El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ucraïna s’asseu a negociar amb molts dubtes sobre les intencions de Putin
  • CA

Les negociacions entre Ucraïna i Rússia comencen aquest dilluns amb moltes incògnites sobre la taula. El president ucraïnès, Volodímir Zelesnki, ha assegurat que dubta que les converses donin “resultats”, però considera necessari obrir una via diplomàtica per acabar amb el conflicte armat. “No crec realment en el resultat d’aquesta reunió, però que ho intentin”, ha dit Zelenski en un missatge televisat. “Que cap ciutadà ucraïnès pugui tenir dubtes que jo, com a president, vaig intentar aturar la guerra quan hi havia una mínima possibilitat”.

Després de dos dies d’estira-i-arronsa, Ucraïna i Rússia han acordat una primera trobada en una localitat que s’ha mantingut en secret, però que la premsa russa situa a Aleksandrovka, una població bielorussa molt pròxima a la frontera ucraïnesa. Tot i els dubtes inicials, Zelenski ha acceptat finalment desplaçar una delegació a Bielorússia, un règim aliat de Putin, després d’obtenir garanties que mentre durin les converses no hi haurà operacions militars a la zona i que les negociacions es faran “sense condicions prèvies”.

El president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, s’ha compromès a què “tots els avions, helicòpters i míssils estacionats a territori bielorús es quedin a terra durant el viatge, les converses i el retorn de la delegació ucraïnesa”, ha dit Zelenski. Per la seva banda, el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, ha detallat que la delegació russa està encapçalada per representants dels ministeris de Relacions Exteriors i de Defensa, però també comptarà amb enviats pròxims al president Putin.

Continuen els combats

Les negociacions de pau es faran mentre els combats continuen per tot el país. El cinquè dia de guerra comença amb les informacions que una gran columna de blindats russos es dirigeix cap a Kíev des del sud del país. En les últimes hores hi ha hagut versions contradictòries sobre l’estat del setge a la capital, que les tropes russes intenten bloquejar des de totes les direccions per evitar que rebin subministraments i armes mentre l’exèrcit ucraïnès continua preparant la defensa aferrissada de la ciutat. “Sabem cap a on van i estem preparats”, ha assegurat el ministeri de l’Interior ucraïnès.

Els enfrontaments a la capital ucraïnesa estan concentrats a la part nord-oest i nord-est, tot i que també s’han produït els primers combats a Vasilkov, a la part sud-est de Kíev. Altres localitats com Hostomel, Irpin, Priluki o Bucha també han estat l’escenari d’enfrontaments entre els dos exèrcits, que lluiten pel control de les zones que envolten la capital. Aquest diumenge les autoritats ucraïneses han anunciat que han recuperat el control de Khàrkiv, la segona ciutat més important del país, després d’un atac rus a primera hora del matí.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: airausu a febrer 28, 2022 | 08:50
    airausu febrer 28, 2022 | 08:50
    Si aixó ho hagués fet abans, s'hagués estalviat tota la guerra. Només cal mirar les declaracions de Putin de fa unes setmanes on demanava que Ucraïna no entrés a l'OTAN i sigués neutral, tal com s'havia acordat, i les declaracions de resposta de Zelenski, on es pavonejava dels seus militars, les seves armes i el seu armament nuclear, que resulta que al final no té...
  2. Icona del comentari de: MHP a febrer 28, 2022 | 09:58
    MHP febrer 28, 2022 | 09:58
    Aquest Zelenski si que té un parell, els russos bombardejant i ell no s'ha mogut de Kiez, no com altres que van fugir en un maleter a les primeres de canvi, que penosos els lazis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa