El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
JxCAT proposa que el Parlament faci una ‘ITV continua’ a la BRIMO
  • CA

“Incorporar una mena d’ITV a les actuacions d’ordre públic”. Aquesta és una de les propostes estrelles de Junts per Catalunya per ampliar l’acord arribat entre ERC i la CUP sobre ordre públic. Si ahir, els junters miraven de reüll el pacte signat entre les dues formacions, ara els de Carles Puigdemont han enllestit un document amb propostes concretes sobre ordre públic i model policial. Entre aquestes, Junts destaca que s’estableixi un mecanisme parlamentari per fer una “avaluació continuada a l’ordre públic a Catalunya”.

Segons han explicat fonts dels junters a El Món, la idea parteix de la base que “com en qualsevol país democràtic homologable al món, és el parlament qui pren les decisions, aprova eines i mecanismes i insta el Govern a prendre-les; no a l’inrevés”. Amb aquesta idea, els junters plantegen que la “cambra catalana arbitri una entitat amb polítics, policies, sindicats, experts i entitats com el Col·legi d’Advocats, defensores dels drets humans i civils com Irídia o Amnistia Internacional, i referents de l’àmbit acadèmic per tal que avaluï de manera continuada l’ordre públic, els seus mecanismes i en faci una constant valoració de les polítiques públiques que afectin a l’ordre públic”.

En aquest sentit, els junters insisteixen que el debat de l’ordre públic no és “si foam sí o foam no”. “El debat ha de ser més global, més tècnic, més social i més transversal”, comenten les mateixes fonts que han elaborat el document. “L’ordre públic és intel·ligència, informació, proximitat, tecnologia i la gestió de la pau social i de l’enfrontament, és molt ampli”, afegeixen les mateixes fonts. En tot cas, aposten per centrar el debat de l’ordre públic en una comissió parlamentària i aquesta sigui la que determini aquest mecanisme d’inspecció i control continuat.

Els negociadors de Junts també volen subratllar la necessitat “d’una formació continuada als agents i comandaments de l’ordre públic a Catalunya”. “Ha de ser una formació continuada de debò, amb totes les lletres i amatent a les novetats internacionals, tècniques, sociològiques i acadèmiques que sorgeixin en ordre públic”. De fet, aquesta és una demanda dels sindicats que va més enllà de “fer més pràctiques de tir” sinó de treball “transversals per adaptar els canvis socials al sistema d’ordre públic”.

Els junters opinen que l’acord entre la CUP i ERC tampoc aporta gaire a les novetats que ja s’estan aplicant. “No té cap sentit lligar la moratòria del foam a la publicació dels protocols d’ús dels projectils, perquè aquesta difusió és imminent, hi ha un compromís públic del mateix conseller”. Pel que fa a les personacions i la defensa jurídica dels Mossos s’ha de contemplar en els casos de lesions. Però els junters es mostren “oberts a estudiar que no siguin els serveis jurídics de l’administració catalana els que portin aquests casos, sinó que sigui un servei extern, com ara, contractar una assegurança de responsabilitat civil que tingui defensa jurídica”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pajaritu a març 24, 2021 | 20:33
    Pajaritu març 24, 2021 | 20:33
    Que no sea la Brimo la que les haga la ITV al Parlament... ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
  2. Icona del comentari de: Cal saber de què es parla a març 24, 2021 | 21:10
    Cal saber de què es parla març 24, 2021 | 21:10
    Tots els membres del Parlament, de la Generalitat i alguns espontanis (Puigdemont i altres fugats) haurien de suportar un cop a l'any una càrrega brutal de la BRIMO, foam inclos. Els supervivents podrien opinar i prendre les mesures oportunes per millorar el cos. Ara no té valor el que fan i ni tan sols el que opinen.
  3. Icona del comentari de: Missos, Vox, nazis, tot es el mateix a març 24, 2021 | 21:51
    Missos, Vox, nazis, tot es el mateix març 24, 2021 | 21:51
    No entenc tan enrenou am els mossos, es molt sencill, es fan fora tots els mossos que no sapiguen reprimir el seu odi als ciutadans que protesten, sobre tot si son independentistes, be, potser m'he pasat, tots no, si no en quederan 4, amb el 50% amb conformaria
  4. Icona del comentari de: Manel a març 24, 2021 | 23:59
    Manel març 24, 2021 | 23:59
    Yo no sé si es cosa de JxCat o cosecha propia del Quico,pero poner de titular,que se les va a hacer un tipo de ITV a la BRIMO,se entendería si se hablara de sus vehículos,pero a las personas no,hombre!. Después en el redactado del artículo si lo aclaras,pero el titular,no es de facultad de periodismo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa