Elena compra material per convertir les comissaries dels Mossos en fortins antiprotestes

Macrocomanda de defenses, escuts i cascos per als agents de Seguretat Ciutadana i els del Palau de la Generalitat

Les protestes per la detenció de Pablo Hasèl encara couen al cos dels Mossos d’Esquadra. Principalment, els atacs a les comissaries que van patir durant aquelles jornades del mes de febrer d’enguany. Una onada de protestes arreu del país que va neguitejar els Mossos fins al punt que el cap del cos, el major Josep Lluís Trapero, va convocar una reunió amb tots els comandaments el 2 de març al complex Egara. Uns 200 comandaments van analitzar la situació i una de les conclusions va ser accedir a la petició dels quadres uniformats de dotar les comissaries amb material antiavalots, i la formació que suposa, per afrontar situacions de manifestacions o protestes. Aquest juliol ja s’ha posat fil a l’agulla i ha començat la recta final per a la licitació d’una ingent compra de material com ara defenses, escuts i cascos per protegir les comissaries.

En concret, Joan Ignasi Elena posa el segell al projecte que va encetar el seu predecessor, Miquel Sàmper. Segons la documentació, a la qual ha tingut accés El Mon, Interior destina un import de 260.517 euros, IVA inclòs, a la compra de 800 escuts de policarbonat, 1.800 cascos i 800 defenses semirígides d’elastòmer de 70 centímetres amb el seu corresponent tahalí (agafador). Els escuts, segons l’informe d’Interior, “permeten protegir-se del llançament de pedres i altres objectes contundents”. Els cascos estan destinats “a dotar els efectius de les unitats de seguretat ciutadana que hagin de fer tasques puntuals d’ordre públic”. I les defenses són les que “utilitzaven els efectius de les Àrees Regional de Recursos Operatius (ARRO) i que tenen un efecte molt menys lesiu que les actuals defenses extensibles metàl·liques de dotació”

Els comissaris territorials, en un moment de la reunió a Egara/Mossos

El sotscap de la Divisió Tècnica de Planificació de la Seguretat, l’intendent Josep Saumell, ha hagut de fer un càlcul d’equivalència per a una compra que cobreixi les necessitats de defensa de les comissaries i d’edificis, com el Palau de la Generalitat. En concret, han pres com a referència un equip d’ordre públic ordinari, que està format per set efectius equipats amb set cascos, set defenses i tres escuts. D’aquesta manera correspondrien set cascos, set defenses, i tres escuts per cada comissaria de districte ; quinze cascos, quinze defenses i sis escuts per cada Àrea Bàsica Policial (ABP), Palau de la Generalitat o Parlament, i el doble de material per les seus de les Regions Policials

L’informe justificatiu de la compra detalla: “Durant els dies posteriors a la detenció i empresonament del Sr. Rivadulla s’han produït tot un seguit de mobilitzacions violentes per tot Espanya, moltes d’elles i les més violentes en territori de Catalunya“. Un context en què els analistes de la policia asseguren que “s’han produït actes violents on les línies policials han rebut el llançament indiscriminat d’ampolles de vidre, de pedres de grans dimensions, de coets de pirotècnia, de senyals de trànsit arrencats de terra i de tot tipus de materials obtinguts de diverses obres i bastides de la via pública”. Una situació que obliga a la policia a “donar una resposta proporcional als atacs que reben els efectius de la policia que s’estan encarregant de mantenir l’orde públic en aquestes mobilitzacions/enfrontaments”.

L’intendent Josep Saumell enraona amb el Major Trapero en una compareixença quan Batlle encara era director general de la Policia/ACN

En la mateixa línia, la memòria justificativa subratlla que “els casos més greus van ser els atacs a dues comissaries de Mossos d’Esquadra, de les poblacions de Vilafranca del Penedès, on es van produir llançaments de pintura, pedres i pirotècnia contra l’edifici i els Mossos que el custodiaven, així com danys i pintades als vehicles policials, i la comissaria de Vic, on va tenir lloc l’atac més violent, amb un intent d’assalt a l’edifici policial, i un resultat de nombroses destrosses i d’onze agents d’Unitat de Seguretat Ciutadana ferits”. “Aquests agents”, continua l’informe, “no disposaven de material de protecció adequat, principalment cascos, escuts i defenses d’ordre públic, havent de fer servir alguns d’ells defenses extensibles metàl·liques, amb les conseqüències que podria tenir la utilització d’aquestes defenses en tasques d’ordre públic, ja que poden produir lesions greus, en tractar-se d’un material molt més dur i de menor diàmetre al de les defenses d’elastòmer d’ordre públic”.

A la vista d’aquells episodis, Interior va concloure que calia adquirir material per “poder fer front a aquests tipus d’atacs violents amb un mínim de mesures de protecció, tant per poder protegir als efectius policials i als ciutadans que es puguin trobar en dependències policials, com per poder evitar lesions greus als manifestants”. La compra ja està licitada. A aquest material antiavalot, cal afegir la reformulació de les ARRO per incrementar els seus efectius a nivell territorial.

En tot cas, la Prefectura dels Mossos s’ha estimat més comprar material antiavalot que reformular de manera ostentosa arquitectònicament les comissaries. Tot i que s’hi han afegit elements de protecció dissuasius. La fórmula és “protegir més, però no bunqueritzar” perquè segons l’estat major del cos “allunyaria el cos del seu principi de transparència”. Ara però, els mossos de Seguretat Ciutadana destinats al territori, a més del material, rebran formació per utilitzar-lo. “La idea és no veure mai més una comissaria destrossada”, asseguren des d’Interior.

Part de la memòria justificativa per a la compra de material per a les comissaries/QS

 

Comentaris

  Doctor Strangelove 01/08/2021 9:38 pm
  Un paio que es diu Elena, doncs no!, Doc.
   al Strangelove 02/08/2021 8:21 am
   Alguns es fan dir Doctor i són uns soques...
  Angelblau 01/08/2021 9:50 pm
  Es trist .. mol trist. On vas ER ?? Porres i escopetes... En fi .. començo a passar vergonya dir que us vaig votar
   jc 02/08/2021 9:52 am
   compra tramitada a l'època Samper. En qualsvol cas es tracta de material "defensiu", no com el foam que deien que no feia mal.
   David 02/08/2021 11:55 am
   Algun govern d'esquerres al món amb policies sense porres ni escopetes?
  Luisnomeacuerdo 01/08/2021 11:24 pm
  Buen trabajo ahora solo probar su calidad en los lomos de los fascistas independentistas más fanáticos cuando saquen sus patitas del tiesto.
   Al nomeacuerdo 02/08/2021 8:24 am
   I tu, com a bon espanyolet, podries posar la teva esquena per fer les proves del material...no ets d'aquells que moriren per la pàtria? Doncs au! Ara tens l'ocasió de fer un bon servei als amigatxos...i si és passen no s'haurà perdut res de bó...
   Jo 02/08/2021 8:34 am
   Fill de puta
   Josep 02/08/2021 10:22 am
   doncs jo ho provaria al teu cap, fill de puta español.
  Aturem al Ferrovial, aturem el franquisme erc 02/08/2021 6:39 am
  Malversació i ferrovial, Ercorrupció no té límits. No tnim metges, i el junqueras, corasses perell i la seva secta ferrovial.Erc
   joan cf 02/08/2021 9:40 am
   Ferovial: comissions d'anys i anys a ja saps qui, a cdc, que han canviat de nom i de NIF per no afrontar deutes.
  Lisa 02/08/2021 8:28 am
  Sr. Elena, hi han coses més importants que donar més material a aquests mercenaris, si reben en alguna manifestació, és la seva feina..per això cobren. Hi han coses més importants en què gastar els diners...hi ha molta gent sense feina que pasa gana, hi han nens que no poden pagar el menjador escolar, em sembla que us heu begut l'enteniment...encara com no els hi compreu material de tortura...
  fat boy 02/08/2021 8:34 am
  Aixo es per defensar-se dels falangistes i feixistes espanyols, oi?.
  Evarist 02/08/2021 10:26 am
  A Catalunya ja fa anys que hauriem de tenir un exèrcit revolucionari d'alliberament per lluitar contra tot aquell que representa i/o practica la repressió de l'estat español, com tenien en algún altre territori més al nord, però fent la feina ben feta.
  2021 02/08/2021 11:26 am
  Suposo que aquesta compra respon a dues idees: la primera és que es van sentir vulnerables davant les protestes populars; la segona que compten que les manifestacions seguiran perquè no preveuen que el malestar social estigui en vies de solució. Molts governs -no només el català ni l'espanyol- en comptes de solucionar l'arrel dels problemes, van posant pegats per passar els quatre anys de legislatura. Si no volen protestes descontrolades, que escoltin l'opinió de la gent (com fan a Suïssa); si no volen immigració massiva, que no permetin que les multinacionals explotin recursos de països pobres pagant salaris de misèria que emprenyen la gent a marxar; si no volen joves emprenyats sense futur, que inverteixin en una autèntica bona educació en comptes d'obligar als docents pràcticament a regalar títols que no serveixen per res; si no volen moviments secessionistes, que tractin les minories ètniques i/o culturals amb respecte, justicia, igualtat; si no volen monarquies corruptes, que els deixin de considerar éssers divins i intocables i siguin seguits i investigats com tothom; si no volen odi contra la policia, que aquesta no sigui un pou de corrupció per permetre la mala praxi i la violència gratuïta vers els manifestants abans pacífics, si no volen enfrontar-se a crisi humanitàries cada cop pitjors pel canvi climàtic, que planifiquin un canvi radical de model de consum per substituir l'actual capitalista-sense-mesura, etc... Això que semblaria "governar per garantir futurs més pacífics i evolucionats", sembla ciència ficció. Malauradament, es preparen més per reprimir-nos que per buscar solucions.
  Protegir-se de qui se suposa que has de protegir 02/08/2021 1:06 pm
  Mal símptoma. Haver de reforçar la seguretat per protegir-los de qui se suposa que han de protegir.
  Doctor Strangelove 02/08/2021 5:26 pm
  M'agrada veure el tarannà d'alguns independentistes! Només saben insultar i amenaçar, només cal veure els comentaris dirigits al desmemoriat o a un servidor. En fi, se us veu el llautó d'una hora lluny, per no dir la rancúnia deguda al vostre fracàs vital! Doc.

Nou comentari