El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les escoltes del cas Bombers: “La cosa potser està mal feta”
  • CA

Els investigats en el cas Bombersdestapat per El Món al novembrepercebien la irregularitat de les seves maniobres amb l’empresa Iturri pel manteniment dels camions. Així es desprèn de les escoltes telefòniques que consten al sumari del cas, el 1044/22 del jutjat d’instrucció 14 de Barcelona. De fet, la magistrada instructora ha posat negre sobre blanc les converses gravades entre els investigats que delaten la diferència de criteri entre els implicats: els funcionaris consideren que l’empresa adjudicatària “tenia el control” i, en canvi, els gerents de l’empresa, imputen el control als funcionaris. Tots, però, reconeixen la irregularitat.

En concret, la instructora destaca una conversa que considera clau per entendre “amb claredat la mecànica irregular” que investiga. És una conversa del primer de desembre del 2021 entre Julio Vázquez, responsable del Parc Mòbil dels Bombers, i Carles Font, cap de l’Àrea de Prevenció i Gestió de la Regió d’Emergències de Tarragona. En aquesta intervenció telefònica, expliquen com fan per “continuar l’execució d’un contracte d’Iturri tot hi haver-se exhaurit el pressupost per a aquest contracte, acumulant el deute amb l’empresa per compensar-la en el proper contracte”.

Vázquez admet que aquesta pràctica es porta a terme des de “fa 12 o 14 anys i que comporta modificar els albarans”. En aquest sentit, el responsable del parc mòbil es mostra preocupat perquè els “desajustos són de tal calibre que el control el té Iturri” i que “s’ha de confiar en les factures que presenta”. “La cosa potser està mal feta”, admet amb franquesa Vázquez per retreure que “s’hi haurien d’haver posat abans en aquestes històries”. Una conversa que la jutgessa interpreta com “la necessitat d’haver procedit a la regularització administrativa de l’execució dels contractes”.

La instrucció també inclou una altra conversa entre el sotsdirector general tècnic de la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis, Antonio Ramos, amb el mateix Vázquez, el set de desembre del 2021. Ramos li explica la mateixa mecànica de pròrroga dels contractes però tira pilotes fora. Ramos afirma que “cada any no s’arriba amb els diners” però això passa “fa molts anys, i d’abans que jo estigués al càrrec”. Així traspassa la responsabilitat al departament de Gestió Econòmica del departament d’Interior, que és “qui controla la facturació” i “ens diu que “ho fem d’aquesta manera”. Segons la instructora, en la seva interlocutòria del passat 22 de desembre, interpreta que aquesta conversa fa “entendre que són moltes persones les que intervenen a les irregularitats”.

Aquesta interpretació és reforçada per una conversa interceptada a l’apoderat d’Iturri, Eduardo José Díaz, el 10 de desembre. Díaz detalla la mateixa versió que Ramos i Vázquez pel que fa al sistema de pròrroga irregular dels contractes, però atribueix la responsabilitat a la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis. “Es facturen serveis realitzats mesos abans”, comenta. I afirma que “Iturri ha facturat d’acord amb les validacions que han fet des de la mateixa Direcció [General]”. “Són els funcionaris els que han tingut el control sobre el que havia de facturar un mes o no”, emfatitza per telèfon Díaz.

De fet, aquí rau una de les controvèrsies que la jutgessa instructora vol aclarir en les testificals programades al sumari. Sobretot, la magistrada vol parar l’orella als que van encetar la informació reservada d’Interior i als responsables de la gestió econòmica per esbossar quin era exactament el circuit administratiu. D’aquesta manera, vol escatir qui “tenia el control” del cicle de factures, si era Iturri, tal i com expliquen els funcionaris, o bé era la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis. La documental i les testificals seran el desllorigador per la instructora.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Carme Gual a gener 28, 2022 | 14:18
    Carme Gual gener 28, 2022 | 14:18
    I del tema mitjans aeris, com és que es va tancar sense una investigació a fons?
  2. Icona del comentari de: Àngel Drach a gener 29, 2022 | 18:28
    Àngel Drach gener 29, 2022 | 18:28
    El caos més absolut. A bombers tot es va improvisant sobre la marxa!. I tot el demés està pràcticament igual. Tot es va fent segons va avançant el rellotge. Una pena.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa