El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Una magistrada del TC carrega contra Marchena per fer trampes amb Junqueras

El Tribunal Constitucional va notificar aquest dilluns a l’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, la sentència desestimatòria del recurs d’empara contra la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem per la causa del Procés. Una sentència, la del TC, acompanyada de tres vots particulars que consideren que s’hauria d’haver estimat el recurs. En concret, són els vots particulars dels magistrats José Antonio Xiol, Ramon Sáez Valcárcel i Maria Luisa Balaguer. Però és especialment dur el vot particular d’aquesta magistrada, que insinua que Manuel Marchena va fer trampes i va ser “deslleial” al sistema jurídic europeu en el cas Junqueras. De fet, li retreu que fes una maniobra per evitar aturar el procés judicial principal quan va presentar una qüestió prejudicial que va acabar donant la raó i la immunitat al president d’ERC com a eurodiputat. Fins i tot, acusa Marchena d’haver “debilitat” com a “interlocutor” el Tribunal Suprem davant d’Europa.

Balaguer carrega els neulers amb la utilització d’un procés de cooperació judicial per evitar aturar el plet principal, pensant a condemnar-lo abans de complir els dos anys de presó preventiva. En concret, es refereix al fet que obrís una peça separada de situació personal per preguntar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre si tenia immunitat un cop Junqueras va ser escollit diputat. La decisió d’obrir una peça personal -una peça separada- va servir al president del tribunal, Manuel Marchena, per esquivar haver d’aturar el procediment. Una maniobra que la magistrada considera que vulnera la seguretat jurídica, el sistema legal europeu i els drets fonamentals de representació política.

“La insistència del Tribunal Suprem per mantenir la qüestió prejudicial el mateix dia que dicta la sentència condemnatòria”, escriu Balaguer, “posa de manifest una manca de comprensió del model de cooperació judicial que materialitza la qüestió prejudicial o podria fer pensar fins i tot en una eventual instrumentalització del mateix, cosa que accentua la crítica que vinc mantenint en aquest vot particular”. “Fora o no aquesta la finalitat del Tribunal Suprem quan va plantejar la qüestió prejudicial, la mera aparença que així pogués haver estat, debilita la seva posició com interlocutor en el model de cooperació judicial dissenyat al sistema de la Unió Europea i nega la possibilitat d’aquest diàleg entre els tribunals”, emfatitza la magistrada.

Part demolidora del vot particular de Balaguer en el cas de Junqueras
Part demolidora del vot particular de Balaguer en el cas de Junqueras


“El principi de cooperació lleial de l’article 4.3 TUE exigeix ​​que els estats respectin el ordenament jurídic de la Unió, així com els procediments dissenyats en aquest ordenament per assegurar la coherència del sistema de fonts i la efectiva aplicació del dret de la Unió”, recorda Balaguer. I aquest respecte passa per recórrer a la qüestió prejudicial quan calgui, per “aplicar-la de manera adient i per no limitar de cap manera l’efecte interpretatiu que les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea projecten sobre aquest dret, que no només és part integrant i plena del nostre sistema de fonts, sinó que gaudeix de primacia en els àmbits competencials propis de la Unió”, adverteix.

“En suma”, afegeix, “potser en aquest cas s’ha perdut una important ocasió per posar de manifest la importància de l’articulació de dos ordenaments, en tant que estan obligats a col·laborar en la protecció dels drets fonamentals i amb més exigència potser, en els de la representació política a les seves respectives institucions democràtiques”. En definitiva, Balaguer basa la seva interpretació en la tesi que va avalar l’advocat general del TJUE que va dictar la ja batejada com a Doctrina Junqueras que alhora va permetre al president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín a rebre les credencials d’eurodiputat.

El president de la sala penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, a
El president de la sala penal del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, a l’entrada a l’alt tribunal | ACN

El TJUE n’està al cas

L’argument de Balaguer coincideix amb el de Van den Eynde i amb el de Marc Marsal, l’advocat que dirigeix part de l’estratègia dels recursos europeus en defensa de la immunitat de Junqueras. En un dels recursos oberts, contra la decisió de l’aleshores president del Parlament Europeu, David Sassoli, de no atorgar-li l’acta d’eurodiputat, es va descriure la martingala de Marchena per evitar el dret i la cooperació judicial europea. En concret que Marchena va originar un mecanisme processal: obrir una peça separada, en va segregar una part i en va generar un subprocés només sobre el permís de sortida. A continuació va presentar una qüestió prejudicial davant el TJUE.

Amb aquest sistema, i sabent que una qüestió prejudicial atura el procés penal, evitava paralitzar la causa principal i només aturava la peça separada sobre el permís de sortida per recollir l’acta d’europarlamentari.  Cal recordar que la Junta Electoral no va fer ni un pas per garantir els seus drets com electe perquè no li va permetre jurar el càrrec des de la presó o per poders, quan sí que li va permetre fer a José María Ruiz Mateos quan estava en recerca i captura, però ingressat en un hospital. En definitiva, la peça separada generada sobre si era eurodiputat o no, o si tenia immunitat, va ser un truc per evitar suspendre el procés principal del judici penal a la vista que a Marchena se li estava exhaurint el temps de presó provisional. Ara la magistrada Balaguer també posa en evidència aquestes trampes de Marchena.

Marc Marsal, en una conferència a la Universitat Catalana d'Estiu a Prada d'enguany/Quico Sallés
Marc Marsal, en una conferència a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada d’enguany/Quico Sallés

Comentaris

 1. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a abril 05, 2022 | 16:50
  L'OBSERVADOR ASTORAT abril 05, 2022 | 16:50
  Joaquín Urías ex-Letrado del "Tribunal Constitucional (TC): "Estamos asistiendo -de la mano del TC- al nacimiento del 'Derecho Constitucional del ENEMIGO'. La idea es que frente a quien desafía al Estado, no rigen las normas estatales y cabe "CUALQUIER ACCIÓN" que lo frene políticamente. Aunque sea "INCONSTITUCIONAL".
  • Icona del comentari de: Pere a abril 05, 2022 | 18:53
   Pere abril 05, 2022 | 18:53
   Desperteu-vos. L'estat espanyol sempre ens ha anat iens va en contra.
 2. Icona del comentari de: Anònim a abril 05, 2022 | 19:48
  Anònim abril 05, 2022 | 19:48
  Cada dia està més clar que tenim tribunals d'Àfrica del nord. I sempre contra els catalans, que són la mamella perfecta
 3. Icona del comentari de: M a abril 06, 2022 | 08:39
  M abril 06, 2022 | 08:39
  Una dona havia de ser qui s'atreveix amb Marchena
 4. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 06, 2022 | 13:13
  Pere Llimonera i Citronell abril 06, 2022 | 13:13
  Bueno, algún Juez puede tener algún criterio algo diferente en según que... Eso pasa en montones de Juicios y situaciones... NaDa Nuevo; y tampoco tiene mas trascendencia... Pero no me sorprendería que lo que se vea ahora en todos estos asuntos G0LPistas/Separat0-Supremacistas, es que lo que hay es "Pasteleo", para intentar que ya que que 'Proceso' está "amortizado", se quede la cosa en nada... No me sorprendería que hubiera Jueces con "contactos" políticos intentando "dulcificar" todo el asunto... que se trate de Operaciones "secretas" con los partidos Separatas de patrias inventadas y 'Pasteleo' con el Supremacismo, para luego decir que "aquí N0 ha pasado NaDa"... Todo el mundo -o casi- se olvida del asunto y a vivir como si nunca hubiera pasado NaDa de todo lo que pasó... Aquí Paz y después Gloria... Solo que si ha pasado; pasaron muchas cosas; y traerán cola... Pero, claro la corrupción y la bajeza ética de la política en toda España (incluida Cat, claro) es tal, que es imaginable que se intente solucionar todo a base de "Pasteleos".
  • Icona del comentari de: preparat per la gran ostia a abril 06, 2022 | 14:04
   preparat per la gran ostia abril 06, 2022 | 14:04
   us la fotra el tribunal de drets humans europeu per ser un país feixista i tenir jutges gens imparcials que les Democràcies europeas deixan dia si, dia també amb el cul a l'aire
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 07, 2022 | 12:09
    Pere Llimonera i Citronell abril 07, 2022 | 12:09
    De veritat "preparat per la gran ostia"? ... ! De verdad, que penica mas grande ! ... es que los Feligreses de la Secta del Dogma de Fe del Nacional Catalanismo, los separatas suprematas de patrias inventadas vivís en los Mundos de Yupi... N0 es que estéis en una Burbuja, es que es es una 'Colla de flipats' cándidos, crédulos y abducidos, ademas de N0 muy espabilados intelectualmente, en medio de una gran flipada de 'bolets' alucinógenos, en una Burbuja en otra dimensión, en un Universo Paralelo, dentro de una linea de Espacio/Tiempo diferentes... Que Morrón... q'hostión os vais a dar... "Quina pena", porque N0 solo es el chasco y el problema que os crea y creará; es que, con las barrabasadas, supremacismo, políticas cafres, sectarismo, despilfarros, violencia, estulticia y Totalitarismo habéis arruinado Catalunya y quebrado su sociedad para mucho tiempo; y con ello también en buena media al resto de España... Veremos si alguna vez, Catalunya vuelve a ser lo que una vez fue y tener la importancia que antaño tuvo.
    • Icona del comentari de: Anònim a abril 08, 2022 | 07:29
     Anònim abril 08, 2022 | 07:29
     💩

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa