Dolors Sabater: “No farem la República amb les varetes màgiques d’ERC i JxCAT”

ENTREVISTA a la cap de llista de la CUP | Lamenta que els Comuns hagin “abandonat el sobiranisme rupturista i s’hagin sumat a l’unionisme”

Dolors Sabater (Badalona, 1960), mestra de professió, representa l’aposta de la CUP per deixar de banda les “solucions màgiques” i impregnar de “realisme” les seves propostes per assolir la independència. Aporta als cupaires el “sobiranisme rupturista” de Guanyem Catalunya, i també l’experiència d’haver estat alcaldessa de coalició en una de les ciutats més grans del país. Assegura que la CUP assumirà les responsabilitats que calgui, i no descarta entrar al Palau de la Generalitat. Això sí, sempre que les bases li donin llum verda.

En quin moment Dolors Sabater decideix fer el pas i estar en disposició de liderar la candidatura de la CUP?

Quan me n’adono que si no hi ha un canvi real en la manera de portar la política en aquest país, no ens en sortirem. M’adono del moment greu que vivim i dels efectes devastadors que poden tenir les crisis que vivim i que augmenta l’extrema dreta. A més, després de tres anys, aquest govern no ha fet cap pas endavant per aturar la repressió i avançar cap a l’autodeterminació. O ens hi posem totes i sumem esforços com fem quan lluitem al carrer o no ens en sortirem.

Parla de sumar i de fer pinya, però precisament si d’algun mal pateix l’independentisme és de falta d’unitat i lluites internes per l’hegemonia partidista de l’espai. Com poden contribuir la CUP i Dolors Sabater a refer ponts?

D’entrada, necessitem tenir molta més representació. Venim d’un moment polític en què la CUP queda amb molt poca representació, i tot i que no para de fer propostes polítiques per revertir aquesta situació, no obté resposta. En els moments en què la CUP ha tingut molta força han passat coses, com empènyer l’1-O. En canvi, en aquesta legislatura veiem una CUP amb poca representació, i dos socis de govern que han malbaratat tot el llegat de l’1-O amb picabaralles i retrets que els han impedit fer passos efectius. Per tant, el primer que necessitem és ser més forts per poder condicionar.

Malgrat que la CUP tenia quatre diputats, eren imprescindibles per aguantar el govern. Hauria pogut fer-lo caure o pressionar-lo com va fer amb Carles Puigdemont, fins a arrencar-li el compromís de fer el referèndum. Per què no ho ha fet?

Aquest govern s’ha aguantat perquè els Comuns han donat suport als pressupostos… En tot cas, la CUP és l’únic partit que es va mantenir ferm en investir Puigdemont. Aquest malbaratament de l’1-O i aquest no continuar en el nivell que vam deixar com a poble organitzat i ampli que representava no només l’1-O sinó el 3-O, aquest 80% a favor del dret a l’autodeterminació, que inclou l’independentisme i el sobiranisme rupturista, que veu en l’independentisme l’única manera de desbordar el règim del 78. Aquest consens de l’1-O es fa malbé amb el duel continuat entre ERC i JxCAT. Ara, amb només 4 diputades, no tenim prou força per aturar aquest malbaratament.

Si les enquestes no l’erren massa, la CUP tornarà a tenir a les seves mans que hi hagi un president independentista d’ERC o de JxCAT i un govern de coalició. L’elector ha de poder saber què farà la CUP.

Assumirem totes les responsabilitats que calgui per desencallar i per avançar nacional i socialment. Però el que segur que no farem és apuntalar un govern autonomista i que no faci canvis profunds en matèria social i econòmica. Hem de poder desbordar aquest autonomisme per poder deslligar-nos dels poders econòmics de l’Ibex-35- Hem vist un govern independentista que ha fet seguidisme del neoliberalisme. Malgrat que hi ha molts impediments que venen del poder de l’Estat que imposa, retalla i persegueix els avenços socials que ha impulsat el Parlament, i malgrat la repressió, aquest govern ha promogut causes de persecució contra independentistes que simplement volen exercir el seu dret de protesta. La CUP no formarà part d’un govern que persegueixi la llibertat d’expressió, que posi la Generalitat al servei de la repressió en contra de l’independentisme i dels drets fonamentals com el dret a l’habitatge i la protesta.

I què hauria de poder fer la CUP per entrar al Palau de la Generalitat?

El pas fort és que puguem avançar en el desbordament del règim del 78 abandonant el seguidisme autonomista i de la repressió. Com s’explica que hi hagi setanta persones que puguin entrar a la presó perquè la Generalitat promou la seva persecució?

Aquestes condicions les hauran de posar abans de votar la investidura al Parlament en cas que l’independentisme sumi.

S’ha d’acordar prèviament, és evident. En cap cas investirem un president o presidenta sense tenir un acord en tots aquests aspectes. La CUP es presenta amb voluntat d’assumir responsabilitats, convençudes que som l’única alternativa per sortir de l’atzucac nacional i social. Volem condicionar el programa de govern i serem nosaltres qui preguntarem si estan disposats a fer una banca pública, a retirar les acusacions contra persones que exerceixen drets fonamentals, a fer pública l’energia i a enfortir el sector púbic i a instaurar una renda bàsica universal?


“ERC i JxCAT han governat al servei de les oligarquies i dels més rics”, alerta Sabater JORDI BORRÀS

En tot cas, la decisió final de si la CUP entra al Govern o li dona suport extern la prendrà la militància?

Sí, des de les bases de les dues organitzacions –CUP i Guanyem Catalunya-.

Dolors Sabater estaria disposada a ser consellera?

Em presento amb la ferma convicció que el que estem fent és per empènyer el canvi que necessita el país, i això es pot fer des del govern o des de l’oposició, però sobretot ho farem des del carrer. Cal recuperar la iniciativa cívica i de sobirania de la gent, del poder popular, per tornar a posar l’independentisme com a prioritat, que és l’única garantia de poder desbordar el règim del 78.

No m’ha respost.

Fa anys que vam decidir que havíem d’entrar a les institucions per transformar-les i posar-les al servei d’aquest desbordament del règim del 78 patriarcal i colonialista. Volem ser a les institucions, però no hi serem per exercir el poder en un marc que no és transformador.

ERC i JxCAT tenen estratègies prou diferents per arribar a la independència, si no hi ha un full de ruta compartit, la CUP tem que torni a ser una legislatura sense avenços en termes d’autodeterminació?

JxCAT i ERC s’han sentit còmodes en propostes màgiques que no són realistes. Nosaltres serem sincers, hem fet autocrítica i reflexió i justament ens presentem amb la seguretat que som l’única alternativa que fugir d’aquesta dualitat entre dues varetes màgiques. Una per aixecar la DUI, però sense dir com, i l’altra, que ho fiarà tot a una taula de diàleg que no ha existit mai. No farem la República amb les varetes màgiques d’ERC i JxCAT.

Si en aquesta campanya algú promet la independència en la propera legislatura estarà enganyant la gent?

Si algú ho promet, que expliqui com i seurem a parlar-ne. Però fins ara, les baralles entre JxCAT i ERC han impedit aconseguir una estratègia compartida per arribar a la independència. Durant aquests tres anys, no hi ha hagut manera de trobar un pas polític per seguir endavant.

Si l’independentisme supera el 50% a les urnes, com interpretarà aquesta xifra la CUP?

Serà una molt bona notícia que demostrarà que aquesta voluntat, malgrat estar perseguida, empresonada i maltractada, és persistent. Ara bé, a l’Estat tant li farà si som el 50%, el 20% o el 60% si no vol reconèixer el dret a l’autodeterminació.

I la CUP com proposa arribar a la independència?

Mirant a la cara de la gent. El 27-O no es va poder sostenir, i és cert que hi va haver l’extrema repressió de l’Estat i que el suport internacional que no va arribar. JxCAT s’enroca dient a la població que farà una DUI. Però no explica com, i ERC s’enroca en la via madrilenya amb un govern que diu ser el més progressista de la història. La CUP no jugarem al joc de les travesses, sinó que voldrem que JxCAT i ERC s’avinguin a la proposta de la CUP.

Sabater lamenta que els Comuns hagin deixat de ser un aliat de l’independentisme per sumar-se a l’unionisme JORDI BORRÀS

Un referèndum amb data límit del 2025. I com s’ho faran?

Comptem amb l’independentisme més el sobiranisme rupturista, que en aquests moments no està representat per cap espai polític, només pot confiar en la CUP i Guanyem Catalunya. I per tant, forçarem la resta de formacions a tenir una estratègia compartida.

Els Comuns eren sobiranistes rupturistes i ja no ho són?

Els Comuns ja no donen suport al dret d’autodeterminació, han abandonat el sobiranisme rupturista i s’han sumat a l’unionisme.

L’estratègia compartida és el referèndum del 2025?

Una estratègia compartida que ens porti a que quan fem el proper referèndum, aquesta vegada sí o sí s’ha de poder fer efectiu el seu resultat. Per arribar fins aquí tenim previst l’itinerari.

El pot descriure?

Arribar al referèndum vàlid vol dir tota una feina creant estructures públiques que ara no tenim, com un banc públic. Perquè recordem que una de les coses que va fer tremolar les cames a molts polítics el 2017 va ser quan van pensar que CaixaBank podia marxar. Si tenim una banca pública i tenim estructures públiques amb sanitat, energia, sobirania alimentària i indústria, tot plegat ens ajudarà a poder defensar el territori i la independència quan s’hagi votat en un referèndum.

Un referèndum vinculant, però confien en el vistiplau de Madrid?

Millor si és acordat, però evidentment, si no ho és s’haurà d’empènyer igual perquè es faci. Una pota important és el treball precís a nivell internacional perquè aquesta vegada hi hagi reconeixement internacional.

Per tant, la CUP vol que els catalans votin, sí o sí, com a molt tard el 2025. ERC i JxCAT ho han d’acceptar si volen els vots de la CUP a la investidura?

Encara no hem fixat condicions, la ciutadania encara no ha votat. En tot cas, la CUP està disposada a assumir totes les responsabilitats, i aquesta serà una de les condicions, però n’hi haurà altres. ERC i JxCAT han governat al servei de les oligarquies i dels més rics, abandonant la majoria de la gent.

Pensa que ERC i JxCAT estan al servei de les oligarquies i dels rics?

És que les coses han de passar més enllà de les sigles i les etiquetes que es posen els patits. El que els valida en si fan polítiques de dretes o d’esquerres són les seves accions. Per exemple, la llei més famosa impulsada per ERC, la llei Aragonès –arrendament de contractes i serveis- era una llei per privatitzar encara més sectors que sí o sí han de ser del sector públic. I ha donat suport a uns pressupostos que incrementen la partida de la monarquia i de l’exèrcit.

La CUP no descarta entrar al Govern, però no acceptarà “varetes màgiques” per governar el país JORDI BORRÀS

Existeix una esquerra espanyola?

Hi ha moltíssimes persones a l’Estat que són d’esquerres i republicanes. Hi ha una força d’esquerres republicana, sobiranista i fins i tot rupturista que viu als barris de l’Estat, però quan aquesta força entra a la institució, no té prou valentia, o prou força, per ser lleial a aquests objectius. La crosta franquista que segueix dominant els poders fàctics de l’Estat requereix una confrontació forta, i ha estat una llàstima que aquestes organitzacions polítiques no hagin vist l’independentisme com la força popular i política que més podia empènyer.

Està decebuda amb Podemos?

Podemos, que ve del 15M, continua tenint com a missió desbordar el règim del 78 i ser profundament d’esquerres, però es va equivocar posant l’independentisme com un enemic i no com un aliat.

Comentaris

  Ni cas 03/02/2021 5:26 am
  Precisament la Cup ha malmès fins ara, i a darrera hora, qualsevol avenç. Alguna ma negre en les accions i decisions. Encenen focs i marxen corrent a l'hora de mullar-se. Sabater no sap que ha caigut al regne de l'assemblea apagallums. Quatre dies. No deixis que et facin malbé Dolors. Ets una bona dona.
  Consell des de Sant Esteve de les Roures 02/02/2021 10:59 pm
  Això no va de dretes o esquerres. Mai hi ha anat. Això va d'una nació gran esclafant una de petita. La cup té coses bones però això, no ho té clar. Els espanyols davant el tema nacional ho tenen molt clar van tots a una. En el congrés espanyol la vàreu cagar al no donar suport a la Borràs, i en una entrevista recent altre cop : "l'ombra de la corrupció plana sobre borràs..". Tal com són els espanyols i encara piqueu i els hi seguiu el joc ?..... Sabeu qui són els vostres ?....
  GAVANENC 02/02/2021 8:55 pm
  La CUP, com sempre, posant pals a les rodes... No se que pensen fer amb 6 diputats... Sembla mentida..!!!!!
  elnoi 02/02/2021 8:31 pm
  ben dit noia, farem la república amb el serrell de la Gabriel i la copa menstrual de la Reguant!!
  Luisnomeacuerdo 02/02/2021 7:49 pm
  Otra prototipa de fascista independentista siguiendo con la ensoñacion de la repugblica de tractoria, como se destila en su mirada el odio , afortunadamente les queda poco tiempo a estos lazinazis.
  Rosa 02/02/2021 7:48 pm
  Ni la CUP ni ER ja no parlen d'independència. Parlen de república. Deu ser que no saben que hi ha repúbliques de dretes i d'esquerres i que per arribar-hi falta un pas entre mig, ser independents d'Espanya.
  Josep 02/02/2021 6:55 pm
  amb vosaltres segur que no, aneu a la muntaya a fumar porros i a robar mel dels ruscs d'altris
  92
  52
  Respon
  no fan res per seguir endavant 02/02/2021 6:22 pm
  Em podeu dir si de la CUP ha vingut alguna cosa bona?? ells sempre acaben votant al cantó dels feixistes espanyols
  66
  51
  Respon
  Tv3 tapa FERROVIAL, QUIN DICTADURA DE QUINQUIS ju querils 02/02/2021 6:01 pm
  Com es que no diu res de l'estafada de FERROVIAL.IBEX35 dels corruptes famiglia JUNQUERAS SA? FERROVIAL HA ESTAT UN DESASTRE, causant mo,tes morts i costant un rinyó i m8g, iatorgant.se de forma totalment ilegal. Cal que Ju queras paguide la seva amplia butxaca l'ESTRAPERLADA MES GRAN MAI VISTA, LA CORRUPCIOMES DESCOMUNAL, tapada per TV3 I CAT.RADIO, publiques per laCorrupcio ERC
  CUP O ELS LLADRES D'ERC.FERROVIAL? 02/02/2021 5:05 pm
  Sou el que sou, pero molt millor que els FERROVIAL ERCorrupcio gal.lactica i matant vells pel sistema FERROVIAL.JUNQUERAS, quins lladres i malvats
  64
  25
  Respon
   Os presento al nostrat sonat 02/02/2021 5:17 pm
   Avui tampoc t'has medicat?
   13
   22
   Respon
    Figaflor, fas pudor de Fiambres Junqueras SA 02/02/2021 5:23 pm
    Llufeta ave maria purissima com el QUINQUI JUNQUERAS, que anira al cel per esser el LLADRE 17 MILIONS I MATr com un bon aprenent de Don Adolfo. ERC MATA I ROBA, quins nazional.Psoecialistes mes miserables i espanyols aprenets del GAL.MARAGALL
  fideli 02/02/2021 4:10 pm
  nena, plega. adéu
  Joana M 02/02/2021 3:58 pm
  La faremm amb la seva vareta màgica que li va durar dos dies a l'alcaldia de Badalona. Cada cosa que ella diu li rebaten els de la Cup. Ni fan ni deixen fer, tot el contrari fan tant mal com poden,com al Sr. Jordi Sànchez,Turull. I l'Anna Gabriel que ningú la menciona a Suissa.
  8
  126
  Respon
  fat boy 02/02/2021 3:13 pm
  Es clar que no. La farem amb les copes vaginals molotov.
  22
  112
  Respon
  Clara 02/02/2021 2:37 pm
  Amb la pinta de fada txotxa de ventafocs Disney que gasta aquesta jaquetera, resulta coherent que es preocupi per les màgies.... L'1 d'octubre va ser MÀGIC, d'aquesta màgia que sabem fer la gent quan tenim les idees clares.
  22
  121
  Respon
  La farem sonant la "toccata i fuga" especialitat de la casa CUP 02/02/2021 1:26 pm
  Fins ara és tot el que heu sabut fer. I anar contra qui no s'havia d'anar afavorint el contrari. Per varetes màgiques les vostres, ara hi som ara no hi som.
  30
  103
  Respon
  JCV 02/02/2021 1:11 pm
  Sra. Sabater, Vostès els de la CUP, permeteu-me que us digui que: . Sempre, però sempre, els de la CUP han fugit de fam i de feina. De cercar merder i problemes on no n'hi haurien d'haver-n'hi en sabeu molt, tot sigui per tal de no assumir cap mena de responsabilitat. No voleu mai comprometre-vos de veritat, així aneu fent bullir l'olla. No teniu ni la visió de la solidaritat per tal de guanyar la nostra independència.
  206
  152
  Respon
  Pere de la Vila Reial 02/02/2021 12:25 pm
  Molt optimisme i legítimes pretensions té la Senyora Dolors. Tanmateix, és difícil que la CUP tingui un paper important a la nova legislatura. A Espanya (encara ens tenen) tot i amb el més mesell autonomisme nostrat és impossible parlar de l'abolició de la propietat privada, que és en definitiva l'ànima del seu programa. Marx i Engels van dir que el (bon) comunisme que proposaven només podia durar uns quaranta anys. N'ha durat menys. La CUP tindria que ser més pragmàtica per sortir de la marginalitat. Bona gent no els falta, però permetre que el Sr. Turull no pugués ser investit quan el volien a la presó (el Llarena) va fer perdre molts punts. Amb un perdedora no us en sortireu.
  118
  104
  Respon
  joanrd 02/02/2021 11:08 am
  I la vostra vareta màgica és fer un referendum el 2025? I el de l'1 d'octubre no val? Sou tan realistes que us confoneu amb l'espanyolisme. No feu més que enredar i frenar tot el que es mou.
  109
  82
  Respon
  RAMON A 02/02/2021 10:42 am
  Dons amb els vostres pals a les rodes constants no se que voleu aconseguir
  116
  85
  Respon
  rd 02/02/2021 9:03 am
  els inútils botiflers
  122
  101
  Respon
   El món al revés... 02/02/2021 9:35 am
   Els únics corruptes i més processistes acusan a la resta de catalans de botiflers? Mira que n'arribeu a ser d'hipòcrites...
   98
   110
   Respon
  odisea 02/02/2021 8:23 am
  Hay que estar zumbado para entender a la Cup, ni contigo ni sin ti,yo soy mas catalan que ellos,y no naci en Catalunya.espero la independencia pero soy pesimista con esta gente y estos politicos de pacotilla,sera dificil,solo la gente con su voluntad y arriesgandolo todo,lo conseguira.
  75
  55
  Respon
  vendetta 02/02/2021 8:04 am
  paraula de botiflera
  80
  25
  Respon
  fideli 02/02/2021 6:49 am
  la Dolors diu que no vol fer la República Catalana. Ras i curt. adéu, nena.PPlega.
  154
  120
  Respon
   Gali Boadella Montserrat 03/02/2021 5:45 am
   A mi el rollo de la CUP em va. Son macanuts, purs i radicals, pero quan es vol fer la independencia has de tenir en compta als independentistes, no sants i ángels. Una independencia es fa amb independentistes. Si vols fer un lloc de gent pura doncs pots fundar una corrent religiosa, o una secta, que no es mulli al món real.
   No ho has entès 02/02/2021 9:38 am
   Només diu que no vol fer la República amb xoriços i mentiders.
   132
   170
   Respon
    Gali Boadella Montserrat 03/02/2021 5:49 am
    Si ho diu per la Laura Borras, la senyora Sabater ha de saber que hi ha una cosa que es diu presumpció d´innocencia. Una cosa que ella no respecta perque el que diu es llei. I ja no parlo de la justicia espanyola.
  Cge 02/02/2021 6:10 am
  Vots a la CUP=vots restats a la llibertat de Catalunya.
  163
  118
  Respon
   Si noi, 02/02/2021 9:41 am
   Els vots als corruptgents els últims 10 anys ens ha aconseguit lliberarnos d'espaÑa, ningú va suspendre la DUI i va fugir.
   184
   197
   Respon
    des de sant esteve de les roures 02/02/2021 10:51 pm
    tenia pensat de votar-los però a Madrid ja em van decepcionar al no donar suport a la Borràs davant el típic montatge judicial espanyol. No saben quins són els seus ?..... Fa poc hi han tornat dient. " l'ombra de la corrupció plana sobre borràs".... els espanyols no tenen cap credibilitat van a fer mal i vosaltres piqueu per quedar be amb els de Podemos o vés a saber.... Això no va de dretes o esquerres . És una nació gran que esclafa una de petita.
  Pepet de Vallmanya 02/02/2021 2:19 am
  No. La farem fent el joc de la oca amb els tarats mentals de la cuPP.
  161
  57
  Respon
   Fes memoria, corruptgent 02/02/2021 9:45 am
   Els únics catalans que han pactat (i més d'un cop) amb el PartitPodrit han estat els corruptgents. Recordes el pacte del Majèstic? Pujol, Duran i Lleida i Miss Catalunya compartin taula i llit amb Mr. Ansar, Rato i Cascos. Per a fer què és deuen reunir 6 corruptes?
   89
   117
   Respon
  Joanka 01/02/2021 11:05 pm
  Té raó, i tampoc la farem teoritzant , predicant, donan lliçons a tort i a dret i fugin de responsabilitats i riscos com fa ara la CUP. Es farà amb la col.laboració de tots. O al menys això és el que hauria de ser.
  179
  25
  Respon
  Ramon 01/02/2021 10:44 pm
  No hi ha cap democràcia amb esquerres així.
  155
  133
  Respon
  Ramon 01/02/2021 10:39 pm
  La CUP molt bé el 9N. La CUP molt bé ahir negant-se a debatre en castellà. I para de comptar.
  147
  85
  Respon
   Si noi, 02/02/2021 9:51 am
   Com els corruptgents, molt be posant les urnes ni que fos 7 anys tard, i malament suspenent la DUI i fugint, fatal per com són de corruptes.
   175
   186
   Respon

Nou comentari