El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Yolanda Díaz torna a escena per presentar Sumar i replicar Vox al Congrés

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha tornat a l’escena política per avançar la presentació del seu projecte Sumar, que aspira a ser el paraigua de tots els partits a l’esquerra del PSOE per a les pròximes eleccions, i per anunciar que serà una de les encarregades de replicar Vox durant el debat de la moció de censura contra Pedro Sánchez. Ho fa en plena polèmica amb Podemos per articular la nova plataforma que fa mesos que cuina i després de setmanes de discreció mentre Irene Montero estava al centre de totes les crítiques per la reforma de la llei del només sí és sí.

Com si es tractés d’un moviment coreografiat, Sumar ha anunciat aquest matí que està a punt d’acabar el “procés d’escolta” i ha convocat els seus seguidors a un acte el pròxim 2 d’abril on previsiblement Díaz anunciarà que es presenta a les eleccions estatals. Al mateix temps, l’espai confederal ha fet públic que la vicepresidenta segona del govern espanyol serà una de les encarregades de respondre al partit d’ultradreta aquest dimarts al Congrés. L’executiu de Pedro Sánchez repeteix l’estratègia de la primera moció, quan va ser Pablo Iglesias qui va fer tàndem amb el president espanyol.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz | EP
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz | EP

Yolanda Díaz mesura cada pas per impulsar la seva candidatura a la Moncloa

Díaz ja va fer una primera aparició pública calculada al mil·límetre el divendres passat. La ministra de Treball va presentar un informe sobre precarietat laboral i salut mental juntament amb líder de Más País, Íñigo Errejón. La setmana passada Podemos havia amenaçat de no anar a la presentació de Sumar si Díaz no pacta abans un acord per concórrer junts a les pròximes eleccions espanyoles. La formació d’Errejón, escissió de Podemos per les seves diferències amb Iglesias, ja ha anunciat que donarà suport a Díaz.

Tot i que oficialment la decisió encara no està presa, tot indica que Díaz confirmarà que es presenta a les eleccions i tancarà el cicle polític de la confluència que es va iniciar amb la dimissió de Pablo Iglesias el maig del 2021. Llavors la ministra de Treball va assumir el lideratge de l’espai d’Unidas Podemos, que al principi va tenir una gran acollida entre els votants d’esquerres i amb el temps l’entusiasme inicial s’ha diluït. Fa mesos que Díaz ha apostat per tenir un perfil baix mentre acaba de definir els detalls de la plataforma Sumar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa