El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Govern i comuns pacten un 20% del pressupost de Salut per als CAPs i un impost de “solidaritat”
  • CA

El Govern de la Generalitat i els comuns han anunciat aquest dimecres l’acord dels pressupostos del 2023 després d’intenses setmanes de negociació. Després d’una última reunió el dilluns i del tancament de detalls aquest mateix dijous, el president Aragonès i la líder dels comuns, Jéssica Albiach, han pogut signar un acord. Tal com ha explicat Albiach, el principal escull dels últims dies ha estat Salut. En aquesta carpeta, els comuns han aconseguit que un 20% del pressupost de salut vagi destinat a l’atenció primària, fet que suposa un total de 2.350 milions d’euros. “Es tracta del primer territori de l’Estat en arribar al 20%”, ha assegurat Albiach que es mostrava visiblement contenta.

El pacte entre el Govern encapçalat per Pere Aragonès i la líder dels comuns, Jéssica Albiach / Jordi Bedmar
El pacte entre el Govern encapçalat per Pere Aragonès i la líder dels comuns, Jéssica Albiach / Jordi Bedmar

25% per als CAP el 2025

De fet, els comuns també han pogut esgarrapar arribar al 25% l’any 2025, mentre que també han pogut dotar amb 100 milions d’euros un pla de millora de l’accessibilitat als equips d’atenció primària (EAP) amb l’objectiu principal que, abans que acabi el 2023, totes les persones que ho necessitin siguin ateses en 5 dies o menys pel professional més adequat a cada situació clínica, entre d’altres mesures.

Impost de la solidaritat

Pel que fa a la fiscalitat, l’acord entre Govern i comuns es crearà l’impost de solidaritat amb l’objectiu de recaptar fins a 12 milions d’euros de les grans fortunes amb un patrimoni superior a 10, 6 milions d’euros de patrimoni. Tant Albiach com el Govern han detallat que l’objectiu d’aquest impost és que l’encariment dels preus dels productes i del mercat “no el paguin els més desfavorits”. Un altre objectiu d’aquest impost és la de blindar l’impost de solidaritat impulsat pel govern espanyol i que Foment de Treball ha portat al Tribunal Constitucional. També han pogut incloure un impost que es posarà en marxa aquest 2023 per als grans vaixells, així com als productes ultraprocessats.

Una altra de les carpetes que ha causat més problemes entre el Govern i els comuns ha estat la d’habitatge. El pacte estableix que han incrementat en 4.600 habitatges més el parc públic, tot i que l’objectiu del partit d’Albiach era de 5.000. A més ,també han impulsar una “ofensiva” contra els especuladors augmentant un 33% de l’impost als habitatges vuits i una millora de l’estratègia d’inspecció.

555 milions d’escut social

D’altra banda, el tracta entre les dues parts inclou un pla de xoc de 555 milions d’euros per combatre la inflació i l’encariment dels productes, amb l’objectiu que no ho paguin els més vulnerables. De fet, el Govern havia anunciat 300 milions d’euros durant el debat de política genera i Albiach ha celebrat que hagin aconseguit “gairebé el doble de l’anunciat”. Entre aquestes mesures, seguirà la rebaixa del transport públic per l’any 2023, així com la seva gratuïtat per als menors de 16 anys. També han especificat l’increment de l’IRSC del 8%. Els pressupostos també inclouen l’ampliació de fins als 30 anys de la T-Jove.

Altres tems que han pactat són la de bonificacions de 180 milions d’euros per a plaques solars, així com 246 milions d’euros per tal que el 50% de la producció elèctrica a Catalunya sigui renovable l’any 2030. Un altre element clau ha estat que l’energètica sigui comercialitzadora i les 41 cases d’energia a tot el territori. També han pactat negociar un tren avant entre Barcelona i Tortosa i impulsar a el tren tram al Camp de Tarragona. Alhora, han ampliat el pressupost de feminismes fins a 20 milions.

Més notícies
Els principals líders polítics de Kosovo sol·liciten formalment formar part de la UE | Europa Press
Kosovo sol·licita formalment entrar a la UE
Notícia: Kosovo sol·licita formalment entrar a la UE
Comparteix
La petició arriba en plena escalada de tensions a la frontera amb Sèrbia i davant l'amenaça d'enviar l'exèrcit serbi a Kosovo
El Tribunal Constitucional / ACN
El TC ja estudia el recurs del PP contra la reforma que vol renovar-lo
Notícia: El TC ja estudia el recurs del PP contra la reforma que vol renovar-lo
Comparteix
Convocatòria extraordinària i urgent
ERC, Junts i el PSC votant en sentits diferents en el ple del 19 d'octubre, el primer després de la ruptura del Govern / Parlament de Catalunya (Francesc Xavier Subias Salvó)
El Parlament aprova la Llei de la Ciència i la converteix en un consens de país
Notícia: El Parlament aprova la Llei de la Ciència i la converteix en un consens de país
Comparteix
Ha rebut el suport del PSC, ERC, Junts, comuns, Cs i PP
El director de l’Oficina Anifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, a la presentació del baròmetre de corrupció / ACN
Antifrau alerta que més del 20% de catalans no sap identificar la corrupció
Notícia: Antifrau alerta que més del 20% de catalans no sap identificar la corrupció
Comparteix
La tolerància amb les corruptel·les creix en l'últim informe sobre la corrupció a Catalunya

Comentaris

  1. Icona del comentari de: adolf a desembre 14, 2022 | 19:38
    adolf desembre 14, 2022 | 19:38
    Aquest es el impost de principi de principi de setmana, a veure quins imposts mes ens claven al llarg de setmana. Catalunya es un dels territoris del mon que mes imposts paga els que paguem i tenint en compte la renda i serveis rebuts.
  2. Icona del comentari de: Joana a desembre 14, 2022 | 20:30
    Joana desembre 14, 2022 | 20:30
    La mateixa brama impositiva als "rics" és la jugada que els esquerrosos utilitzen per entabanar envejosos poc reeixits i/o primaris per fer veure que fan alguna cosa, perquè ja saben per endavant que, a la llarga, repercuteixen a la butxaca de tothom.
  3. Icona del comentari de: Comuns lladregots a desembre 14, 2022 | 21:36
    Comuns lladregots desembre 14, 2022 | 21:36
    Impost de solidaritat. Ja fan servir el mateix llenguatge que l'estat per l'espoli als catalans. Que aquests no paguen ja més impostos a hisenda?
  4. Icona del comentari de: roger de sarria a desembre 14, 2022 | 21:40
    roger de sarria desembre 14, 2022 | 21:40
    Solidaritat amb Escanya...pobrets. Això és el que cal...
  5. Icona del comentari de: Joan a desembre 14, 2022 | 21:54
    Joan desembre 14, 2022 | 21:54
    ERC és el partit de la dreta burgesa, són la nova CiU, sempre han de ser els altres partits, ja sigui els Comuns o les CUP qui els obliguin a fer política d´esquerres per a la gent desfavorida.
  6. Icona del comentari de: Joan a desembre 15, 2022 | 01:42
    Joan desembre 15, 2022 | 01:42
    Quanta gent preocupada per el impostos a la gent amb més de 10 milions d´euros de patrimoni, sembla molts millionaris llegeixen ELMon, després voldran sanitat gratuita però sense impostos als rics.
    • Icona del comentari de: Sangoneres envejoses a desembre 15, 2022 | 08:07
      Sangoneres envejoses desembre 15, 2022 | 08:07
      Tu ho has dit. Hi ha molta gentola que ho vol tot de franc, sanitat, escola, universitat, transport, pis i serveis... i que tot es pagui via doble, triple o quàdruple imposició a l'esforç de qui hagi prosperat.
    • Icona del comentari de: Eloi Ferrer a desembre 15, 2022 | 11:55
      Eloi Ferrer desembre 15, 2022 | 11:55
      El que de debò preocupa és el malbaratament dels diners dels pressupostos en endolls, parides i muntatges que engreixen partits i afins i en altres despeses desorbitades mal gestionades que buiden àvidament les arques. Quatre hipermilionaris no poden eixugar cap dèficit ni ser una bota de Sant Ferriol, i és clar que aquests, si no se'n van a cotitzar a altres països, a l'hora de fer escandalls o com sigui, recuperaran la despesa a càrrec de la gent del poble. Sap greu veure la innocència amb que s'exposen alguns comentaris plans. Solen ser els que fa, des de la ingenuïtat, la "clientela" comuna i, des de la presa de pèl, la propaganda dels Comuns.
    • Icona del comentari de: Lluis Torner a desembre 15, 2022 | 15:26
      Lluis Torner desembre 15, 2022 | 15:26
      Els acords son de cara a la galeria dels Comuns, per sortir a les notícies dien que fan algo, volien 5000 pisos, pro 4600 els hi va bé!, amb als impost als rics amb mes de 10M. Esperan recaudar 12M.? Mes mèrits ? “També han pactat negociar un tren avant entre Barcelona i Tortosa i impulsar a el tren tram al Camp de Tarragona. Alhora, han ampliat el pressupost de feminismes fins a 20 milions.”
  7. Icona del comentari de: Narcís ( per què ERC vol enganyar població amb aquest ' paperot ' esquerrà inexistent ? ) a desembre 15, 2022 | 01:57
    Narcís ( per què ERC vol enganyar població amb aquest ' paperot ' esquerrà inexistent ? ) desembre 15, 2022 | 01:57
    Ras i curt : 1. Impostos .. qui els acaba pagant ( vegi's mateixes entitats financeres .. es permeten el luxe de fer i desfer al seu antull així com cobrar i no acceptar dipòsits . . . ) ! I 2. Per què no prohibeixen processats o, sobretot, els ultraprocessats, tot sabent, bestiesa de sucre, sal i grasses saturades/ trans .. i què dir-ne, de l' oli de palma així noms varis que tenen per no ser reconegut . . i d'altres afegitons d' elements químics varis a munt d'aliments . . ( o n' és competència d'aquest no ningú Garzón? ) ? PD : seria interminable fer relació de coses justes i sanes pro el ciutadà, coses que mai faran aquests nyigui-nyogui . . començant per abaixar-se nòmina del tot immerescuda !
  8. Icona del comentari de: Narcís ( fàstic em fum perdre el temps amb aquests ' enfiladors de baixa estofa ' a fer treballs durs àdhuc arriscats a la intemperie ! ) a desembre 15, 2022 | 02:11
    Narcís ( fàstic em fum perdre el temps amb aquests ' enfiladors de baixa estofa ' a fer treballs durs àdhuc arriscats a la intemperie ! ) desembre 15, 2022 | 02:11
    Per últim . . quant s' emporta/ cobra aquesta bona dona ( que no dic ' guanya ' ! ) d' emoluments/ sou/ diners públics a l' any ? PD : " els fets són la base de la teoria " . . així sa política - politiqueria n' és presa de pèl !
  9. Icona del comentari de: Narcís a desembre 15, 2022 | 02:22
    Narcís desembre 15, 2022 | 02:22
    Excuses, només afegir : ' pensen som espanyols ( espanyolets mil del carrer ) a qui passejar ? Som catalans ! PD : no hi ha quelcom pitjor que qui viu de la misèria, de la desgràcia, aliena, tot fent-se'n l' humanista, l' humanitari, sinó el just o mateix empàtic sense ser-ho gens ni mica, ni poc ni gaire, que sí amb sa qualitat de vida i nòmina a costa d' aquella !
  10. Icona del comentari de: JunquerasFerrovial, estropajo i lladre a desembre 15, 2022 | 05:30
    JunquerasFerrovial, estropajo i lladre desembre 15, 2022 | 05:30
    Erc, fabrica d'IMPOSTOS RACISTES I ESPECIFICS ALS CATALANS. Adolfito Aragones, petitó i feixista com hitler.m
  11. Icona del comentari de: Junqueras no paga res? a desembre 15, 2022 | 08:04
    Junqueras no paga res? desembre 15, 2022 | 08:04
    I si fem un IMPOST FERROVIAL, exclussiu per la FAMIGLIA MAFIA JUNQUERAS SA?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa