El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La jutgessa diu que les escoltes “corroboren les irregularitats” als Bombers
  • CA

La titular del jutjat d’instrucció 14 de Barcelona està convençuda que les escoltes telefòniques registrades aporten elements de “sòlida corroboració de les irregularitats pressupostàries i comptables” en els contractes de manteniment dels camions dels Bombers de la Generalitat. Així ho signa en la interlocutòria d’aixecament del secret de sumari dictada el passat 22 de desembre i a la qual ha tingut accés El Món, sobre el cas destapat per aquest diari al novembre. De fet, qualifica les intervencions telefòniques “d’útils i adients” per a la investigació del suposat frau dins la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis (DGPEIS). Tot i això, la instructora considera que no hi ha indicis que cap dels investigats rebés diners directament d’Iturri.

La instructora relata les converses gravades d’Antonio Ramos subdirector general Tècnic de la DGPEIS); Carles Fonts (Cap de l’Àrea de prevenció i gestió de la Regió d’Emergències de Tarragona); Martín Hernández, cap de Pressupostos i Gestió; Màxim del Valle, cap del servei tècnic; Julio Vázquez, responsable de Parc Mòbil i Eduardo José Díaz de l’empresa Iturri. Converses que aporten dades per esbrinar en què consistien les irregularitats.

De fet, la jutgessa fins i tot fa constar negre sobre blanc el fet que els investigats “han conversat sense adoptar cap mena de cautela i, que per aquest motiu, les comunicacions han estat clares i nombroses”. “Tenen un alt valor significatiu en tant que font d’obtenció d’indicis”, raona la instructora. En aquest marc recorda que la instrucció tenia com a objectiu “obtenir indicis relatius a les irregularitats constatades documentalment dins la DGPEIS”, en concret en matèria de “despesa pública i facturació de l’empresa ITURRI”.

Part de la interlocutòria de l’aixecament del secret de sumari/Quico Sallés

Com a mostra, la instructora recull a la resolució que tres converses entre dos membres de la DGPEIS i un d’Iturri “ofereixen una informació coincident en relació a l’origen de l’irregular desenvolupament comptable dels contractes celebrats entre l’administració i aquesta empresa”. En aquest sentit, arriba a la conclusió que Iturri en base a “l’exhauriment pressupostari” continua prestant serveis –sense obrir un nou expedient– per “facturar posteriorment amb un nou contracte diferent i posterior, fet que exigeix alterar factures i albarans”.

“La gestió del pressupost i de la despesa pública”, continua la interlocutòria, “es revela tan irregular i permanent en el temps que pot afirmar-se –ara ja amb sòlids indicis– que podria anar més enllà d’una mera infracció administrativa i que ha exigit que concorri l’acció de multitud de funcionaris públics a qui es té i s’ha tingut encomanada la tasca de controlar la manera com s’han de distribuir els cabals públics“.

Tan convençuda ha quedat la jutgessa que, en la mateixa interlocutòria, apunta que no cal continuar les intervencions telefòniques de cinc dels investigats perquè no veu quina informació es pot aportar més a la causa. Així, entén que els contractes amb Iturri ja es pot “qualificar indiciàriament de fraudulents i amb la concurrència imprescindible de falsedats documentals”.

Per altra banda, la instructora avisa els Mossos d’Esquadra que investiguen el cas que no els prorroga la intervenció telefònica perquè “de les converses intervingudes no se’n deriva cap indici que hi hagi una compensació dinerària o de qualsevol altre naturalesa per part d’Iturri a caps dels funcionaris investigats.

Per la seva banda, aquesta tarda el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en una compareixença aquesta tarda al Parlament ha volgut aclarir “s’ha volgut aclarir des del minut zero per canviar aquesta dinàmica que s’allarga des de fa 12 anys”. El conseller ha recordat que el 26 de maig ens vam incorporar a la conselleria i el 3 de juny s’iniciava el procés de resolució del contracte. Elena ha afegit que “ens hem posat a disposició de la justícia en un procés que va començar durant el mandat anterior”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa