Jornada per vetllar armes, agafar oxigen i refer estratègies internes. Aquest dilluns no hi ha hagut cap reunió “formal” entre les tres formacions de la majoria independentista. Tots havien “d’endreçar-se” internament per preparar la part més dura de la negociació, articular el Govern de Pere Aragonès per al 26 de març i no haver d’allargar una investidura fins passada la Setmana Santa. Una fase dos de la negociació després de tancar l’acord del Parlament. De fet, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, assegurava aquest mateix dilluns que la formació no es volia encantar en l’objectiu de pactar un Govern “fort, estable, compacte i unit”. Tot i que deixa l’escletxa a la possibilitat que els Comuns s’hi apuntin.

Tot i això, els junters interpreten que els republicans “no tenen pressa” per la “manera de negociar”. Una interpretació del domini del tempo que els republicans volen imposar en la negociació i en l’ordre a l’hora de prioritzar les trobades i les converses. ERC vol tenir la paella pel mànec perquè coneixen “les formes i les tàctiques dels postconvergents” de forçar l’agenda per tal d’obtenir algun rèdit més en la negociació. Els republicans, de moment, mostren la seva satisfacció pels acords establerts amb la CUP a través dels grups de treball. Ara bé, admeten que amb els anys “han pres les mides al sistema de negociació de Junts”.

Les trobades “formals” es reprendran aquest dimarts. Per això, fonts de JxCAT i d’ERC preparen per una banda la carpeta amb l’estratègia del Govern i per l’altra, les persones que l’han d’executar. És a dir, qui s’encarrega de cada departament i com es dissenya el nou executiu. Un punt on les idees de cada formació topen, al marge del programa o dels continguts que exigeixi la CUP per fer suport a l’executiu.

En primer terme, entre els primes esborranys de les carpetes, ERC arrufa el nas a fer un intercanvi “quid pro quo de conselleries. És a dir, que si ara els republicans tenen la presidència, hi hagi traspàs dels departaments actualment dirigits per ERC a JXCAT, i a l’inversa. De fet, Vilalta ha estat molt curosa aquest migdia a evitar entrar en aquest debat públicament, quan se li ha preguntat si els republicans volien mantenir Salut i Ensenyament. La portaveu ha rebutjat opinar per “respecte a les negociacions que han de començar”. Però els càlculs hi són. A més, els republicans contemplen la incorporació de l’expresident del Parlament, Roger Torrent, al Govern, en un lloc de pes que podria ser la figura de conseller portaveu de l’executiu.

Així, ERC voldria retenir Economia, per tal de comandar el repartiment dels fons europeus postpandèmia. Fins i tot, els republicans pensen en una figura com Miquel Puig, ara regidor a l’Ajuntament de Barcelona, com a home fort capaç de gestionar aquests fons. Ara bé, JxCAT pensa reclamar que la vicepresidència econòmica que creu que li pertany gestioni aquests fons. Una vicepresidència que ocuparia Elsa Artadi, sense deixar les funcions de portaveu de la formació. Per tant, la gestió política i estratègica dels fons serà clau per formalitzar el Govern.

En els dissenys que apareixen en un virtual nou Govern, també hi ha l’aposta dels junters per separar Treball d’Afers Socials. Així, es donaria a les polítiques assistencials una entitat més profunda en una època en què s’albira una crisi social important. Una opció que ERC no acaba de veure. En canvi, els republicans proposen trossejar el departament de Territori per tal de donar més profunditat de càrrega a la transició energètica, que estaria en mans d’un altre departament, i aquesta és una àrea on precisament poden arribar els fons europeus per a la recuperació econòmica generada per la COVID.

Un altra dels punts de fricció és la conselleria d’Exteriors, on JxCAT havia pensat en Ramon Tremosa si aquest no assumia una cartera de gestió patrimonial. El bagatge de Tremosa com a eurodiputat especialitzat en empresa i economia permetria, segons JxCAT, actuar amb més solvència en la recerca d’inversions per a Catalunya i de la internacionalització de la causa. Els republicans però voldrien conservar aquest departament, a la vista de la pressió que els junters fan per dominar les àrees de Salut i Ensenyament. De fet, Junts insisteix a assumir la conselleria que actualment ostenta Alba Vergés per situar-hi Josep Maria Argimon, actual secretari de salut pública. Una situació que es contraposa a les paraules de Vergés durant la campanya electoral que reivindicava la continuïtat de Salut en mans d’ERC “perquè tenim projecte i tenim equip“.

Ara comença la negociació de les carpetes i tothom esmola les espases, tàctiques i estratègies en un acord que tothom considera que ha d’anar ràpid. Els plantejaments del disseny del Govern i de les polítiques tindran com a protagonista clau la CUP i les condicions estratègiques que imposi l’esquerra independentista anticapitalista a canvi del seu suport. Els canvis a Interior, les polítiques de rescat social i el paper del Parlament són claus per als cupaires i les volen fer valer. De moment, demà Laura Borràs dona el tret de sortida amb una reunió a les 9 del matí dels membres independentistes de la Mesa per “refer la unitat” i “reconduir les relacions i els malsentesos entre CUP, Junts i ERC”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pajaritu a març 15, 2021 | 22:25
    Pajaritu març 15, 2021 | 22:25
    Todos a la cárcel, fase 3. ¡¡¡ JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA... JAJAJAJAJA !!!
  2. Icona del comentari de: lLUM a març 15, 2021 | 22:53
    lLUM març 15, 2021 | 22:53
    Negocia que? poltrona? autonomia? POLTRONA, POLTRONA POLTRONA.... I PASTA GANSA, PASTA GANSA PASTA GANSA... I RES MÉS!!!
    40
    Icona de dislike al comentari de: lLUM a març 15, 2021 | 22:53 35
    Respon
  3. Icona del comentari de: Serp !!! La teva mirada no te a març 16, 2021 | 07:21
    Serp !!! La teva mirada no te març 16, 2021 | 07:21
    Serp !!! Ets un arrossegat , res mes !!! No te llegit , però estic segur del que dius i vols dir . SERP VERINOSA !!!!
  4. Icona del comentari de: Arrossegat i rèptil !!! a març 16, 2021 | 07:25
    Arrossegat i rèptil !!! març 16, 2021 | 07:25
    Serp !!! Arrossegat , amb mirada trencada i esverlada !! No te llegit i no ho faré mes !!! Tot el que dius es verí !! Dol veure un periodista que s’arrossega com una serp !!!!
    17
    Icona de dislike al comentari de: Arrossegat i rèptil !!! a març 16, 2021 | 07:25 27
    Respon
  5. Icona del comentari de: Jordi a març 16, 2021 | 08:47
    Jordi març 16, 2021 | 08:47
    Siempre enviando fuera todo lo que no queréis,para que le den un buen repaso,no hace falta enviarlo al Palmar,lo puedes enviar perfectamente a Montserrat,así se queda todo entre independentistas.
  6. Icona del comentari de: Gemma Aguilera, sit plau!. a març 16, 2021 | 09:15
    Gemma Aguilera, sit plau!. març 16, 2021 | 09:15
    No publiques cap article juntament amb ¿Sr.? Quico Sallés a partir d'avui. No et fas cap favor.
  7. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 16, 2021 | 11:16
    Doctor Strangelove març 16, 2021 | 11:16
    Espero que algun director de cinema faci, amb aquest parell de dos, en Quico i la Gemma, la nova versió de "Dos tontos muy tontos", realment serà un èxit, car és complicat trobar personatges com aquests! Endavant, directors! Doc.
  8. Icona del comentari de: Dr Sallop a març 16, 2021 | 11:27
    Dr Sallop març 16, 2021 | 11:27
    Ultimes noticies : La taula de negociació, sera : taula de platge, taula de menjador, taula de terrassa de bar, o tauleta de nit.
    30
    Icona de dislike al comentari de: Dr Sallop a març 16, 2021 | 11:27 25
    Respon
  9. Icona del comentari de: La bleda Geganta del Pi no fa presoners a març 16, 2021 | 14:16
    La bleda Geganta del Pi no fa presoners març 16, 2021 | 14:16
    De què negociació parleu?. Si la bleda diu que dialogar i negociar no tenen res a veure.
    18
    Icona de dislike al comentari de: La bleda Geganta del Pi no fa presoners a març 16, 2021 | 14:16 12
    Respon
    • Icona del comentari de: Josep a març 16, 2021 | 21:39
      Josep març 16, 2021 | 21:39
      La geganta fa riure.
  10. Icona del comentari de: Independentista a març 16, 2021 | 15:11
    Independentista març 16, 2021 | 15:11
    aix´p és un repartiment de cromos. Malament!.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa