El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jordi Sànchez avala Turull com a nou secretari general de Junts

El fins ara secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha avalat obertament la candidatura de Jordi Turull com a nou secretari general del partit en una entrevista al diari El Periódico. “Seria un gran secretari general i al costat de Jordi Turull hi ha altres lideratges en el partit que poden tenir i tindran molta responsabilitat en el present i futur”, ha assegurat Sànchez durant l’entrevista. Tot i matisar que primera caldrà veure qui té “ganes” de presentar-se per ser secretari general pel moment incòmode del partit, el líder de JxCat ha assegurat que tothom serà lleial a les decisions que es prenguin quant a lideratge. Concretament ha dit que Laura Borràs sempre ha estat “lleial” i seguirà sent-ho.

Sànchez ha explicat que JxCat està en una “cruïlla” entre la “necessitat” de fer noves passes “estructurant-nos de forma molt més eficient i integrant més les diverses sensibilitats” i donar-se “una lleialtat de grup que no sempre ens hem donat”. Pel que fa al seu paper quan deixi de ser secretari general, Sànchez ha explicat que vol “seguir treballant en equip i apostant per JxCat”, és a dir, vol seguir “formant part de l’equip”. Sànchez també ha explicat que la majoria de membres de JxCat volen que Carles Puigdemont continuï liderant el partit i ha defensat que la presidència de la formació és “compatible” amb la presidència del Consell per la República.

Nega haver sortit del pacte per modificar la llei de política lingüística

En paral·lel, Sànchez ha defensat la posició del seu partit sobre el pacte per modificar la llei de política lingüística. JxCat va començar a recular quan va veure la quantitat de crítiques que va despertar la proposta i va demanar treballar per ampliar el consens social. “No hem sortit de cap pacte. Hem demanat ampliar-lo amb les entitats promotores de la llengua i la comunitat educativa”, ha explicat abans d’afegir que no van prestar “prou atenció” al pacte, pel que fa “autocrítica”. “Vam veure que el text era perfectible”, ha explicat.

Institucions que parlin “de tu a tu” amb l’Estat

Per últim, interpel·lat sobre com s’hauria de treballar per ampliar els suports a l’independentisme, el fins ara secretari general de JxCat ha defensat treballar entre les formacions independentistes per trobar un “comú denominador” per tal de plantejar a l’Estat espanyol “una demanda que avui no plantegem”. “L’independentisme a Madrid dialoga de forma fragmentada. Hem de tornar a veure una societat civil mobilitzada i institucions que parlin de tu a tu amb l’Estat”, ha resolt.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: El Consell em representa a abril 09, 2022 | 21:11
  El Consell em representa abril 09, 2022 | 21:11
  El nou Govern del Consell per la República, en la seva primera reunió presencial celebrada durant els dies 8 i 9 d'abril a la Catalunya del Nord, vol fer la següent declaració política: 1. La unitat social, política i institucional ha permès assolir les més elevades cotes en l'exercici del Dret a l'Autodeterminació del poble de Catalunya. Des de la seva constitució, el Consell per la República ha treballat per mantenir el consens estratègic entre partits i entitats per culminar el procés d'independència. 2. L'Estat espanyol no està disposat a dialogar ni a negociar cap de les condicions que s'han proposat per resoldre el conflicte. Després de més de quatre anys de repressió, cap dels intents per obrir vies en aquesta direcció no ha significat ni un sol avenç. Totes les evidències acumulades en confirmen el fracàs. 3. El Consell entén que cal retornar a les vies que van permetre l'èxit de l'1 d'octubre per tal de culminar el procés d'independència, i que cal retornar als consensos a partir dels fonaments següents: a) El respecte a allò que han decidit el poble i les institucions catalanes: el vot a favor de constituir Catalunya com a estat independent en forma de república, i la declaració d'independència del 27-O, per mitjà d'una resolució que el Parlament de Catalunya mai no ha derogat. b) Les forces que van votar la Declaració d'independència continuen políticament vinculades a aquella decisió. El respecte al Parlament de Catalunya exigeix que qui se'n vulgui desvincular ho faci per mitjà d'un acte parlamentari equivalent. 4. En els intents per facilitar el consens estratègic, el Consell per la República ha manifestat sempre la seva disposició a esdevenir l'espai de treball dels partits, entitats i ciutadania on bastir aquest consens. Per això, el Govern del Consell: a) Ha mantingut durant l'any 2021 converses regulars i sostingudes, de manera discreta, amb les principals entitats i partits. b) Ha aportat la proposta detallada en el document estratègic "Preparem-nos", on s'especifica la idea del desbordament democràtic. c) Ha manifestat la disposició a modificar la seva governança i a debatre estructura institucional. d) Ha constatat que la discrepància entre alguns dels actors sobre la vigència del mandat de l'1-O ha impedit que els esforços per arribar a aquest consens tinguessin èxit. 5. Les dificultats per assolir l'acord amb partits i entitats no atura els esforços del Consell per fer possible el fet expressat al punt 3 d'aquest comunicat. El Consell expressa la determinació a desplegar les seves estructures, el seu pla de govern i la seva capacitat d'acció per bastir el consens fonamental, que és el de la ciutadania.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 10, 2022 | 11:21
   Pere Llimonera i Citronell abril 10, 2022 | 11:21
   ... Tururull... Tu-ru-ruLL... neng...
 2. Icona del comentari de: Una a abril 09, 2022 | 23:11
  Una abril 09, 2022 | 23:11
  Deixeu-ho ja. No feu més el ridícul. El porteu fent des de que fèieu d'escorta d'en Oriol Pujol. Ara ja sou fora i ens heu deixat a tots esclaus d'Espanya. No teniu vergonya.
 3. Icona del comentari de: Una a abril 09, 2022 | 23:30
  Una abril 09, 2022 | 23:30
  Deixeu-ho estar, ja n'hi ha prou
 4. Icona del comentari de: Tururull a abril 09, 2022 | 23:35
  Tururull abril 09, 2022 | 23:35
  Si hi tornen a posar un indultat ja hauran begut oli. O hi posen sang nova o no hi haurà transfusió que els salvi a les properes eleccions.
 5. Icona del comentari de: Si a abril 10, 2022 | 01:52
  Si abril 10, 2022 | 01:52
  Turull, t'avala un porc traidor. Tu sabras el que et fas. President Legítim, avales un porc traidor. Tu sabras el qus fas. Els catalans sí sabem què farem.
 6. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 10, 2022 | 11:44
  Pere Llimonera i Citronell abril 10, 2022 | 11:44
  ... que entrañables que son estas gentes de las "Fantasías Históricas" y el "Peix al Cove"...
 7. Icona del comentari de: La màfia dels indultats a abril 10, 2022 | 17:50
  La màfia dels indultats abril 10, 2022 | 17:50
  Canviar-ho tot perquè res no canviï.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa