El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Moncloa diu que les relacions amb Catalunya “ja estan normalitzades”
  • CA

La ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha assegurat que les relacions entre Catalunya i l’Estat espanyol “ja estan normalitzades”. Ho ha dit com a resposta al president del Govern, Pere Aragonès, que prèviament ha dit que haver assistit a la conferència de presidents és “una excepció” per la situació d’Ucraïna i la necessitat d’arribar a acords per tenir més finançament per acollir refugiats.

En roda de premsa posterior a la conferència de presidents que s’ha celebrat aquest diumenge a La Palma, la portaveu del govern espanyol ha assegurat que ja es pot parlar de “normalitat” entre els dos executius malgrat que és la primera vegada que Aragonès ha assistit a aquesta trobada. De fet, Aragonès no hi anava a anar, però finalment l’esclat de la guerra d’Ucraïna l’ha fet anar a La Palma per coordinar amb la resta d’administracions l’arribada de refugiats d’aquest país. A Catalunya ja s’ha acollit 5.000 refugiats i s’espera que siguin molts més en les pròximes setmanes.

Aragonès planta el rei

El president Aragonès ha plantat el rei en la foto de família que s’ha fet a l’entrada de la reunió i també en l’homenatge que es va fer aquest dissabte a l’illa de La Palma després de l’erupció del volcà. Aragonès, per tant, ha rebutjat establir una relació de normalitat amb el govern espanyol i sempre que ha tingut ocasió ha reiterat que la seva assistència es tracta d’una “excepció” per les circumstàncies.

Tot i així, Rodríguez ha agraït a Aragonès la seva actitud durant la trobada i ha insistit que el govern espanyol sent que les relacions “ja estan normalitzades” i s’ha deixat enrere l’escenari en què ambdues administracions “es donaven l’esquena”.

Aragonès, per la seva banda, ha valorat els acords assolits com “insuficients” malgrat que s’hagi posat per escrit un finançament extraordinari per fer front a la crisi humanitària que ha començat la guerra d’Ucraïna.

García-Page interpreta la presència d’Aragonès

El president de Castella- La Manxa no s’ha pres bé l’absència d’Aragonès en la trobada amb el rei espanyol abans d’entrar a la sessió de treball. Emiliano García-Page ha celebrat que Aragonès hagi assistit a la conferència, però ha lamentat que hagi arribat tard “a propòsit” per no fer-se una foto amb Felip VI. “No ha arribat tard, ha arribat quan ha volgut”, s’ha queixat després de la reunió. Page considera “una falta de respecte” que no hagi saludat al monarca espanyol perquè “no seria president si el decret no li firma el rei”.

Tanmateix, per al baró socialista el més important és que és “la primera vegada” que hi eren “tots”. Per a Page, és molt important que un president d’ERC hagi donat suport “a l’acord unànime de condemna a la invasió d’Ucraïna”. Per a ell, això vol dir “donar suport a la integritat territorial d’Ucraïna i un rebuig a l’intent de Putin que algunes regions d’Ucraïna s’autodeterminin”, ha ressenyat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a març 13, 2022 | 21:58
    Anònim març 13, 2022 | 21:58
    Aquesta informació és exacta. Ens continuen fotent els 16.800 milions cada any i la Generalitat de Vichy funciona com una gestoria que aplica les ordres i els capricis de Madrid
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 14, 2022 | 12:29
      Pere Llimonera i Citronell març 14, 2022 | 12:29
      "Anònim", cap de els 16.800 milions cada any... Menuda trola... Lo del Déficit Fiscal se ha demostrado FaLSo un montón de Veces, por Activa y por pasiva. Los cálculos difieren según unos u otros gabinetes, entes, economistas, pero en el mejor de los casos para las tesis fantasiosas separatas, el supuesto Déficit no va mas allá de 4000 o 6000 millones (largamente compensado por tener Catalunya toda una serie de otros beneficios, incluido un "Mercado Cautivo" de 47 millones de Habitantes + el de la UE), y en el peor de los casos para las tesis fantasiosas de los de la 'Burbuja', resulta que Cat tiene un SuperHaBit Fiscal respecto al resto de Espanya de 4000 o 5000 Millones... Ademas, Borrell le dio un "repaso" de cuidado a Junqueras en un debate sobre ello que se puede ver buscando los videos en la Red... ¿ Existe un Déficit Fiscal ? N0, o, en todo caso, mínimo, y largamente compensado por un montón de ventajas y otras cosas... hala, caso cerrado... !Caso siguiente, Señoría! ... Ja, ja, ja... si es que el separatismo de patrias inventadas está lleno de 'Cachondos Mentales'...
      • Icona del comentari de: Gavanenc a març 14, 2022 | 13:16
        Gavanenc març 14, 2022 | 13:16
        Que un xovinista espanyol escrigui sobre "patrias inventadas", quin cinisme més bèstia, poca-solta i caspós. N'hi ha per a llogar-hi cadires.
  2. Icona del comentari de: airausu a març 13, 2022 | 22:58
    airausu març 13, 2022 | 22:58
    Si les relacions estàn normalitzades ja no es necessita la taula fake. Un win-win per l'R78. Aragonés no para de fer el passarell davant Ñ.
  3. Icona del comentari de: No és veritat.. a març 13, 2022 | 23:14
    No és veritat.. març 13, 2022 | 23:14
    Posant a la taula de les autonomies a l'Aragonés, les relacions queden normalitzades amb España.
  4. Icona del comentari de: Sempre igual a març 14, 2022 | 00:50
    Sempre igual març 14, 2022 | 00:50
    Normalitzades amb qui? Els ciutadans catalans seguim estan farts d'espanya i els polítics espanyols, deixeu de somiar truites.
    • Icona del comentari de: Escurçó Negre a març 14, 2022 | 08:04
      Escurçó Negre març 14, 2022 | 08:04
      Totalment d'acord amb tu !
  5. Icona del comentari de: Ricard a març 14, 2022 | 08:39
    Ricard març 14, 2022 | 08:39
    Per una vegada els castellans no menteixen, secular ultracinisme a banda.
  6. Icona del comentari de: JordiP a març 14, 2022 | 10:11
    JordiP març 14, 2022 | 10:11
    Les relacions estàn tan normalitzades com mort i enterrat està el procés. O sigui, res de res. Ni el procés està mort ni les relacions entre l'Estat espanyol i Catalunya estan normalitzades. Ni ho estaràn fins que no es transformin en relacions entre dos estats lliures i independents.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 14, 2022 | 13:15
      Pere Llimonera i Citronell març 14, 2022 | 13:15
      No te fatigues 'JordiP', las Relaciones están Normalizadas y se incrementaran siempre a mas y mejor para que N0 solo estén Normalizadas, sino que sean OPTiMas ! ... "Lliures i independents ja ho som" ... El "Procés" está amortizado... está finiquitado... "Period"... Seguirán, a fondo unas cuantas decenas de miles de L0c0s abducidos, pero la inmensa mayoría (6 o 7 millones de 7,5 millones) del pueblo catalán ya pasa cada vez mas de los adoctrinados de mentes febriles... y se ve, cada día mas, en la calle, en la TV, en los medios... Los impenitentes seguirán y la gente sana irá a lo positivo: al entendimiento, el progreso económico, el respeto y la Democracia... ... Ya se que a algunos les da igual lo que les digan: y no se apean del burro; los separatas siempre tergiversando, manipulando e impostando todo, o casi... Unos por ignorancia, otros sibilinamente por intenciones espurias... N0 seáis tan cansinos, que aburrís a las piedras ya... Ni invadir competencias, ni falsificar la Historia, ni impostar la cultura, ni darle al victimismo van a servir de nada... Lo que cuenta y contara son la Ley y la Democracia...
  7. Icona del comentari de: Independence Process a març 14, 2022 | 11:10
    Independence Process març 14, 2022 | 11:10
    Molt bé, ara només manca trobar dia per a fer un altre referèndum d'autodeterminació, aquesta volta si pot ésser sense violència ni repressió ni represàlia per la part espanyola. Jo tornaré a votar sí a la independència.
  8. Icona del comentari de: Boletaire a març 14, 2022 | 12:47
    Boletaire març 14, 2022 | 12:47
    Les relacions estan normalitzades, i per demostrar-ho els jutges segueixen perseguint tot el que poden i no poden.
  9. Icona del comentari de: ppe a març 15, 2022 | 17:52
    ppe març 15, 2022 | 17:52
    que vol dir normalitzades, aneu a la RAE

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa