ambiciós en matèria d’ordre públic, i el professor Francesc Guillén, jurista i criminòleg i estudiós de polítiques de seguretat, que ha escrit una veritable bíblia de l’ordre públic, Desencuentros entre la policía y el público. Factores de riesgo y estrategias de gestión (Bosch, 2018). En els seus estudis tots dos descriuen els diferents models d’ordre públic i la seva evolució social en els darrers anys, quan han entrat en joc les xarxes socials i les noves generacions de protesta.

Tres nivells i quatre punts

La base ideològica europea contemporània dels models d’ordre públic va ser descrita per Otto Adang, un catedràtic d’Ordre Públic de l’Acadèmia de Policia Holandesa. Adang, en el seu estudi matriu, distingia tres nivells per gestionar un aldarull. En primer terme, la “gestió de la pau social”, això implica una ingent tasca informativa sobre els moviments socials. En segon lloc, la gestió de la manifestació o la protesta en si, és a dir, el control de la massa. I un tercer nivell, la gestió de l’enfrontament, si n’hi ha.

Per als experts catalans, en els seus llibres i informes, aquests tres nivells han d’esdevenir quatre punts de treball. En primer terme, una informació prèvia que inclou quin tipus de manifestant hi haurà, quines intencions té i les possibilitats de moviment o entesa. Una primera part que implica treballar diversos escenaris en prospectiva per poder preveure moviments o tàctiques concretes. “És una tasca de pura estratègia”, conclouen comandaments de la Brimo que segueixen aquestes instruccions. En segon lloc, la comunicació amb el manifestant, fins i tot, en les concentracions no autoritzades. En tercer lloc, “l’objectiu”. Un punt important per tal que la policia pugui prendre decisions pacificadores, per exemple, facilitar una ruta o un lloc de protesta. En darrer instància, la “intervenció diferenciada”. És a dir, l’actuació dels antiavalots dirigida als col·lectius concrets que poden generar l’aldarull.

El projecte Godiac i els models

Els Mossos van participar en el projecte més important europeu sobre ordre públic, anomenat GODIAC, de la Unió Europea. Godiaca és l’acrònim en anglès de “Bones pràctiques de diàleg i comunicació com a principi estratègic per controlar les manifestacions polítiques a Europa”. Hi van participar els Mossos i deu policies europees de Suècia, Xipre, Hongria, Regne Unit, Holanda, Dinamarca, Portugal, Romania, Eslovàquia i Suïssa, així com diversos instituts de seguretat pública de renom internacional.

El projecte es va allargar des de l’agost del 2010 fins al juliol del 2013 i va establir criteris i protocols conjunts per “identificar i divulgar bones pràctiques en el diàleg i la comunicació com a elements estratègics per a la gestió i la prevenció dels problemes d’ordre públic”. Una de les conclusions del projecte va ser “millorar el coneixement de les identitats socials dels diferents grups que protesten i contrarestar la radicalització d’aquests grups”. A partir d’aquest estudi, els experts de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya van establir quatre models genèrics d’ordre públic.

El model suec

Un model seria el “suec”, basat en “l’aproximació dialogada”, això és, incrementar la mediació. De fet, amb aquesta policia es va ensinistrar l’actual cap de la Brimo, l’intendent Xavier Pastor, abans d’iniciar l’exitosa Àrea de Mediació dels Mossos.

El model britànic

Un segon model és el britànic, que si bé contempla la mediació i l’aproximació dialogada és una tàctica més que no pas una estratègia. Cal tenir present que el model britànic no comporta que tots els policies actuants en una manifestació siguin agents antiavalots. Per tant, aquest model inclou la contenció –utilitzant un gran nombre d’agents– amb mediació.

El model espanyol i francès

Un tercer model se’l bateja com d’“aproximació robusta”. És el model que tira pel dret amb unitats entrenades per a la gestió directa de l’aldarull amb eines reactives i dissuasives. De fet, aquestes policies gestionen més l’aldarull que no pas l’ordre públic. Un cas de manual d’aquest model és el Cos Nacional de Policia o la Gendarmerie francesa, és un model dur.

El model alemany

Cal detallar un model sui generis que és l’alemany, basat en una quantitat d’agents antiavalots que igualin els manifestants. Un sistema car i que costa de gestionar quan hi ha èpoques de pau social. Però, els experts recorden que el pes de la memòria històrica alemanya és enorme i obliga a una policia de contenció més que d’acció i d’aquí que calguin més agents.

Model dels Mossos

La Brigada Mòbil dels Mossos és eclèctica. Els experts la descriuen com un model mixt. Els antiavalots apliquen informació prèvia i anàlisi de prospectiva. A més, la mediació té un paper clau i és un instrument estratègic abans de cada actuació, no pas tàctica. Arrodoneixen el model català, les armes dissuasives que busquen evitar la confrontació del cos a cos. El fet que no tinguin pilotes de goma, comporta utilitzar les llançadores de projectils de foam com a element de dispersió o a fer els famosos carrusels amb els furgons per evitar l’enfrontament directe amb el manifestant. Com a prova del cotó, és la incorporació de Pastor com a cap de la Brimo o la inversió de mitjans en la Unitat Central d’Informació d’Ordre Públic per fer detencions o intervencions més selectives.

Les armes desades al calaix

Els Mossos, però, tenen més armes al calaix, com el gas pebre o el canó d’aigua. N’eviten l’ús per la mala premsa que ha despertat cada vegada que s’ha insinuat la seva utilització. També han estudiat la incorporació de tanques, de malles de contenció, efectes sonors, luminotècnica i fins i tot, un reproductor de calor. Cap arma és infal·lible, però si els experts si haguessin de recomanar-ne una seria el canó d’aigua, molt utilitzat per exemple a Holanda, perquè tot i la perillositat que un manifestant prengui mal es pot regular la pressió segons la intensitat de la protesta. A l’estat espanyol aquest sistema de dispersió està mal vist per les reminiscències del règim de Franco. En tot cas, és un sistema dissuasiu perquè quan arriben molls els manifestants són identificats com a participants en la protesta per les seves famílies, i en països freds la dispersió està assegurada.

Un dels problemes que els estudiosos destaquen en els seus informes és l’escassetat de membres a les unitats antiavalots. Una unitat que amb prou feines arriba a mig miler d’efectius es queda curta per a una societat com la catalana, aficionada a la protesta. Caldrien més efectius per poder aplicar amb més eficàcia estratègies de contenció que ja tenen en els seus protocols. La Brimo ha manllevat i adaptat a la realitat catalana l’estructura d’ordre públic sueca, britànica, d’Irlanda del Nord i Holandesa. De fet, l’excap del cos, Eduard Sallent, va planificar una reestructuració de les unitats d’intervenció aplicant els darrers criteris d’aquests models policials. “Nosaltres tenim un model propi”, insisteix un dels actuals comandaments de la Brimo amb més hores de servei que les furgonetes.

“Res garanteix que no s’acabi com el rosari de l’Aurora”

Tot i la cura en l’aplicació d’un model, els experts alerten que “no hi ha cap model ni cap recepta que et garanteixi que una manifestació no acabi com el rosari de l’Aurora”. Així destaquen que cal contemporitzar les protestes actuals en un entorn de pandèmia, malestar acumulat, crisi econòmica i social, alt percentatge d’atur juvenil i pobresa cronificada. De fet, les situacions de protesta i pillatge no són exclusives d’aldarulls a Catalunya. A Londres, el 2011 es van viure assalts, cremes d’edificis i atacs a la policia per les protestes arran de la mort de Mark Duggan, un jove negre de 29 anys, en una operació policial en un barri londinenc. Així com les protestes dels armilles grogues a França o les dels EUA del darrer any. Els avalots que s’han vist a Barcelona es repeteixen en qualsevol altra protesta on fins i tot, s’han atacat hospitals. Al capdavall, són temps difícils per canviar models policials.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Bot a febrer 22, 2021 | 22:04
  Bot febrer 22, 2021 | 22:04
  La brimo són els falsos polítics que governen.
  42
  Icona de dislike al comentari de: Bot a febrer 22, 2021 | 22:04 15
  Respon
  • Icona del comentari de: Lleida a febrer 23, 2021 | 05:57
   Lleida febrer 23, 2021 | 05:57
   Que els dissolguin!!!!. Per repressors ja teníem als grisos. Sou iguals!!!
   130
   Icona de dislike al comentari de: Lleida a febrer 23, 2021 | 05:57 11
   Respon
   • Icona del comentari de: La mare superiora a febrer 23, 2021 | 10:55
    La mare superiora febrer 23, 2021 | 10:55
    no es es el mateix, aquests son els nostres. Un clar exemple del que ens espera amb l'indepencia a altres àmbits de la nostre enfonsada societat
  • Icona del comentari de: Carles a febrer 23, 2021 | 13:54
   Carles febrer 23, 2021 | 13:54
   Quina pencada, un article així. Gràcies Quico!
   • Icona del comentari de: Juli Vert a febrer 23, 2021 | 18:04
    Juli Vert febrer 23, 2021 | 18:04
    només copiar i enganxar, res mes
    22
    Icona de dislike al comentari de: Juli Vert a febrer 23, 2021 | 18:04 11
    Respon
 2. Icona del comentari de: jg a febrer 22, 2021 | 22:08
  jg febrer 22, 2021 | 22:08
  se habla mucho de cambio de modelo policial....qué tal si cambiais de modelo de vandalismo callejero?
  22
  Icona de dislike al comentari de: jg a febrer 22, 2021 | 22:08 94
  Respon
  • Icona del comentari de: Ktptn a febrer 23, 2021 | 04:15
   Ktptn febrer 23, 2021 | 04:15
   hahah tonto es aquel que dice tonterias, verdad? Te guste o no el sistema policial cambiara y Catalunya recuperarà su estado. Apa, adeu!
   • Icona del comentari de: En Patufet astronauta a febrer 23, 2021 | 18:03
    En Patufet astronauta febrer 23, 2021 | 18:03
    Oostis noi, lo has clavado describiendote a ti mismo, felicidades
 3. Icona del comentari de: Ru a febrer 23, 2021 | 04:22
  Ru febrer 23, 2021 | 04:22
  No es mereixen portar un drac a l'escut. El drac simbolitza feminitat. Ells son mes com en 'Sant Jordi', es a dir, una representaciò del masclisme contra la feminitat. El drac es com Venus i la Brimo com Mart, dèu de la guerra, de tot allo que el masclisme representa. De fet, com els sent parlar en castella, si es dirigeixen a algú en castella, potser poden portar la 'rojigualda' i no pas la senyera. Millor encara, que es dilueixin. Aquests a les oficines. I potser es pot organitzar un grup de catalans amb seny i vocació per al servei públic.
  130
  Icona de dislike al comentari de: Ru a febrer 23, 2021 | 04:22 17
  Respon
 4. Icona del comentari de: Lisa a febrer 23, 2021 | 08:25
  Lisa febrer 23, 2021 | 08:25
  Jo crec que està clar d'on surten aquest matons..gent amb poques llums, desarrelats i que es creuen algú per portar un uniforme i arma, personatges que els hi paguem un sou, que no produeixen res, i que ademès disfruten pegant a qualsevol cosa que se'ls posa davant... resumint, carn de phsiquiatre...
  115
  Icona de dislike al comentari de: Lisa a febrer 23, 2021 | 08:25 14
  Respon
  • Icona del comentari de: La mare superiora a febrer 23, 2021 | 10:49
   La mare superiora febrer 23, 2021 | 10:49
   Mira Lisa la BRIMO surt de la selecció de personal que fa el dpte. d'interior de la gencat, que casualment, depèn del govern de la Generalitat, governat des de fa dècades pels mateixos que ara s'escandalitzen, net i clar. Una panda d'impresentables (CiU, PdCAT, junts "variable", etc.
   78
   Icona de dislike al comentari de: La mare superiora a febrer 23, 2021 | 10:49 154
   Respon
   • Icona del comentari de: Catalana de socarrel a febrer 23, 2021 | 19:41
    Catalana de socarrel febrer 23, 2021 | 19:41
    No noia es d'iniciativa comuns ara(tripartot) són els que van fer entar els feixistes de la PNE i de la G.Civil a dins el cos dels móssos.
    • Icona del comentari de: La mare superiora a febrer 23, 2021 | 20:26
     La mare superiora febrer 23, 2021 | 20:26
     No noia, el cos de mossos d'escuadra es va formar mentres governava els teus amics de CiU (Jx "variable, segons el temps")
 5. Icona del comentari de: vendetta a febrer 23, 2021 | 08:29
  vendetta febrer 23, 2021 | 08:29
  tenim ke aprendra de las protetas a xile a argentina a ucrania
 6. Icona del comentari de: La mare superiora a febrer 23, 2021 | 10:42
  La mare superiora febrer 23, 2021 | 10:42
  quina "empanada mental" portas. Fest-ho mirar, només es un consell, de bon rotllo.
  15
  Icona de dislike al comentari de: La mare superiora a febrer 23, 2021 | 10:42 25
  Respon
 7. Icona del comentari de: federalista a febrer 23, 2021 | 12:35
  federalista febrer 23, 2021 | 12:35
  jajajaj en fi indepres no voleu ni policía ni jutjes, jajaj tarats quina mena de país fareu els 4 que us quedeu, quan feu la republiqueta i la indapandenchia sense lleis ni policies, us enculareu, i us matareu, els 4 tarats que us quedeu als condadets independents, a mi em dona igual jo ja sere a l'espanya lliure amb policies, que vetllin perque no violen els meus fills i jutges que facan cumplir la llei, i vosaltres be us quedeu en la merda de comuna que vol la cup, aixo si independent, i us enculeu violeu i mateu no passa res , la merda i l'escoria es neteja sola.
  34
  Icona de dislike al comentari de: federalista a febrer 23, 2021 | 12:35 105
  Respon
  • Icona del comentari de: gerard a febrer 23, 2021 | 13:30
   gerard febrer 23, 2021 | 13:30
   Estàs fatal noi.
 8. Icona del comentari de: una que vive en Tabarnia a febrer 23, 2021 | 13:28
  una que vive en Tabarnia febrer 23, 2021 | 13:28
  per ser de la BRIMO, tens de tenir un encefalograma pla
  15
  Icona de dislike al comentari de: una que vive en Tabarnia a febrer 23, 2021 | 13:28 20
  Respon
  • Icona del comentari de: En patufet astronauta a febrer 23, 2021 | 17:59
   En patufet astronauta febrer 23, 2021 | 17:59
   si, més o menys com tu
 9. Icona del comentari de: Carlos LP a febrer 23, 2021 | 15:14
  Carlos LP febrer 23, 2021 | 15:14
  Als indepes us molesta la Brimo quan aplica la llei contra vosaltres, el dia de la butifarrada de l'1 Octubre tot eren aplaudiments a la policia perquè us deixava fer la performance però quan us donen un parell d'òsties ben donades us queixeu. Van posar un policia de palla de cap de la Brimo, aquest que venia del grup de Mediació i ara els indepes l'estan matxacant perquè fa la seva feina. En fi, a la república imaginària de Catalunya no tindreu ni Brimo ni policia, millor dit, no tindreu república perquè sou uns tarats
  97
  Icona de dislike al comentari de: Carlos LP a febrer 23, 2021 | 15:14 230
  Respon
  • Icona del comentari de: La mare superiora a febrer 23, 2021 | 20:13
   La mare superiora febrer 23, 2021 | 20:13
   Molt bé Carlos, ras i curt, perfecte.
 10. Icona del comentari de: Andreu a febrer 23, 2021 | 18:57
  Andreu febrer 23, 2021 | 18:57
  El problema de la Brimo és que és un niu de feixistes. Gimnàs + esteroides + gorra de plat.... Quan els heu vist carregar contra els feixistes?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa