JxCAT mira de reüll el model policial pactat per ERC i CUP

Els junters veuen "inviables" alguna de les propostes però combreguen amb la comissió al Parlament

La coincidència de les protestes per l’engarjolament de Pablo Hasél i l’escenari postelectoral han marcat des de l’inici les negociacions de Govern. Fins i tot, el passat 4 de març JxCAT i la CUP van acordar en una trobada el compromís de “revisar a fons el model policial”. El primer acord posat negre sobre blanc és el que han pactat ERC i la CUP, difós aquest dimarts. Un document que inclou una virtual reforma de l’ordre públic amb mesures a curt i llarg termini.

Un acord que JxCAT celebra en el sentit que “com a mínim ha desaparegut la petició de dissolució de la Brimo”, tot i que alerta que algunes de les mesures que conté “ja s’estan aplicant”. En tot cas, Junts assumeix el compromís de republicans i cupaires de centrar el debat en una comissió al Parlament. En canvi des d’Interior consideren que algunes mesures són “inviables i d’altres il·legals”. Curiosament, alguns comandaments dels Mossos estan disposats a obrir el debat i comenten a EL MÓN que “és necessari analitzar el model perquè corre el risc de col·lapsar”.

L’acord entre cupaires i republicans inclou, entre d’altres, dos punts polèmics. Per una banda, la “suspensió de les pilotes de foam mentre el protocol no sigui públic” i, per l’altra, la “retirada de les acusacions particulars contra participants en mobilitzacions socials i polítiques, sempre i quan no hi hagi agents lesionats així com les personacions en responsabilitat civil”. Aquests dos punts són els que més inquieten JxCAT. De fet, els junters insisteixen que la moratòria dels projectils de foam no es pot fer de qualsevol manera. Consideren que “s’ha de fer a través d’una comissió d’estudi i aprovar-ne les conclusions al Parlament , tal com es va fer amb les pilotes de goma a la comissió del 2013”. En qualsevol cas, els junters destaquen que la CUP ha aparcat el lema de “dissolució de la Brimo”.

Una opinió compartida pels responsables d’Interior i també pels comandaments dels Mossos consultats per aquest diari. “El control i els canvis han de ser parlamentaris, cal no oblidar que som una policia governativa i estem sotmesos al control parlamentari”, adverteixen des del carrer Diputació, seu del departament d’Interior. Des d’Egara, seu central dels Mossos, també avisen que si es retira el foam “cal un altra eina per garantir en la mesura del possible el model de contenció que eviti la proximitat”. “El foam només serveix per contenir de manera puntual, no és una bona eina per a la dispersió”, insisteixen els uniformats. “Però, això sí, qualsevol canvi s’ha d’estudiar com es va fer al Parlament, però de manera valenta i tenint present que l’actual model d’ordre públic pot col·lapsar si no es reinventa, si no s’hi afegeix intel·ligència i som conscients tots plegats que l’ordre públic és, agradi o no, gestió de la força“, remarquen.

Pel que fa al paper dels serveis jurídics de la Generalitat amb la judicialització de la protesta, Junts replica a cupaires i republicans que es parteix d’un “concepte equivocat”. “No és la Generalitat qui acusa sinó els advocats dels funcionaris, com si fossin un metge o un professor, per relació jurídica”, indiquen. Amb aquest argument, els junters recorden “no es pot acordar que no es defensi un mosso perquè el manifestant és independentista”. Des de Junts recorden que és una mesura “absurda” i, sobretot, “il·legal”. En aquest sentit, també addueixen que amb Miquel Sàmper de conseller ja es van rebaixar les peticions reduint-les a lesions i evitant-les en el cas que la imputació fons només per algun grau d’atemptat a l’autoritat –que sol ser resistència–, si els fets no porten a causar ferides a l’agent.

Un altre dels punts polèmics és el que recull “la posada en marxa de mecanismes i protocols de no aplicació de la llei mordassa quan aquesta vulneri el dret a la manifestació”. La resposta de Junts és clara: “Aquest acord és il·legal i inviable, no es pot demanar a la policia que no compleixi la llei, és un delicte“. En qualsevol cas, Junts, ERC i CUP haurien de pressionar a Madrid per derogar-ne la llei que, fins i tot, ha estat criticada per les instàncies jurídiques europees com es va difondre ahir. El PSOE ja ha dit avui que votarà contra la iniciativa que hi ha per eliminar-la.

El punt que uneix els partits independentistes i, fins i tot, els comandaments, és la “creació d’una comissió parlamentària sobre el model d’ordre públic i model policial a Catalunya fonamentada en els principis de transparència, democratització, aturada de qualsevol tipus d’abús policial així com control públic, independent i democràtic dels cossos policials”. De fet, aquesta és l’àgora que els republicans van posar com a condició per acostar posicions amb la CUP. Per part de Junts, admeten que és “l’única proposta que tenim, posar a debat qualsevol canvi a través d’una comissió al Parlament”. El model d’ordre públic, doncs, peça clau de la legislatura.

Comentaris

  "no es pot demanar a la policia que no compleixi la llei, és un delicte“ 24/03/2021 10:27 pm
  Donde dije digo, digo diego, tralará. He aquí el fruto de la larga y provechosa conversación de la Sra Borràs con el Sr Hasel. Para este épico viaje al pleonasmo no necesitabamos tanta alforja antifascista. Ni tanto postureo,
  Ramon 24/03/2021 10:44 am
  MODEL POLICIAL DE LA CUP.- 1. Que el xassís dels vehicles policials siguin de fusta molt, molt seca. 2. Que les rodes dels vehicles siguin quadrades. 3. Que els projectils surtin per la culata. 4. Que les porres siguin de porexpan. 5. Que els cascs siguin de cel·lofana. 6. Que l'adoicat defensor de policies denunciats sigui el José Ignacio de la Que Se Avecina.
   Propostes molt encertades: Ramon, et felicito, fill! 24/03/2021 3:17 pm
   Ara bé, cal veure el que diuen els de la Protectora d'Animals...
  Ramon 24/03/2021 10:28 am
  Això de "model policial de la CUP" em sona com "programa ecològic de Montgomery Burns". O com "receptari vegetarià de Jeffrey Dahmer". O com "manual d'entonació de Pau Riba". O com "Normes Bàsiques de Delicadesa i Refinament per Belén Esteban". O com "Què és la Democràcia per Pablo Hasel".
   Tot és més senzill 24/03/2021 3:22 pm
   Amb un examen psiquiàtric com cal i un control d'addicció a estupefaents, ja faríem una bona esporgada -i de pas treuríem del carrer uns quants criminals- i amb els que passessin una revàlida del graduat escolar, ja ens quedaria tot força arregladet i els podríem deixar manejar les armes perilloses que carretegen amb força tranquil·litat. Home, que per ser poli et deixin passar amb un 3,5/10 d'ortografia ja t'ho diu tot!
  bs 24/03/2021 8:45 am
  ben fet, l´objectiu de erñ i la cup no es formar govern, es fotre a junts
  El populisme de Aragonés, Vergés i cia. 24/03/2021 8:32 am
  Ahir es va veure amb les manifestacions sobre la vacunació. "Estem preparats per vacunar de 200.000 a 500.000 persones a la setmana", "Ara falta que ens arriben les vacunes" (tal qual). El dilluns van vacunar 10 persones, 10!. Tenien a la nevera 60.000 d'Astrazaneca i no van saber tirar pel dret!. Si ni aixó saben fer que hem d'esperar de vosaltres. Feu vergonya!!!!!. Us penseu que la gent som imbècils.
  Una mica de valentia senyors de JxCAT 23/03/2021 10:26 pm
  Negociar un govern vol dir entrar en tot tipus de detalls? Voleu solucionar tots els problemes de Catalunya en unes setmanes? Vinga reiets de JxCAT, que ara ja no hi ha més excuses i cal formar govern.
  62
  88
  Respon
   ERCup, miseria, drogues i okupes criminals, esquerres demencials 24/03/2021 7:52 am
   Sotanes, okupes idrogates, junquerisme catolic. Aragoness la criada del reverendo, nomes serveix per treure la pols. Erc partit borbonic, extincio ja
   54
   27
   Respon
  Erc la nova eta 23/03/2021 9:59 pm
  Per erc els nous Mossos seran els okupes. Junqueras terrorisme total
  35
  49
  Respon
   Serà el que decideixi el Parlament 23/03/2021 11:01 pm
   Els mossos no han de fer política, i han de ser obedients i disciplinats.
  David. 23/03/2021 9:57 pm
  Si ho arribo a saber no voto Juntsxcat. La Brimo s ha de dissoldre. El cos de mossos està ple i sobretot la Brimo d'anticatalans que disfruten sàdicament. I a sobre els hi paguem un bon sou i feina fixa. Molt trist.
  79
  46
  Respon
   NATALIA 24/03/2021 8:35 am
   Ja som dos, vaig vota Junts pel tema de Puigdemont i europa, però ja vaig dir que seria la ultima vegada, les properes eleccions votare la CUP, estic fins els ovaris de la excusa de la llei, els Mossos, sobretot la BRIMO , son uns sadics descontrolats, anticatalanistes en un 99%, que collons dieu Sr de Junts,???
   15
   13
   Respon
  Ramon 23/03/2021 9:52 pm
  "Junters"! Però wue desagradables. Ho feu expressament? Perquè ja sembleu TV3. Que també evita rant com pot -segur que són ordres- el nom, magnífic, de Junts per Catalunya. També podríeu dir-ne, simplement, "els independentistes".
  51
  61
  Respon
   Joan 23/03/2021 11:19 pm
   Tens raó Ramon. No sé perquè "junters". Al final els "republicans" semblarà que ho són. Efectivament, de la república espanyola. 2 anys d'oxigen al PSOE i supeditar la politica catalana, als del 155. Sort que les bases de la CUP es carregaran coses com aquestes, mentre van dient que es un tema de "ordre public" com diuen, també, els del 155. Ja veus, els que volen contubuar amb l'opereta autonomista.
   34
   20
   Respon
    Ramon 24/03/2021 1:18 am
    Segur que és consigna. Junts per Catalunya és un nom magnífic. Per això hi deu haver ordre d'evitar-lo. TV3 amb tres de tripartit també ho fa. "Junters" és negast. Per això l'han escollit.

Nou comentari