El Món
Divisió al TSJC sobre l’execució forçosa de la sentència del 25% de castellà

Dos dels cinc magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya creuen que no es pot demanar l’execució forçosa de la sentència del 25% a petició de l’Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB) perquè aquesta entitat no està legitimada per presentar aquesta demanda. En concret es tracta del vot particular del magistrat Eduard Paricio Rallo, al qual s’ha sumat Maria Fernanda Navarro de Zuloaga. Els magistrats assenyalen que en els casos precedents que ha jutjat el tribunal per reclamacions individuals s’ha estimat que “la legitimació inherent als alumnes singularment considerats no els autoritzava per mantenir pretensions referides al sistema educatiu en el seu conjunt”. És a dir, els jutges creuen que l’AEB no està legitimada per demanar aquest canvi a nivell global, tot i que sí que ho estaria per a centres particulars.

Per tant, els jutges consideren que les demandes d’alguns alumnes i les seves famílies no poden afectar tot el sistema educatiu. Fins ara, els recursos per aplicar la sentència s’havien anat produint individualment centre per centre, però mai a nivell global. Ara la sentència del TSJC pretén -si el recurs d’Educació no ho evita- que aquesta demanda es faci extensiva a tot el sistema educatiu amb independència de si hi ha famílies que ho han demanat o no.

El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs

“Entenc que cal descartar la legitimació dels alumnes o dels pares que compareixen amb la legitimació que els atorga la seva condició de d’usuaris singulars d’un concret centre en un recurs que queda referit exclusivament al sistema educatiu de Catalunya en el seu conjunt”, sosté el jutge Paricio per justificar el seu desacord amb una interlocutòria que el departament d’Educació qualifica d'”aberrant”.

Consideren que l’execució forçosa està justificada

Tot i deixar clar la seva postura contrària a la interlocutòria en el vot particular, els dos magistrats coincideixen que hi ha hagut una manca d’execució de la sentència per part de la Generalitat, per la qual cosa l’execució forçosa està justificada. Malgrat això consideren que no s’ha de descartar la possibilitat de considerar executada aquesta sentència en cas que es faci un “compliment general de l’ús vehicular de les llengües oficials” al sistema educatiu encara que “puguin existir incompliments episòdics o singulars”.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha notificat aquest dilluns al departament d’Educació que té quinze dies per fer efectiva la sentència del 25% de castellà a les aules catalanes. i la reacció del departament no s’ha fet esperar. El conseller Josep Gonzàlez-Cambray ha anunciat un recurs de reposició contra aquesta interlocutòria, que considera “aberrant”, i ha avançat que en cas que no s’accepti en presentaran un de cassació al Tribunal Suprem. El conseller ha conferit especial importància al vot particular d’aquests dos magistrats que defensen la mateixa tesi que el Govern, que l’AEB no està legitimada perquè no és una part afectada.

L’Advocacia de l’Estat no volia execució forçosa però legitimava l’AEB

El TSJC ha admès la demanda de l’Asamblea por una Escuela Bilingüe en considerar-la legitimada, com també ho va considerar l’Advocacia de l’Estat. L’òrgan estatal va enviar divendres un escrit al TSJC en què demanava que no s’activés l’execució forçosa de la sentència del 25% fins haver analitzat el grau de compliment de la sentència que garantien les mesures anunciades pel Govern, però deixava oberta la porta al que finalment ha passat en considerar legítima l’AEB per reclamar l’execució forçosa.

El TSJC, però, ha tirat pel dret malgrat aquest escrit de l’Advocacia de l’Estat i els dos vots particulars contraris i aquest dilluns ha comunicat al departament i a la premsa l’activació de l’execució forçosa de la sentència. Cambray, de fet, ho ha titllat de “mala praxi” malgrat que és el mateix modus operandi que va utilitzar la conselleria amb els sindicats educatius.

Més notícies
El conseller d'Educació, Josep González-Cambray | ACN

Cambray anuncia un recurs contra l’execució forçosa de la sentència del 25%

Notícia: Cambray anuncia un recurs contra l’execució forçosa de la sentència del 25%
Comparteix
El TSJC ha ordenat l'execució forçosa de la sentència del 25% a totes les escoles de Catalunya en un termini màxim de quinze dies
Notícia: Cambray anuncia un recurs contra l’execució forçosa de la sentència del 25% - Mobile
Una mare acompanya els seus fills a l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, en una imatge d'arxiu | ACN

El TSJC ordena executar el 25% de castellà a totes les escoles

Notícia: El TSJC ordena executar el 25% de castellà a totes les escoles
Comparteix
El tribunal requereix a Cambray que faci efectiva la sentència i a la inspecció de l’estat que en verifiqui el compliment
Notícia: El TSJC ordena executar el 25% de castellà a totes les escoles - Mobile
La portaveu nacional d'USTEC, Iolanda Segura / Mireia Comas

Iolanda Segura: “Si fan anar els professors a les escoles al juliol, ho han de compensar”

Entrevista: Iolanda Segura: “Si fan anar els professors a les escoles al juliol, ho han de compensar”
Comparteix
ENTREVISTA a la portaveu nacional d'USTEC, sindicat majoritari de l'educació, que situa la reducció de les hores lectives com a clau per desencallar el conflicte
Entrevista: Iolanda Segura: “Si fan anar els professors a les escoles al juliol, ho han de compensar” - Mobile
La ministra de Justícia, Pilar Llop / EP

Doble joc de l’Advocacia de l’Estat amb la sentència del 25% de castellà

Notícia: Doble joc de l’Advocacia de l’Estat amb la sentència del 25% de castellà
Comparteix
Demana que s'eviti l'execució forçosa de la sentència però accepta la legitimitat de l'Asamblea por una Escuela Bilingüe per reclamar-la
Notícia: Doble joc de l’Advocacia de l’Estat amb la sentència del 25% de castellà - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a maig 09, 2022 | 19:50
  Anònim maig 09, 2022 | 19:50
  Escuela bilingüe? Dona muntem un gheto, que sigui el SEU bilingüisme, ñol i moro, que són les seves llengües maternes i que no surtin del gheto.
 2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 09, 2022 | 20:18
  Pere Llimonera i Citronell maig 09, 2022 | 20:18
  Ya estamos con la demagogia, el populismo y el "arte" sofista de los separatas suprematas... En los tribunales de Justicia pasa como en los demás tribunales o en los arbitrajes de Boxeo y muchos deportes: que siempre hay algún juez que opina un poco o algo distinto a los otros... En todas, o casi, las decisiones colegiadas de Tribunales hay algún voto diferente al de la Mayoría; eso es todo. Lo difícil es conseguir siempre unanimidad en todo; a no ser que la Decisión se tenga que tomar obligatoriamente por unanimidad, porque está así estipulado en las normas o leyes... La mayoría ha optado por esa decisión, que es además la mas obvia, justa, sensata y racional; y es lo que hay: Democracia, Derechos Civiles y Estado de Derecho: 'Res més'... Solo queda aplicar la Justicia y la Democracia que es el 25%, "CoM0 Mínimo" de materias 'a tot Catalunya'. !Ojo!, que el MatiZ es importante; "CoM0 Mínimo" ... A ver, si ahora la Justicia y la Democracia van a ser lo que se les ponga en un 🥚 y también en el otro 🥚 a una Minoría supremata, sectaria, totalitaria y con pretensiones dictatoriales... pues, Va a ser que N0, porque en Democracia la Mayoría es quien tiene la legitimidad para decidir...
  • Icona del comentari de: Perra a maig 09, 2022 | 23:48
   Perra maig 09, 2022 | 23:48
   ..|.. fdp
  • Icona del comentari de: a pastar fang a maig 10, 2022 | 09:24
   a pastar fang maig 10, 2022 | 09:24
   els ñordos, sou minoria aquí.
 3. Icona del comentari de: jaumeM a maig 09, 2022 | 21:11
  jaumeM maig 09, 2022 | 21:11
  Fantàstic. Una sentència que portarà a la fragmentació social a Catalunya. Els partits no pinten res. La nova realitat sobrepasarà a jutjats i premsa. La nació natural guanyarà.
 4. Icona del comentari de: El cit campejador a maig 09, 2022 | 22:09
  El cit campejador maig 09, 2022 | 22:09
  Esta decisión no fragmenta a la sociedad ni al TSC. Más que nada que, a pesar de que el titular esté redactado para las prácticas onanistas de los indepes, la realidad es que la decisión del TSJC és única y, el 70% de sus miembros lo tienen clarito (los otros dos, no dicen lo contrario...)
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 10, 2022 | 09:24
   Anònim maig 10, 2022 | 09:24
   🥱
 5. Icona del comentari de: Manel BCN a maig 09, 2022 | 22:24
  Manel BCN maig 09, 2022 | 22:24
  Doncs.res, doble linia i.cadascú amb els seus, no sé perquè ens hem de barrejar.amb xonis i garrulos. Veureu els pijos cap a quina linia aniran quan.vegin el panorama....
  • Icona del comentari de: Guim a maig 10, 2022 | 07:55
   Guim maig 10, 2022 | 07:55
   Els catalans no hi ha manera que entenguin que els alumnes separats per llengua, des de la primària fins a la universitat, és la millor defensa del català. Entenem que pugui haver-hi escoles separades per sexe i no per llengua. Som uns ximples.
 6. Icona del comentari de: Pedrito IMMERSIO PER A BURROS a maig 10, 2022 | 07:07
  Pedrito IMMERSIO PER A BURROS maig 10, 2022 | 07:07
  Segregacio ja. Emigrants junts i catalans sols. PROU ESCOLES DE SEGONA, PEL ANALFABETISME DELS CATALANS. EMIGRANTES POR ESPAÑA, ESCUELAS TSJC
 7. Icona del comentari de: fideli a maig 10, 2022 | 08:23
  fideli maig 10, 2022 | 08:23
  uns malparits d'españa... uns collons de bandolers...us espera la garjola, delinqüents.

Nou comentari

Comparteix