El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC assegura que Vox descarta acusar Serret de malversació
  • CA

El procés contra l’exconsellera Meritxell Serret estaria a punt de d’entrar en fase de judici oral. Segons ha informat ERC, ni l’advocacia de l’Estat, ni la fiscalia ni Vox acusarien l’exconsellera de’Agricultura durant el referèndum del Primer d’Octubre per malversació, sinó que centrarien l’acusació en la desobediència. Un nou escenari que allunyaria Serret d’una pena de presó.

A parer d’ERC, els escrits presentats per les acusacions al tancament de la instrucció, el ministero públic i el partit d’ultradreta retirarien el delicte de malversació. Una interpretació que expurgaria del judici l’advocacia de l’Estat que es va mantenir per la malversació. De fet, el cas Serret tindria una base en la mateixa sentència escrita pel president de la sala penal, Manuel Marchena, que va exonerar de la malversació als exconsellers Santi Vila, Carles Mundó i Meritxell Borràs.

Arran de la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes que els condemnaven a 99 anys de presó, i de la retirada en base a aquesta de les euroordres contra ella durant la instrucció del magistrat Pablo Llarena, l’advocat de l’exconseller, Íñigo Iruín, va plantejar una nova estratègia. La nova defensa de Serret va concloure que podia tornar de l’exili per fer front al judici a Espanya de forma voluntària i poder exercir els seus drets polítics com a diputada d’Esquerra Republicana de Catalunya. I se’n va sortir perquè Llarena tot i que la buscava pels dos delictes, la va citar posteriorment per declarar com investigada per desobediència.

Imatge d'arxiu de Meritxell Serret i Lluís Puig | ACN
Imatge d’arxiu de Meritxell Serret i Lluís Puig | ACN

Un cop tancada la instrucció sense que s’hagin aportat proves noves, en els seus escrits la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat volen que es jutgi Serret per desobediència. També l’acusació popular a càrrec de Vox hauria renunciat a perseguir l’exconsellera per malversació per falta d’indicis. “Si bé amb la caiguda de la imputació per malversació, l’Advocacia de l’Estat hauria de quedar deslegitimada per acusar, ha sol·licitat explícitament al tribunal continuar formant part acustòria de la causa per desobediència”, remarquen des d’ERC.

Iruin destaca que és la mateixa línia argumental per la que Pablo Llarena no va emetre cap euroordre contra ella després de la sentència d’octubre de 2019. “Aquest és el motiu principal pel qual la defensa i la pròpia Meritxell Serret van creure oportú optar pel retorn de l’exili i desencallar, així, la seva situació judicial”, indiquen des dels republicans que la van fer tornar al Parlament com a portaveu adjunta. De fet, mai va voler renunciar a l’acta. Ara només queda que les parts facin la petició de pena en la formalització dels escrits d’acusació.

“La seva compareixença voluntària davant del Suprem i l’assumpció de l’acta de diputada al Parlament de Catalunya, dues mesures que eliminen el risc de fuga, ja que l’estratègia legal volia evitar la mesura de presó preventiva”, indiquen fonts republicanes. En aquest sentit, informen que el jutge Llarena no va aplicar cap mesura cautelar. De fet, el primer dia que es va personar davant el jutge, acompanyada en secret i en cotxe des de Brussel·les, va poder assistir a un acte de benvinguda a Vallfogona de Balaguer, el seu poble natal, la mateixa tarda.

Actualment, Serret exerceix de diputada per ERC tot i que en la fase inicial de l’exili, va ser “l’ambaixadora de la Generalitat davant les institucions europees” en tant que delegada del Govern a Brussel·les. Serret també ha participat en la defensa de la nova estratègia política d’ERC de cara la conferència nacional que la formació celebrarà el 12 i 13 de març a l’Hospitalet. Un conclave que ha de servir per aprovar un nou full de ruta independentista per a la formació que ostenta la presidència de la Generalitat de Catalunya, amb Pere Aragonès al capdavant. Ara cada vegada resta més aprop el judici oral.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: No enganyeu a ningú a febrer 25, 2022 | 15:54
    No enganyeu a ningú febrer 25, 2022 | 15:54
    Ja tothom sap l'apaño fet amb els ehpañols que va deixar caure l'Aragonés. Intercanvi de cromos amb els presos i aquesta señora, que es passejà pel Supremo como Pedro por su casa. Ens han venut per no res, els d'ERC.
  2. Icona del comentari de: blup a febrer 25, 2022 | 18:02
    blup febrer 25, 2022 | 18:02
    No els tocaran ni un pèl, als d'ERC. S'han venut al diable ja fa dies!
  3. Icona del comentari de: Pilar a febrer 25, 2022 | 18:07
    Pilar febrer 25, 2022 | 18:07
    Quants dies porta Aragonés de President? Per què ningú del R78 vol inhabilitar a Aragonés, com sí van fer amb els MHPs Puigdemont i Torra?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa