El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Estat presenta el Sistema de Combat del Ciberespai, a l’empara de la llei de secrets oficials
  • CA

L’Estat espanyol ha aprofitat una nova edició d’un dels conclaves més importants del món de ciberseguretat i ciberdefensa per presentar la seva nova arma de dissuasió. Es tracta del Sistema de Combat del Ciberespai, Scomce en el seu acrònim. És el sistema defensiu i ofensiu més modern i amb més recursos del Comandament Conjunt del Ciberespai (MCCE, en les sigles en castellà), la unitat més jove de les forces armades espanyoles i que des del 2020 fusiona l’antic Comandament Conjunt de Ciberdefensa i la Prefectura d’Informació i Telecomunicacions. El nou Scomce té previst un pressupost per a l’any vinent de 80 milions d’euros i estarà emparat per la llei de secrets oficials.

Les influents Jornades STI CCN-CERT -el braç informàtic del CNI-, en la seva 16ena edició, van ser l’escenari escollit per fer la presentació en societat d’un nou sistema integral de la defensa i absolutament prioritari del la Prefectura de l’Estat Major de la Defensa (JEMAD). Les Jornades que acullen més de tres mil especialistes de tot el món, dels sectors públic i privat de la defensa i la seguretat, es van celebrar a Madrid la setmana passada. Entre els assistents, hi havia la ministra de Defensa, Margarita Robles, i la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència, Esperanza Casteleiro. Robles va definir el Scomce com el “ciberescut únic per a Espanya”. De fet, Robles recorda que la guerra d’Ucraïna ha acabat de convèncer el govern de posar en marxa la iniciativa.

Margarita Robles, a la inauguració de les Jornades del CCN-Cert/MdD
Margarita Robles, a la inauguració de les Jornades del CCN-Cert/MdD

Un nou paradigma de la Defensa

El nou Sistema de Combat es va presentar en l’aula específica titulada Operacions Militars al Ciberespai, amb ponents de primer ordre com ara el cap de l’Estat Major del Comandament Conjunt del Ciberespai, el capità de nau Manuel Alvargonzález, el tinent coronel Rubén Vega i la tinent coronel Monica Mateos, encarregats del seu desenvolupament. Tots tres van deixar molt clar, des de la seva perspectiva, que s’està preparant un nou paradigma de la ciberseguretat i defensa que integra el ciberespai, l’espectre electromagnètic i la guerra electrònica. “El Scomce no és dirigir un míssil contra un centre de dades de l’enemic”, establia el tinent coronel Vega, encarregat de l’estratègia operativa del sistema.

Segons Vega, el nou paradigma l’integren quatre grups. En primer lloc, la “intel·ligència, la vigilància i el reconeixement de l’espai”. En segon lloc, les activitats que permeten construir les xarxes com la construcció del “propi ciberespai”, el manteniment i la seguretat contra el combat convencional i la protecció d’infraestructures crítiques. En tercer lloc, les “operacions defensives internes –dins les xarxes– i les defensives externes que inclouen activitats en xarxes de tercers o adversàries”. I en quart lloc, les “operacions ofensives cap a fora amb la finalitat de donar compliment als objectius del comandament”. Quatre factors que reclamen “no només ciberarmes o cibermunicions” sinó una “gran coordinació entre proveïdors de serveis, amb les operacions de control del ciberespai d’interès militar i contribuir a l’acció global de l’Estat”. En definitiva, un nou paradigma que tingui plena capacitat ofensiva, d’atac i combat a les xarxes enemigues. Tot plegat amb cicles temporals molt breus i reduïts a diferència del combat convencional.

Armes cibernètiques

L’Scomce tindrà capacitat per neutralitzar o minimitzar l’impacte dels atacs cibernètics i tindrà autonomia per respondre una agressió contra les xarxes de comunicació i informació de l’Estat o les infraestructures crítiques com el Port de Barcelona o les centrals nuclears d’Ascó o Vandellòs. No deixa de ser, segons fonts del ministeri de Defensa, un sistema de combat integrat, dotat d’una estructura de comandament i control i armes i municions cibernèrtiques tant defensives com ofensives, que combinaran actuacions tant en un escenari bèl·lic híbrid com en un d’únicament limitat al ciberespai.

El nou programa treballarà sempre protegit per la llei de secrets oficials i amb possibles col·laboracions d’operadors privats per tal de desenvolupar programes, estructures i mecanismes que encara ni estan al mercat, encara no s’han ni inventat o bé que només poden tenir un ús militar. El mateix Scomce preveu la creació i desenvolupament dels “bessons digitals”, rèpliques dels mateixos sistemes propis o dels enemics per simular intrusions. De fet, el programa preveu deixar entrar virus o sistemes enemics per constatar la seva operativitat, eficàcia i perillositat.

Més notícies
Antonio Robles, primer secretari general de la història de Ciutadans / Parlament
Robles, exdirigent de Cs, molt dur amb Arrimadas i Rivera: “Em sento decebut”
Notícia: Robles, exdirigent de Cs, molt dur amb Arrimadas i Rivera: “Em sento decebut”
Comparteix
El primer secretari general de la història del partit taronja assegura que mai ha estat un partit "nacionalista"
La diputada de la CUP Laia Estrada / ACN
La CUP demana les dimissions de Marlaska i Robles per l’informe de l’Eurocambra
Notícia: La CUP demana les dimissions de Marlaska i Robles per l’informe de l’Eurocambra
Comparteix
Els cupaires consideren que els "dèficits democràtics" evidencien que "no hi ha diàleg possible" amb l'Estat
La ministra de Defensa, Margarita Robles, al Congrés / Europa Press
Defensa culpa “una sola persona” de la manipulació de l’entrada d”Alcarràs’ a Viquipèdia
Notícia: Defensa culpa “una sola persona” de la manipulació de l’entrada d”Alcarràs’ a Viquipèdia
Comparteix
La ministra, Margarita Robles, anuncia que el cas està ja a la Fiscalia
La ministra de Defensa, Margarita Robles, es nega a parlar de cessament de la directora del CNI / Europa Press
Robles diu que la reforma del delicte de sedició no es farà per Puigdemont
Notícia: Robles diu que la reforma del delicte de sedició no es farà per Puigdemont
Comparteix
La ministra de defensa assegura que cal revisar les normatives "amb calma" i "caràcter general"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep a desembre 09, 2022 | 19:49
    Josep desembre 09, 2022 | 19:49
    i les urnes?
  2. Icona del comentari de: fat boy a desembre 09, 2022 | 20:12
    fat boy desembre 09, 2022 | 20:12
    Encara prendran mal.
  3. Icona del comentari de: Observador a desembre 09, 2022 | 20:21
    Observador desembre 09, 2022 | 20:21
    Si sou tan eficients com en la resta de tasques, els pirates informàtics poden estar ben tranquils.
  4. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a desembre 09, 2022 | 20:40
    Pere Llimonera i Citronell desembre 09, 2022 | 20:40
    Epaña e una potensia, senos un ejemplo para las democracias del mundo entero.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell (irreverente y rebelde Demócrata desde la cuna casi, espejo del Estado de Derecho, látigo de supremacistas, fusta de separatas y pluma contra sectarios, totalitarios e intolerantes) a desembre 11, 2022 | 14:08
      Pere Llimonera i Citronell (irreverente y rebelde Demócrata desde la cuna casi, espejo del Estado de Derecho, látigo de supremacistas, fusta de separatas y pluma contra sectarios, totalitarios e intolerantes) desembre 11, 2022 | 14:08
      Bueno, en realidad Espanya es una Potencia Media por población y economía (nuca hubiera pasado de 39 Millones si N0 es por la Emigración). También es una Potencia Media militarmente y en otros campos como la investigación, desarrollo, etc. Es decir, si se miran OBJETIVAMENTE los Datos, así lo es; y así ha sido desde hace mas de medio siglo; desde finales dad de los años 60 del siglo pasado; habiendo sido una Potencia durante siglos antes, e incluso la Primera Potencia durante un par de siglos hace ya tiempo, antes de 1700... Los Datos, población, geopolitica y geografía son incontestables e ineludibles; así son las cosas... La calidad de vida ha mejorado enormemente en los últimos 50 años gracias a la industrialización desde los 60/70, la Democracia, y la entrada en la UE: aunque siempre se pueden mejorar muchas cosas aun... Hoy día, a pesar de las ficciones, imposturas, inventos, falacias, falsificaciones, fantasías, populismo, sectarismo, totalitarismo, victimismo y demagogia de los separatas suprematas inventa patrias sigue siendo, con sus muchos defectos, uno de los mejores países para vivir del mundo... De mas de 200 países que existen, seguro que en 180 o 190 se vive peor o mucho peor que en España... Luego, hay unos cuantos países que son similares, mejores o quizás mejores, según parámetros, modelos y el gusto de cada uno; pero tiene una calidad de vida por encima o muy por encima de la mayoría e incluso de algunos países mas ricos económicamente (la prueba es que que crisis y problemas N0 paran de llegar mas y mas Emigrantes) ... Tiene muchos problemas de diverso tipo, SÍ; pero, es con todo, un país abierto, tolerante y Democratizo, sin ninguna duda; con todos los problemas que tienen -cada vez mas- las Democracias, que son obviamente imperfectas (pero, mejores que las Dictaduras de cualquier tipo o espectro político)... El que N0 esté a gusto, lo tiene fácil... Gracias a la UE y a Schenghen es muy fácil 'coger el petate y abrirse' a un gran abanico de otros países'... "Bon vent i Baca N0Va!" En "Limoges" (Francia) están aguardando a algunos con impaciencia, para que vayan allí a hablar el Dialecto Occitano Lemosín/Llemosí o Catalán moderno... Yo le deseo la mejor ventura al que ponga en practica sus sueños (o ensoñaciones)... O sea, que SÍ, Espanya es un ejemplo para buena parte del Mundo Mundial... Así que, TRoLL-ete usurpa_Nombres, que sigues suplantando cada día el N0mbre de otros comentaristas, y sigues con tus FRiKaDas... "N0 tens remei"; es mas, todos los ultra-derechistas del Movimiento supremacista independenciero, demuestran cada día que N0 tienen ReMeDio... Viven en un mundo paralelo y de alucinaciones, están adoctrinados y abducidos hasta la médula y su nivel terrible de ignorancia, su cerrazón, supremacismo, totalitarismo, sectarismo y falta de mas luces, hacen que les sea imposible distinguir la Realidad de sus ensoñaciones y fantasías psi modélicas fascistoides, sectarias y totalitarias... Deja ya de usurpar mi N0MBRe y el de otros comentaristas, TRoLL-ete separata supremata inventa patrias ... "Apa, Adéu!"!
  5. Icona del comentari de: Kissmelcul a desembre 09, 2022 | 22:34
    Kissmelcul desembre 09, 2022 | 22:34
    Marededeu senyor, tota aquesta barbaritat en mans de mortadelo i filemon.s’ha acabat la seguretat al món mundial!
  6. Icona del comentari de: Ricard a desembre 10, 2022 | 11:27
    Ricard desembre 10, 2022 | 11:27
    Si un fan els castellans és política de seguretat, i carissima. Si ho fem nosaltres ens gastem una centèsima part però és un crim que ens dur a la presó i al tribunal de cuentas diu que és malversació i cal pagar-ho de nou. Racisme.
  7. Icona del comentari de: 4 mussols a desembre 11, 2022 | 00:59
    4 mussols desembre 11, 2022 | 00:59
    La foto ho diu tot!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa