El govern espanyol defensa la seva actuació en el cas Pegasus, després que el Parlament Europeu fes públic un informe preliminar sobre el cas d’espionatge a l’independentisme, en el qual assenyalava el govern espanyol com a màxim responsable. Fonts de La Moncloa apunten que són els primers interessats en esclarir els fets, ja que el president espanyol, Pedro Sánchez, i els ministres Marlaska i Robles també han estat afectats pel cas.

Recorden que és un informe provisional
L’executiu espanyol recorda que es tracta d’un informe provisional, no definitiu, i insisteixen que l’executiu “va fer el que havia de fer” quan va tenir coneixement “d’accions delictives”. L’informe del Parlament Europeu, que encara és un esborrany, ha estat elaborat per la ponent Sophie in ‘t Veld i que haurà de passar el període d’esmenes. L’informe lamenta la “poca informació aportada fins ara” per l’executiu espanyol sobre l’espionatge i assenyala que el govern espanyol va ser “probablement” el primer comprador a la Unió Europea del programari d’NSO. Per sostenir l’argument que les autoritats espanyoles poden estar darrere de l’espionatge, el text remarca que es va fer en “moments de rellevància política”.
Un informe dur contra l’executiu estatal
A més, l’informe apunta que tenint en compte que les autoritats espanyoles només han reconegut 18 dels 65 casos revelats per CitizenLab i que les ordres no s’han fet públiques, “no és possible establir” que l’independentisme suposés una “amenaça a la seguretat nacional o la integritat de l’estat”.
La CUP i Junts exigeixen les dimissions de diversos ministres espanyols, mentre que el Govern de la Generalitat demana un protocol d’intervenció d’aquests casos i que l’Eurocambra enviï una delegació per tal d’investigar els fets. Tot i això, els republicans aposten per la taula de diàleg com a resposta i la negociació amb l’Estat espanyol.