El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La invasió s’encalla i Ucraïna busca un “alto el foc” a les converses de pau
  • CA

La invasió russa d’Ucraïna s’ha enquistat després de cinc dies combats i s’obre la porta a una sortida negociada a la guerra. La delegació ucraïnesa ja ha arribat a Bielorússia, on aquest dilluns han de tenir lloc les primeres converses de pau, segons ha confirmat el govern de Volodímir Zelenski, que participa a la reunió amb la intenció d’aconseguir un “alto al foc immediat i la retirada de les forces russes”.

Les autoritats bielorusses han assegurat que “tot està a punt” per la trobada de les delegacions de Rússia i Ucraïna. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha reconegut que no té massa esperances d’aconseguir un acord en aquesta primera reunió, però ha assegurat que vol donar una oportunitat al diàleg. Zelenski ha acceptat que les converses de pau es produeixin a Bielorússia després de negociar una trobada “sense condicions prèvies” i un cessament temporal de les hostilitats a la zona pròxima a la frontera per garantir la seguretat de la delegació ucraïnesa.

Combats per tot el país

El que passi sobre el terreny serà clau per determinar el resultat de les negociacions. Mentre la batalla de Kíev s’allarga més del que voldria Putin, les autoritats russes asseguren que ja tenen sota control la central nuclear de Zaporiyia, la més gran d’Europa, situada al centre del país. En cas de confirmar-se, seria una nova carta de pressió per a Rússia, que també controla la central nuclear de Txernòbil.

No obstant això, l’ofensiva russa està trobant més oposició de la que s’esperava en un principi i la posició negociadora de Putin no és tan forta com li hauria agradat. Els avenços més notables per als interessos russos s’estan produint al front oriental, on les forces de les repúbliques separatistes de Donetsk i Lugansk guanyen terreny a cada dia que passa i eixamplen una mica més les fronteres del territori que controlen. A la resta del país se succeeixen els enfrontaments i cada poques hores hi ha canvis de posicions.

Rússia va atacar diumenge al matí la ciutat de Khàrkiv, la segona més gran del país, però al vespre les autoritats ucraïneses asseguraven haver-ne recuperat el control. Hostomel, Irpin, Priluki o Bucha, al nord-est de Kíev, també són escenaris de combats entre les tropes russes i les ucraïneses. L’assalt de la capital s’ha complicat per la fèrria defensa de l’exèrcit ucraïnès, que intenta convertir la ciutat en una ratera, i els comandaments russos s’inclinen ara per bloquejar els accessos per impedir que puguin arribar les armes que enviarà Occident. El ministeri de Defensa de Rússia ha garantit que els civils poden sortir de Kíev per una carretera del sud-oest de la ciutat que s’ha habilitat com a corredor humanitari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa