El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’empresa del cas Bombers va ser condemnada per finançar el PP a les Canàries
  • CA

El cas Bombers té un protagonista clau. L’empresa de subministraments i serveis Iturri, amb seu a Sevilla, que any rere any guanyava la licitació del manteniment preventiu dels vehicles de la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis del departament d’Interior amb una estranya comptabilitat i emissió de factures que la jutgessa vol investigar. Iturri, però, no és la primera vegada que s’ha vist embolicada en una trama similar. De fet, ja va ser condemnada, en un cas prou similar que era una trama de finançament il·legal del PP. El cas va arribar al Tribunal Suprem, que el deu de desembre del 2020 ratificava la condemna de l’Audiència de Las Palmas a una munió d’implicats, entre ells, el delegat comercial d’Iturri per a les Canàries, Catalunya i València i membre del comitè de direcció de l’empresa.

Segons les dues sentències, a les quals ha tingut accés El Món, els fets es remunten al 25 de maig del 2003, dia d’unes eleccions municipals porten el PP i una associació d’electors al poder de l’Ajuntament de Telde, a les Canàries. Segons les resolucions –de fet, les condemnes van arribar per conformitat de les parts– es va posar en marxa una nova operativa al govern local que suposava “organitzar un sistema d’obtenció il·lícita de fons, amb l’excusa de finançar el PP del Telde”.

En concret, el nou protocol municipal suposava “arribar a acords amb empreses que pretenen ser adjudicatàries de contractes d’obres, serveis o subministraments amb l’Ajuntament de Telde, exigint-los el cobrament de comissions a canvi de ser afavorides en l’adjudicació dels contractes”. És més, els jutges van determinar que s’utilitzava com a “instrument de pressió” els tripijocs amb la facturació, és a dir, agilització o paralització dels tràmits administratius del pagament de les factures. De fet, és un panorama gairebé idèntic al que es va descobrint a Catalunya, on la jutgessa instructora del cas entén que la documentació aportada i les escoltes telefòniques corroboren les “irregularitats” administratives.

Part de la sentència del Tribunal Suprem que explica la implicació d'Iturri a la trama de l'ajuntament de Teide/QS
Part de la sentència del Tribunal Suprem que explica la implicació d’Iturri a la trama de l’ajuntament de Teide/QS

Curiosament, en aquest sistema també existia un dels elements claus del cas Bombers, l’artesania de la facturació i l’emissió de factures falses. Així, segons la resolució es “confeccionaven factures falses destinades al cobrament de l’Ajuntament per compensar els empresaris de les pèrdues que els suposava el pagament de les comissions il·lícites o la presentació de pressupostos més competitius que els permetessin guanyar els concursos, arribant a cobrar, en molts casos, una nova comissió de la suma total de les factures esmentades“.

Un sistema prou semblant al denunciat ara la fiscalia des de la conselleria d’Interior de la Generalitat, amb la sospita que aquesta comissió en el cas de Catalunya era del 2%, en lloc “del 6% o 8%” que recull la sentència de les Canàries. De fet, en les declaracions realitzades fins ara s’especifica que l’exdirector de la Direcció, Manel Pardo, quan se li van requerir explicacions va al·legar que abans el “percentatge era superior”.

La investigació judicial a les Canàries va concloure que el delegat comercial d’Iturri pactava comissions il·lícites amb els responsables polítics i interventors de l’Ajuntament, a canvi de resultar afavorides en les licitacions. Un sistema que requeria l’alteració del preu així com la resta de condicions en licitacions que havien de ser de lliure concurrència, i en canvi, es maniobrava perquè Iturri es quedés el contracte a canvi de comissions sobrevingudes que la sentència calcula del 6% al 8%.

Marchena va ratificar la condemna

En la sentència de l’Audiència de Las Palmas 293/2018 de 31 juliol, s’afirma que es va realitzar “com a mínim” un pagament d’aquestes comissions. Fins i tot, la resolució constata que es va aturar un pagament i que després, es va abonar, un cop el delegat d’Iturri es va comprometre amb altres responsables municipals a mantenir els pactes de les comissions. La sentència va ser recorreguda pel Partit Popular, condemnat com a responsable subsidiari, i l’alt tribunal, amb la signatura de Manuel Marchena, va confirmar la decisió de la magistratura provincial, el 10 de desembre del 2020, amb la STS 670/2020.

Les Canàries no és l’únic cas, però, on Iturri s’ha vist enfangat. Un altre cas força sonor va ser el desembre del 2013, quan l’exregidor del PSOE a l’Ajuntament de Sevilla Francisco Fernández va ser condemnat per un delicte de prevaricació, per la manera com havia fet les adjudicacions a Iturri de material i vehicles per al cos de bombers de la capital andalusa. La sentència va ser dictada pel jutjat penal dos de la ciutat, i instada per un sindicat de bombers.

El jutjat número 50 de Madrid, juntament amb la divisió d’Afers Interns de la Guàrdia Civil, també va incloure Iturri en la investigació de l’operació Grapa. En aquest cas era un entramat de licitacions de l’institut armat per tal d’adquirir mascaretes per un procés d’urgència que els comandaments haurien pactat amb l’empresa. També Iturri es va veure enganxada en el cas Bomsai a les Balears, pel subministrament i les obres del parc de bombers de Palma.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vaja, com sempre a febrer 05, 2022 | 05:30
    Vaja, com sempre febrer 05, 2022 | 05:30
    Partit Podrit i Corruptgents comparteixen proveïdors corruptes. Res de nou a la monarquia bananera de ejpaÑistán...
  2. Icona del comentari de: Saber escribir bien es un arte a febrer 05, 2022 | 08:54
    Saber escribir bien es un arte febrer 05, 2022 | 08:54
    ¿ Y quién escogió la empresa esa en cataluña ? Notícias por la mitad, como siempre.
  3. Icona del comentari de: Observador a febrer 05, 2022 | 09:45
    Observador febrer 05, 2022 | 09:45
    Iturri.... Si sabieu què aquesta font estava contaminada, perquè hi bevieu?.
  4. Icona del comentari de: Bombers o Bombers de la Generalitat de Catalunya ? a febrer 05, 2022 | 14:36
    Bombers o Bombers de la Generalitat de Catalunya ? febrer 05, 2022 | 14:36
    Jolín con Quico, siempre confundiendo a la gente. Hasta ahora eran los " Bombers de la Generalitat de Catalunya ", y ahora sólo los menciona como " Bombers ". ¿ Que te ha pasado, Quico, resaca de una noche de fiesta ?
  5. Icona del comentari de: Perico el filos a febrer 05, 2022 | 16:59
    Perico el filos febrer 05, 2022 | 16:59
    No hi han tallers a Catalunya per canviar l'oli dels vehicles?, la mara que us va parir a tots, Polítics de merda que tenim, inùtils.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa